Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι «αυτοκρατορίες»… της πείνας

Published

on

 

 

Σύμφωνα με άρθρο στο Politico, ο παγκόσμιος δείκτης πείνας έχει ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς εκτιμάται ότι 276 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, ενώ τουλάχιστον τρεις χώρες κινδυνεύουν με λιμό.

Στο άρθρο φιλοξενούνται απόψεις του Τσαρλς Ογούμπα, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Action Against Hunger». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτίες είναι τρεις. Πρώτον, οι πολεμικές συγκρούσεις σε πολλές περιοχές σε συνδυασμό με τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που διαρκώς αυξάνονται. Δεύτερον, η πανδημία της Covid-19 και τα lockdown που εμπόδισαν πολλούς αγρότες μικρής κλίμακας από το να καλλιεργούν. Και τρίτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς Ρωσία και Ουκρανία παρέχουν περίπου το 30% του σιταριού και κριθαριού σε χώρες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, η Πάρβιν Νγκάλα, περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης Oxfam, αναφέρεται και σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Δεν κινητοποιήθηκαν οι ανάλογοι πόροι, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια παροχή στήριξης στις κοινότητες προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο», σημειώνει η ίδια.

Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα πιο πάνω αναφερόμενα δεν ισχύουν. Όμως, πιστεύουμε απόλυτα ότι δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες. Στο συγκεκριμένο άρθρο, η κλιματική αλλαγή, μάλλον υποβαθμίζεται. Όπως και η μεγάλη ζημιά που έγινε από τις εντατικές καλλιέργειες, τη χρήση χημικών και άλλων παραγόντων που μετέτρεψαν πολλές, κάποτε εύφορες περιοχές σε… ερήμους. Και επίσης, δεν αναφέρονται οι χρόνιες στρατηγικές πολλών μεγάλων εταιρειών να ελέγξουν καθοριστικά την παγκόσμια παραγωγή, όπως και το εμπόριο, τροφίμων. Κολοσσοί, που γνώριζαν ότι όποιος καταφέρει να ελέγξει το στομάχι των ανθρώπων, θα ελέγξει τελικά την ίδια την ανθρωπότητα.

Όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν να πεινάσουν όμως, τελικά θα  μετατραπούν σε τσουνάμι που θα σαρώσει αυτές τις διατροφικές «αυτοκρατορίες». Και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Και δεν θα σταματήσει εάν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παρά μόνο εάν υπάρξει μία νέα στρατηγική αγροδιατροφικού πλουραλισμού…

Ροή ειδήσεων

Advertisement