Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γρηγόρης Λέων στη “Γ”: «Όταν αποκλείονται γενετικά και παθολογικά αίτια, τι μένει;»

Published

on

Οι προβολείς της δημοσιότητας επανειλημμένα έχουν κάνει focus στις απόψεις του Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής κ. Γρηγόρη Λέων, από την αρχή της πολύκροτης υπόθεσης Πισπιρίγκου και του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Καταπέλτης ο Προέδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, δεν δίστασε να δηλώσει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια επεκτείνοντας αυτή τη θέση και για τον θάνατο των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη «όσο προχωρούν οι έρευνες για το θάνατο των τριών παιδιών, τόσο ενισχύεται το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας» δηλώνει σε κάθε δημόσια έκθεσή του. Η απόδοση εγκληματικής ενέργειας σε βάρος και των τριών παιδιών υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς την μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκου την φερόμενη ως δράστρια του θανάτου της Τζωρτζίνας. Στο πλαίσιο αυτό προκύπτουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις από τα ακόλουθα ερωτήματα που η «Γ» απηύθυνε στον Προέδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων:
– Μιλάτε σχεδόν με βεβαιότητα αποδίδοντας τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη σε εγκληματική ενέργεια. Στηρίζεστε σε αποχρώσες ενδείξεις ή έχετε πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη θέσης σας;
«Η θέση μου στηρίζεται στα δημοσιοποιημένα ιατροδικαστικά ευρήματα που είναι ξεκάθαρα και βεβαίως στις εργαστηριακές εξετάσεις ιστολογικές και τοξικολογικές, στις δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών που συμμετείχαν έμπρακτα σε κλινικές εξετάσεις και στη νοσηλεία των παιδιών που νοσηλεύτηκαν. Επίσης στα ιατρικά δεδομένα που απέκλεισαν οποιοδήποτε γενετικό πρόβλημα και παθολογικό αίτιο. Που οδηγεί με την εις άτοπον απαγωγή (reductio ad absurdum) η υπόθεση;»
-Έχετε εκφέρει άποψη ότι τα αίτια των θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια και μάλιστα υποστηρίζετε ότι προκλήθηκαν εξ΄ ασφυξίας. Προς αυτή την κατεύθυνση σας οδήγησε η ιατροδικαστική έκθεση για την Ίριδα όπου αναφέρεται ως αίτιο θανάτου το πνευμονικό οίδημα;
«Ορθά γιατί είναι μια πλήρης ιατροδικαστική έκθεση η έκθεση της κας Τσιόλα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά έμπειρη ιατροδικαστή, της οποίας οι διευκρινίσεις που θα δώσει θα κατευθύνουν με σαφή τρόπο στο μηχανισμό θανάτου, που πιθανότατα πρόκειται για δολοφονία. Ειδικότερα στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή της Ίριδας υπάρχει το πανάκι με το αίμα και αντίστοιχα τραύμα στο στόμα του μωρού, το οποίο δείχνει ότι υπήρχε αιμορραγία. Τώρα όσον αφορά τη Μαλένα οι εκδορές στο σώμα της έπρεπε να καθοριστεί εάν προέρχονται από νύχια ενήλικου ή ανήλικου ατόμου, κάτι που θα έδινε πολύτιμες πληροφορίες. Βεβαίως κανένα μεμονωμένο εύρημα δεν μπορεί να μας δώσει τη βεβαιότητα για την αιτία θανάτου. Η βεβαιότητα προκύπτει από την συγκριτική μελέτη όλων των ευρημάτων των ιατροδικαστικών εκθέσεων. Οι επόμενες μέρες είναι προφανές πως αποτελέσουν κρίσιμο δείκτη για τους θανάτους των δύο κοριτσιών και τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως θα είναι καθοριστικά, για το δέσιμο των συνταρακτικών υποθέσεων της Μαλένας και της Ιριδας».
– Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει υπερεκτεθεί στην δημοσιότητα. Θεωρείτε έχουν λεχθεί και επιστημονικές ανακρίβειες;
«Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα φαινόμενο που διέφυγε των ορίων. Όντως υπήρξαν συνεντεύξεις από πολλούς πραγματογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων που εξέφυγαν των κανόνων, ήταν εκτός πλαισίου του συστήματος και του κώδικα δεοντολογίας που αφορά την κάθε ειδικότητα. Αυτή η διάχυση πληροφοριών και αμετροεπειών πυροδότησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και με κάποιο τρόπο δεν απέτρεψε αποκλίσεις από την επιστημονική σοβαρότητα».
-Η φερόμενη ως δράστρια ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε ιατρικό λάθος. Ο ισχυρισμός της, σας δημιουργεί ερωτηματικά;
«Επαναλαμβάνω δεν έχω δει δημοσιευμένη την ιατροδικαστική έκθεση. Η μόνη βεβαιότητα που έχω ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, έχει προέλθει από την ανεύρεση κεταμίνης, ουσίας που δεν περιλαμβάνετο στο θεραπευτικό σχήμα που χορηγείτο στην Τζωρτζίνα. Επομένως ο μόνος τρόπος για να υπάρξει, να ανιχνευτεί στην μεγάλη ποσότητα που ανευρέθηκε η καταμίνη και οδήγησε στο θάνατο της 9άχρονης είναι να χορηγήθηκε εξωγενώς. Όπερ; Το καινούριο που έχουμε, είναι ότι η διαδικασία ελέγχεται πλέον και σε δικαστικό επίπεδο. Θα κληθούν όλοι οι πραγματογνώμονες να καταθέσουν ουσιαστικά τις απόψεις τους. Ο καθένας για το περιστατικό του. Εκτιμώ ότι θα κληθούν και οι ιατροδικαστές και οι παθολόγοι και οι τοξικολόγοι για να διαφωτίσουν την υπόθεση».
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement