Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΠΑΣΟΚ: Η ανανέωση ως «κινητήριος δύναμη»

Published

on

 

 

 

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, η ανανέωση στα πρόσωπα των κομματικών οργανώσεων είναι περισσότερο από 80% και πάνω από τους μισούς είναι κάτω των 40 ετών. Αυτός ο άνεμος ανανέωσης σε συνδυασμό με το πλήθος της προσέλευσης στις κάλπες, προφανώς και δημιουργεί ένα «κύμα» αισιοδοξίας στο κόμμα, για το οποίο ωστόσο, τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα.

Και δεν κρίθηκε γιατί, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, εναπόκειται στην ηγεσία του κόμματος να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις θετικές πραγματικότητες και να διαμορφώσει έναν προγραμματικό λόγο που θα αποδεικνύει ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα μπορεί πραγματικά να «επιστρέψει». Προς το παρόν, η «επιστροφή» είναι μόνο σε επίπεδο ονόματος και συμβόλου, οι κάλπες όμως θα κρίνουν εάν θα είναι και σε επίπεδο… ουσίας.

Πέραν τούτου πάντως, η ανανέωση προσώπων και ηλικιών στο κόμμα, είναι κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό. Γιατί αν θέλουν να δουν κατάματα την αλήθεια στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα σε ηλικία στελέχη του, πρέπει να παραδεχτούν ότι ένα από τα μεγάλα ελλείμματα του κόμματος ήταν ότι γέρασε και δεν ανανεώθηκε έγκαιρα.

Η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου ως αρχηγού και μετέπειτα πρωθυπουργού, να εμφανίσει νέα στελέχη στο προσκήνιο, εν πολλοίς ναυάγησε μαζί με την κυβέρνησή του στο πρώτο και πιο ισχυρό «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ που επί σειρά ετών πορεύθηκε με τα παλιά και έμπειρα στελέχη πρώτης γραμμής, χωρίς ποτέ όμως να φροντίσει για τη δεύτερη και τρίτη γραμμή του, μετά την εκλογική του κατάρρευση έγινε ένα «μικρό κόμμα», στο οποίο οι «παλιοί». Και όχι όλοι… Γιατί κάποιοι – οι περισσότεροι – έφυγαν και αναζήτησαν νέα στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί κρίσιμο μέγεθος λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει ένα θελκτικό κόμμα που θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε πολιτικά στελέχη της νέας γενιάς. Μάλιστα, ίσως ακριβώς σε αυτό το επίπεδο να παίζεται όλο το μέλλον του κόμματος. Γιατί ένα κόμμα που έλκει τους νέους και τους παραγωγικούς ανθρώπους είναι ένα κόμμα με μέλλον. Μόνο που για να γίνει τέτοιο κόμμα, πρέπει να αποκτήσει και πάλι «χαρακτήρα»…

Ροή ειδήσεων

Advertisement