Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το πέστο βασιλικού

1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδου, χωρίς το εσωτερικό φύτρο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

¾ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τέλειο πέστο βασιλικού πρέπει να δουλέψετε τα υλικά σας στο γουδί. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον βασιλικό. Παίρνετε μόνο τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Προς το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε στην άκρη. Σε μπολ ανακατεύετε την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μείγμα το κοτόπουλο και ανακατεύετε για να πάει παντού. Στη συνέχεια το τοποθετείτε σε ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές αν θέλετε και πέστο βασιλικού.

 

 

Μαγειρική

Τα γρήγορα φασολάκια  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & κομμένες κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κιλό φασολάκια

1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση

ανθό αλατιού

λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια γεμάτη κατσαρόλα. Ταυτόχρονα βάζετε και ένα κεραμικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στο άλλο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας να γυαλίσουν και να μελώσουν. Κατόπιν προσθέτετε τις τομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ έχει πάρει βράση και το νερό στο οποίο προσθέτετε τα φασολάκια, την πατάτα και το κολοκύθι. Μετά από 8΄ τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο τηγάνι με τη σύβραση της τομάτας. Συμπληρώνετε μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό στο λάδι του. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρετε με φέτα και παξιμάδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τσιζκέϊκ με αλμυρή σος μελιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. μπισκότα με γεύση τζίντζερ

75 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

500 γρ. τυρί κρέμα

2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά μεγάλα + 1 κρόκο

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Για την αλμυρή σος μελιού

150 γρ. μέλι ρευστό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική

1 πρέζα ανθό αλατιού

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάτε τα μπισκότα στον πολυκόφτη να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά ώστε να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο και ψήνετε για 5΄. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε με μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με το αλεύρι, το μέλι, τη βανίλια και τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Βάζετε τη φόρμα σε ρηχό ταψί, ψήνετε για 40΄ και ελέγχετε αν ψήθηκε – στο κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς ρευστό. Αφήνετε στον φούρνο για 1 ώρα να κρυώσει, με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Σε τηγάνι ρίχνετε το μέλι, 1 κουτ. σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύετε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά να σχηματίζονται φουσκάλες. Σταματάτε το ανακάτεμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας κυκλικά το σκεύος μέχρι το μέλι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα και να μυρίσει σαν καραμέλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε το αλάτι και τις 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Μόλις το τσίζκεικ κρυώσει, απλώνετε από πάνω την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες. Σερβίρετε σε κομμάτια περιχύνοντας από πάνω την αλμυρή σος μελιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.

2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο

300 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχετε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει το κρέας. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ, με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα