Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μετράει μόνο το αποτέλεσμα

Published

on

 

 

To γράψαμε και στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας: Φέτος, το «καμπανάκι» χτύπησε νωρίς και ήταν και δυνατό. Από τα ορεινά της Γλυφάδας και της Βούλας…

Και φέτος, μετά το περσινό καλοκαίρι, κανένας δεν δικαιούται να πει «δεν ήξερα» ή «δεν πρόλαβα».  Οι ευθύνες όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλες, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε για την αυτοδιοίκηση και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Προφανώς, δεν περιμένουμε να περάσουμε… άκαυτο όλο το καλοκαίρι. Περιμένουμε όμως να μην υπάρξουν οι τραγωδίες και τα δράματα που ζήσαμε πέρυσι, είτε στην Αττική, είτε στην Εύβοια, είτε στην Ηλεία. Και αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα «πως» και τα «γιατί». Το αποτέλεσμα είναι που μετράει πλέον. Και μόνο αυτό θα κρίνει τους πάντες.

Πέρυσι, είπαμε πως αυτό που συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Το είχαμε πει και παλαιότερα, αλλά συνέβη και ξανασυνέβη. Δεν γίνεται όμως να κάνουμε συνέχεια τα ίδια λάθη και να αναζητάμε πάντα τις ίδιες δικαιολογίες.

Στο κάτω – κάτω, ξέρουμε ότι οι ελλείψεις είναι πολλές, ότι φτιάξαμε περιοχές – τέρατα μέσα ή ακριβώς δίπλα σε δάση, ότι δεν είναι εύκολο να φτιαχτούν από τη μία χρονιά στην άλλη αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι και τόσα άλλα, ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Αφού τα ξέρουμε όμως, ας προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις αδυναμίες και τουλάχιστον να μην ξαναδούμε πυρκαγιές να ξεκινούν από την ανατολή και να φτάνουν στη δύση περνώντας μέσα από πόλεις και χωριά, χωρίς κανένας και τίποτα να μην μπορεί να τις σταματήσει.

Και κάτι ακόμα; Δεν χρειάζονται οι μετεωρολογικές προγνώσεις για να καταλάβουμε ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο. Το ξέρουμε. Το καταλαβαίνουμε. Πάντα έτσι θα είναι πλέον. Γι’ αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία εάν έχουν κοπεί τα αγριόχορτα, εάν έχουν καθαριστεί οικόπεδα και χωράφια από «καύσιμη ύλη», εάν έχουν διανοιχτεί κάποιοι τουλάχιστον δρόμοι σε ευαίσθητες περιοχές, εάν λειτουργούν δεξαμενές και πυροσβεστικοί κρουνοί, εάν υπάρχει η απαιτούμενη δυνατότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, εάν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να αποκριθούν τάχιστα σε οποιοδήποτε συμβάν.

Η ώρα της μάχης έφτασε. Και πλέον μετράει μόνο το αποτέλεσμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement