Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το πέστο βασιλικού

1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδου, χωρίς το εσωτερικό φύτρο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

¾ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξετε το τέλειο πέστο βασιλικού πρέπει να δουλέψετε τα υλικά στο γουδί. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον βασιλικό. Παίρνετε μόνο τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Προς το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μείγμα το κοτόπουλο και ανακατεύετε για να πάει παντού. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές αν θέλετε και πέστο βασιλικού.

 

 

 

 

Μαγειρική

Γαύρος με τομάτα στον φούρνο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό γαύρο

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 δαφνόφυλλο

100 ml λευκό ξηρό κρασί

2 τομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ανθό αλατιού

κόκκους μαύρου πιπεριού

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση:

Βγάζετε το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψάρια, τα πλένετε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για 10΄ για να στραγγίξουν καλά. Ταυτόχρονα ετοιμάζετε μια σύβραση βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Κατόπιν, σβήνετε με το κρασί και μετά από 2΄-3΄ προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Απλώνετε τη μισή σύβραση στο ταψί, αραδιάζετε ομοιόμορφα τον γαύρο από πάνω και συμπληρώνετε με την υπόλοιπη σύβραση από πάνω. Τοποθετείτε το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 10΄. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με λίγη ξερή ρίγανη.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο με φέτα         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες (και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 ποτήρι κρασιού ρετσίνα

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τον πάτο του τηγανιού και ακουμπάτε πάνω τα φιλέτα. Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνετε και 2 λεπτά αργότερα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε τα φιλετάκια με τη ρετσίνα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα, κουνάτε ελαφρά το τηγάνι και τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλυκό γιαούρτι με ψητά κεράσια και καρύδα           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

20 γρ. φύλλα ζελατίνης

500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)

15 γρ. λικέρ αμαρέτο ή νερό

50- 60 γρ. νιφάδες καρύδας

2 κιλά γιαούρτι (10% ή 2% λιπαρά)

200 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 5΄. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτετε τα 300 γρ. κεράσια και ψήνετε για 10΄. Αφαιρείτε προσωρινά το ταψί από τον φούρνο, ραντίζετε με το αμαρέτο και πασπαλίζετε ομοιόμορφα με τις νιφάδες καρύδας. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για άλλα 5΄. Αφαιρείτε το ταψί και αφήνετε τα κεράσια να κρυώσουν καλά. Σε μπλέντερ προσθέτετε τα 200 γρ. κεράσια και τα πολτοποιείτε σαν να φτιάχνατε χυμό. Μεταφέρετε τον χυμό σε μικρό σκεύος και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία του δίνετε μία βράση. Αποσύρετε από την εστία και προσθέτετε τις μαλακές ζελατίνες που έχετε στύψει καλά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Σε μεγάλο μπολ προσθέτετε το γιαούρτι και το μείγμα με τα κεράσια και τις ζελατίνες. Προσθέτετε, επίσης, το μέλι και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιείτε πάρα πολύ καλά. Προσθέτετε στο μείγμα τα ψητά κεράσια με την καρύδα και ομογενοποιείτε με απαλές κινήσεις. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να δέσει η ζελατίνη.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα