Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα φασόλια

300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό

4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας πηχτό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)

αλάτι, πιπέρι

Για την τηγανιά

1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο από λαιμό ή σπάλα, σε μπουκιές

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί

χυμό από ½ λεμόνι

1 κουτ. σούπας ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την τομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στραγγίζετε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτετε στη σάλτσα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξατε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή. Σοτάρετε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνετε την τηγανιά για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτετε το λεμόνι και το ανακατεύετε. Σερβίρετε τα μαυρομάτικα και σκορπάτε από πάνω την τηγανιά.

Μαγειρική

Γαύρος με τομάτα στον φούρνο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό γαύρο

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 δαφνόφυλλο

100 ml λευκό ξηρό κρασί

2 τομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ανθό αλατιού

κόκκους μαύρου πιπεριού

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση:

Βγάζετε το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψάρια, τα πλένετε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για 10΄ για να στραγγίξουν καλά. Ταυτόχρονα ετοιμάζετε μια σύβραση βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Κατόπιν, σβήνετε με το κρασί και μετά από 2΄-3΄ προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Απλώνετε τη μισή σύβραση στο ταψί, αραδιάζετε ομοιόμορφα τον γαύρο από πάνω και συμπληρώνετε με την υπόλοιπη σύβραση από πάνω. Τοποθετείτε το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 10΄. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με λίγη ξερή ρίγανη.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο με φέτα         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες (και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 ποτήρι κρασιού ρετσίνα

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τον πάτο του τηγανιού και ακουμπάτε πάνω τα φιλέτα. Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνετε και 2 λεπτά αργότερα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε τα φιλετάκια με τη ρετσίνα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα, κουνάτε ελαφρά το τηγάνι και τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλυκό γιαούρτι με ψητά κεράσια και καρύδα           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

20 γρ. φύλλα ζελατίνης

500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)

15 γρ. λικέρ αμαρέτο ή νερό

50- 60 γρ. νιφάδες καρύδας

2 κιλά γιαούρτι (10% ή 2% λιπαρά)

200 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 5΄. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτετε τα 300 γρ. κεράσια και ψήνετε για 10΄. Αφαιρείτε προσωρινά το ταψί από τον φούρνο, ραντίζετε με το αμαρέτο και πασπαλίζετε ομοιόμορφα με τις νιφάδες καρύδας. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για άλλα 5΄. Αφαιρείτε το ταψί και αφήνετε τα κεράσια να κρυώσουν καλά. Σε μπλέντερ προσθέτετε τα 200 γρ. κεράσια και τα πολτοποιείτε σαν να φτιάχνατε χυμό. Μεταφέρετε τον χυμό σε μικρό σκεύος και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία του δίνετε μία βράση. Αποσύρετε από την εστία και προσθέτετε τις μαλακές ζελατίνες που έχετε στύψει καλά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Σε μεγάλο μπολ προσθέτετε το γιαούρτι και το μείγμα με τα κεράσια και τις ζελατίνες. Προσθέτετε, επίσης, το μέλι και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιείτε πάρα πολύ καλά. Προσθέτετε στο μείγμα τα ψητά κεράσια με την καρύδα και ομογενοποιείτε με απαλές κινήσεις. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να δέσει η ζελατίνη.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα