Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το πέστο βασιλικού

1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδου, χωρίς το εσωτερικό φύτρο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

¾ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξετε το τέλειο πέστο βασιλικού πρέπει να δουλέψετε τα υλικά στο γουδί. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον βασιλικό. Παίρνετε μόνο τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Προς το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μείγμα το κοτόπουλο και ανακατεύετε για να πάει παντού. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές αν θέλετε και πέστο βασιλικού.

 

 

 

 

Μαγειρική

Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

1 κουτ. σούπας κάρι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

100 γρ. γιαούρτι

½ λεμόνι, τον χυμό του

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τα φύλλα και κόβετε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζεε το κοτσάνι και το κόβετε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάτε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη. Βάζετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνετε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το σκόρδο και μαγειρεύετε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτετε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζετε τα υλικά μας για 20 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Παίρνετε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβετε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για το γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Αδειάζετε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτετε στο τέλος, αν θέλετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπερι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γιορτινό χοιρινό της Λιάνας με βερίκοκα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500 γρ. μπούτι χοιρινό, ολόκληρο κομμάτι, χωρίς κόκαλο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

100 ml ημίγλυκο κρασί

250 ml χυμό από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.λπ.)

3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

4-5 κόκκους μπαχάρι

1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου

25 αποξηραμένα βερίκοκα

1 κουτ. σούπας βούτυρο

4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες

300 ml ζεστό ζωμό κρέατος

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο αλάτι

Θυμάρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνετε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και «θωρακίζετε» το μπούτι απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό. Υπολογίζετε 15΄ προτού αποσύρετε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτετε τα βερίκοκα, ελέγχετε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτετε το βούτυρο και κουνάτε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβετε το μπούτι σε φέτες και σερβίρετε με το συνοδευτικό της επιλογής σας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι!

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο με μπαχαρικά και τραγανά ρεβίθια      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα, στραγγισμένα

1½ κουτ. γλυκού κουρκουμά

1½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

3/4 κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι

600 γρ. στήθος κοτόπουλου, σε μικρούς κύβους

4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

160 γρ. baby σπανάκι

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού + μερικές φέτες

4 πίτες ολικής αλέσεως, φρυγανισμένες

Εκτέλεση:

Στεγνώνετε τα ρεβίθια με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια τα ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τον κουρκουμά, την πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύετε το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου. Μαγειρεύετε για 4΄ από κάθε πλευρά. Αποσύρετε με μία λαβίδα σιλικόνης το κοτόπουλο από το τηγάνι και προσθέτετε τα ρεβίθια στο τηγάνι με το λίπος του κοτόπουλου, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το υπόλοιπο λάδι. Μαγειρεύετε για 10΄, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ξεκινήσουν τα ρεβίθια να χρυσαφίζουν και να γίνονται τραγανά. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε για 2΄ ακόμη έως ότου μαραθεί το σπανάκι. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά. Τέλος, σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού. Απλώνετε το γιαούρτι σε τέσσερα πιάτα και προσθέτετε τα ρεβίθια με το σπανάκι και το κοτόπουλο. Σερβίρετε με τις πίτες ολικής αλέσεως και φέτες λεμονιού.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα