Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Connect with us

Αθλητισμός

Ν. Πιτσίλκας: «Θέλουν να πλήξουν εμένα και τον Λιόλιο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Νίκος Πιτσίλκας μιλάει για πρώτη φορά και απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις του SPORT24 και του Γιάννη Φιλέρη. Τι έκανε με τους 105 διαιτητές που βρήκε στην Α1, ποιες καινοτομίες εφάρμοσε, πόσοι διαιτητές τιμωρήθηκαν, γιατί είναι αισιόδοξος και πως τοποθετείται στα θέματα της κριτικής που του ασκήθηκε.

Αν κάτι χαρακτηρίζει το Νίκο Πιτσίλκα είναι η άνευ όρων προσήλωση στη διαιτησία. Εντάξει δεν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ ονειρευόμενος να σφυρίζει φάουλ, βήματα και νταμπλ – ντριμπλ, μετά τη δεκαετή διαδρομή του στα γήπεδα, ωστόσο (σε ΓΣ Λάρισας, ΕΦΕΤ και ΕΑΛ) κρέμασε τα παπούτσια στο ντουλάπι του σπιτιού του και την σφυρίχτρα του διαιτητή γύρω από το λαιμό του.

Στα 25 του πήρε το χρίσμα ξεκινώντας μια καριέρα που συνεχίζεται -από άλλο πόστο- ακόμη και τώρα που πάτησε τα 64. Έχοντας επισκεφτεί- όπως λέει και το βιογραφικό του- 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους, έχοντας μπει 1250 φορές σε αεροπλάνο (!) έχοντας περίπου 900 αγώνες στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και Ευρώπη με 26 τελικούς (ανάμεσά τους σε δυο Ευρωμπάσκετ, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και το ολυμπιακό τουρνουά γυναικών το 2000) σε όλες τις διοργανώσεις και συμμετοχή σχεδόν σε 70 ελληνικά και διεθνή σεμινάρια, η αποχώρηση του από την αγωνιστική δράση, ήταν σίγουρο ότι θα τον οδηγήσει στην διεύθυνση της διαιτησίας.

Ο Θεσσαλός, άλλοτε κορυφαίος ρέφερι, έγινε καθηγητής διαιτησίας, κομισάριος και παρατηρητής σε διεθνές επίπεδο (FIBA και EuroLeague), είναι από τον περασμένο Οκτώβρη επικεφαλής στην ΚΕΔ (μαζί με τον Δημήτρη Μπήτη και τον Κώστα Μουζάκη) και σε συνεργασία με τον σύμβουλο διαιτησίας της ΕΟΚ, Χρήστο Χριστοδούλου, χαράζουν τη νέα πολιτική στο χώρο.

Η θέση του προέδρου της ΚΕΔ, μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα. Βρίσκεσαι στο επίκεντρο. Είσαι ο υπεύθυνος για όλα τα… φάλτσα σφυρίγματα και ανορθογραφίες, ακόμη κι αν έχεις πάρει τα μέτρα σου. Ο Πιτσίλκας ήξερε τι τον περιμένει όταν έλεγε το ναι (ενώ όπως λέει ο ίδιος ήθελε να ξεστομίσει το όχι) στον Βαγγέλη Λιόλιο. Είναι όμως τόσο φανατικός με τη διαιτησία (απόδειξη ότι έκανε και τους δυο γιους του διαιτητές, ο μεγαλύτερος Μανόλης αποχώρησε και έμεινε ο Βασίλης, για τον οποίο… επίσης ακούει διάφορα) που αφού αποφάσισε να πέσει στα βαθιά, θα κολυμπήσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Η ΚΕΔ είναι η δεύτερη κορυφαία θέση σαν υπεύθυνου διαιτησίας, μετά από εκείνη του αρχιδιαιτητή της πολύ απαιτητικής λίγκας VTB. Ταυτόχρονα παραμένει και παρατηρητής των ρέφερι στην EuroLeague, σε μια πολυσχιδή δραστηριότητα στην οποία αφιερώνει πολλές ώρες της καθημερινότητας του.

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος τον βρήκαμε στη Λάρισα, έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του SPORT24, ακόμη και τις θεωρητικά πιο άβολες για τον ίδιο.

Ο Πιτσίλκας δηλώνει ικανοποιημένος από το επίπεδο της διαιτησίας στο πρωτάθλημα, εξηγεί τη λειτουργία της ΚΕΔ, τη σχεδόν χαοτική κατάσταση που βρήκε με τους 105 διαιτητές στην Α1, τις καινοτομίες που εφάρμοσε (έμπειροι παρατηρητές, εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις με τους ρέφερι για ανάλυση των λαθών, αιτιολόγηση των τιμωριών), αισιοδοξεί για την πρόοδο των Ελλήνων διαιτητών σε διεθνές επίπεδο και δίνει τις δικές του απαντήσεις στην κριτική που του ασκήθηκε.

– Καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε, ποιά είναι η αίσθηση σου (σας, μάλλον, γιατί δεν είσαι μόνος σου) για τη δουλειά σας;

“Τηρουμένων των αναλογιών και με δεδομένο ότι αναλάβαμε υπό πίεση χρόνου, λόγω της καθυστερημένης διεξαγωγής των εκλογών, πιστεύω πως έχουμε θετικό απολογισμό. Πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά, αφού δεν είχαμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο χώρο. Δεν είχαμε καν χρόνο να προετοιμαστούμε και έπρεπε μέσα σε ελάχιστο διάστημα να κάνουμε πολλά. Δεν τα πετύχαμε όλα, λάθη έγιναν, αλλά στη γενική κατεύθυνση που είχαμε εξ αρχής και επιμένουμε, είμαστε στον σωστό δρόμο. Η απονομή δικαιοσύνης, η αξιοπιστία και η ισονομία είναι βασικά συστατικά της πολιτικής μας και νομίζω της φιλοσοφίας του προέδρου της ομοσπονδίας.”

 – Πάμε, λοιπόν, επί του πρακτέου. Τι βρήκατε, τι αλλάξατε και τι πετύχατε, εν τέλει, σε αυτούς τους εννιά μήνες που κάθεσαι στην καρέκλα του προέδρου της ΚΕΔ;

 “Υπήρχε μια δεδομένη κατάσταση στην ελληνική διαιτησία την οποία σιγά-σιγά θέλουμε να την αναστρέψουμε. Η απαξίωσή της, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως η εξαφάνιση των Ελλήνων ρέφερι από τις μεγάλες διοργανώσεις έδειχναν ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν λέω ότι το εξαλείψαμε μέσα σε ένα ενιάμηνο, κάναμε όμως τα πρώτα βήματα για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Πρώτο πρόβλημα η ύπαρξη πολλών διαιτητών, που ναι μεν είχαν το δικαίωμα να παίξουν στην Α1, αλλά επί της ουσίας ήταν ανενεργοί στη μεγάλη κατηγορία…”

– Δηλαδή;

“Βρήκαμε 105 (!) διαιτητές για την Basket League. Απ’ αυτούς, περίπου οι 60, είχαν σφυρίζει ένα μόλις αγώνα. Υπήρχε ένα χάος, το οποίο έπρεπε να ελέγξουμε. Πρώτα με τη χαρτογράφηση του χώρου και στη συνέχεια με την αξιολόγηση τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ξέραμε εξ αρχής με τον Χρήστο Χριστοδούλου ότι δεν ήταν εύκολο και έπρεπε να δράσουμε.

Προφανώς μόνοι μας δεν μπορούσαμε να τα προλάβουμε όλοι, γι αυτό θελήσαμε από την αρχή να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των παρατηρητών στην ομάδα των οποίων προστέθηκαν και πρώην πολύ έμπειροι διεθνείς διαιτητές (σ.σ Κουκουλεκίδης, Σχινάς, Μπακάλης, Βορεάδης και ο Γκόντας, ο οποίος όμως αποχώρησε) που ανέλαβαν την αξιολόγηση των διαιτητών. Θέλαμε να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση τόσο των διαιτητών, όσο και των ομάδων, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς κενά.

Γι αυτό μέσα σε 48 ώρες μετά τον αγώνα ένα αντίγραφο του φύλλου παρατήρησης βρισκόταν στα Γραφεία του ΕΣΑΚΕ και στην ΚΕΔ. Όλοι ήξεραν, λοιπόν, αν είχαν γίνει και ποια σοβαρά λάθη στον αγώνα. Κάτι τέτοιο δεν γινόταν, εμείς και το αποφασίσαμε από την αρχή και το εφαρμόσαμε απαρέγκλιτα, ως το τέλος…”¨

– Πότε μια διαιτησία θεωρείται κακή;

“Προφανώς αν έχουν γίνει λάθη που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Σε ένα αγώνα μπάσκετ, βέβαια, αποκλείεται όλα όσα σφυρίζουν οι διαιτητές να είναι σωστά. Εκεί αξιολογούμε την φιλοσοφία και τα κριτήρια που εφαρμόζονται. Αν είναι, δηλαδή, ίδια και για τις δυο ομάδες. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για να κρίνει κανείς τους ρέφερι. Το Α και το Ω είναι να προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο. Τα σφάλματα είναι αναμενόμενα και είναι πολύ σημαντικό ο διαιτητής να τα αναγνωρίζει, ώστε να μην τα επαναλάβει. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εκπαίδευση των ρέφερι. Για μένα είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα και ένα στοιχείο στο οποίο υπήρχε πολύ μεγάλη υστέρηση…”

 Κάθε εβδομάδα αναλύαμε τα λάθη

– Τι εννοείς;

“Ποτέ οι διαιτητές δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι έκαναν σωστά και τι όχι. Πέραν του ετήσιου σεμιναρίου δεν υπήρχε και η επαφή με τους ανθρώπους της διαιτησίας. Δεν θέλω να πω κάτι για την προηγούμενη ΚΕΔ, απλά επισημαίνω μια συγκεκριμένη υπάρχουσα ομιχλώδη κατάσταση και κυρίως την έλλειψη επαφής. Αν δεν εκπαιδεύσεις, όμως, τους διαιτητές πώς θα τους βελτιώσεις; Εμείς είχαμε μια διαφορετική φιλοσοφία και επιζητούσαμε την επαφή με τους διαιτητές, όσο συχνότερα γινόταν.

Εδώ μας βοήθησε η τεχνολογία και ο κορονοϊός, αφού μας ήταν πιο εύκολο να μαζευόμαστε -κάθε εβδομάδα- σε διαδικτυακά μίτινγκ, ώστε να βλέπουμε όλοι μαζί τα λάθη. Ο Στέλιος Κουκουλεκίδης έβγαζε… τα μάτια του, για να επιλέξει κάθε φορά φάσεις από κάθε ματς. Στο τέλος επέλεγα εγώ 20-25 φάσεις τις οποίες αναλύαμε διεξοδικά σε αυτές τις τηλεσυναντήσεις με τους διαιτητές. Κάθε εβδομάδα, κάθε φορά, είχαμε κάτι καινούργιο να δείξουμε, να συζητήσουμε, να δεχθούμε το λάθος, ώστε να μην το επαναλάβουμε. Εκεί τα συζητήσαμε όλα, δώσαμε τις οδηγίες και νομίζω ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους διαιτητές”.

– Τι ξεχωρίζει τον καλό από τον μέτριο και κακό διαιτητή;

“Ο σεβασμός στο παιχνίδι, στους αγωνιζόμενους και στον εαυτό του. Η γνώση των κανονισμών, βέβαια, σε συνδυασμό με το πνεύμα κάθε αγώνα είναι ακρογωνιαίος λίθος για την απόδοση ενός ρέφερι, όσο δύσκολο κι αν είναι το ματς. Με την πάροδο των χρόνων, βέβαια, έρχεται και η πείρα που είναι και ο κατάλληλος σύμμαχος για να ξεπερνάς απρόοπτα και δυσκολίες….”

Υπάρχει, βέβαια, και το ινσταντ ριπλέι το οποίο αν και δεν αφορά όλες τις υποδείξεις, είναι ένα εργαλείο για να διευκολύνεται το έργο της διαιτησίας. Μου φαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιες φορές οι διαιτητές το… παρακάνουν, πηγαίνοντας κάθε τόσο και λιγάκι στο τραπέζι της Γραμματείας…

“Ό,τι βοηθάει την απονομή δικαιοσύνης είναι ευπρόσδεκτο. Επίσης, αν έχουν αμφιβολία για ένα σφύριγμα είναι προτιμότερο να συμβουλευτούν το ριπλέι, παρά να πάρουν μια λάθος απόφαση. Είναι και η δική μου συμβουλή αυτή κι ας γίνεται αυτό που λες. Μοιάζει με κατάχρηση, αλλά δεν είναι. Συμβαίνει, πλέον, παντού. Ακόμη και στην Ευρωλίγκα, για τα δικά μας δεδομένα δηλαδή, στο κορυφαίο επίπεδο…”

 – Είναι άμυνα του διαιτητή η τεχνική ποινή;

“Δεν θα πρέπει. Είπα, σεβασμός στους αγωνιζόμενους και στον εαυτό σας. Η δική μου προτροπή είναι να γίνεται με την καλή έννοια μια συζήτηση, να εξηγείς, να συμβουλεύεις, να προειδοποιείς. Εντάξει, αν υπερβαίνουν κάποιοι τα εσκαμμένα, πρέπει να δίνεται και το ταυ. Όχι, όμως, για … ψύλλου πήδημα. Είναι η εσχάτη των ποινών

– Συνολικά πώς χειρίστηκε η ΚΕΔ αυτή την εκατοντάδα των διαιτητών;

“Συνολικά δώσαμε ορισμούς σε 50 και πλέον. Κάποιοι σφύριξαν και τιμητικά στο τέλος της σεζόν, καθώς λόγω ηλικίας αποχωρούν. Την εικόνα που θέλαμε να συμπληρώσουμε την πήραμε και με το παραπάνω. Είδαμε πως παίζουν, πήραμε τις πληροφορίες, κάναμε την αξιολόγησή τους, νομίζω ότι έχουμε έτοιμο το γκρουπ των διαιτητών για την επόμενη σεζόν. Δεν θα’ ναι περισσότεροι από 40-45. Τόσοι φτάνουν και περισσεύουν για να βγει το πρόγραμμα της Basket League. Η προοπτική μας είναι για την επόμενη τριετία

– Στο τέλος της οποίας τι ελπίζεις να έχει γίνει;

“Να έχουμε αναδείξει νέους διαιτητές και να ξαναβάλουμε την ελληνική διαιτησία σε μεγάλες διοργανώσεις. Τόσο στην EuroLeague όσο και στην FIBA. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και με τους δυο, είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσουν και την πρόοδο και την ανάδειξη νέων καλών διαιτητών για μεγάλα διεθνή παιχνίδια. Αυτός είναι και ο μεγάλος μας στόχος…”

Ο γιος μου και ο Μάνος

– Υπάρχει ένα λεπτό θέμα, με τον Βασίλη Πιτσίλκα, που τυγχάνει εκτός από διεθνής διαιτητής και γιος σου…

 “Ναι, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τοποθετηθώ. Θα ήθελα, ωστόσο, να εξιστορήσω πως προέκυψε η ενασχόλησή μου με την ΚΕΔ. Το τηλέφωνό μου χτύπησε αμέσως μετά τις εκλογές και ο Βαγγέλης Λιόλιος μου έκανε την πρόταση. Μέχρι τότε είχαμε μιλήσει μόλις μια φορά, πριν από τρία χρόνια αν δεν απατώμαι, όταν ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για την λειτουργία της διαιτησίας στην VTB League, την οργάνωση, τον σχεδιασμό.

Πριν τις εκλογές είχα συζητήσει με τον Παναγιώτη Φασούλα. Πάντα ήμουν πρόθυμος να δώσω συμβουλές σε θέματα διαιτησίας, με βάση την πορεία και την πείρα μου. Δεν ήμουν σίγουρος, όμως, ότι προλάβαινα να ασχοληθώ ενεργά, αφού είχα ήδη φόρτο εργασίας ως υπεύθυνος αρχιδιαιτητής της VTB και παρατηρητής διαιτησίας στην EuroLeague.

Ο κ. Λιόλιος επικοινώνησε μετά την εκλογή του και μου ζήτησε να αναλάβω την ΚΕΔ, αφού πρώτα μου ανακοίνωσε ότι τοποθετεί τον Χρήστο Χριστοδούλου στην θέση του συμβούλου. Του απάντησα ότι η επιλογή του Χρήστου είναι απόλυτα επιτυχημένη, για τη δική μου συμμετοχή, όμως, είχα αρκετές αμφιβολίες. Πηγαίνοντας, μάλιστα, στην Πάτρα για το τελευταίο, όπως πίστευα, ραντεβού ήμουν σχεδόν αποφασισμένος να αρνηθώ οριστικά την πρόταση του. Τελικά συνέβη το αντίθετο. Ο πρόεδρος έχει ένα τρόπο να πείθει τους συνομιλητές του, είχε αρκετά επιχειρήματα και στο τέλος δέχθηκα να πάρω μέρος σε όλη αυτή την προσπάθεια”

– Επιστρέφω, όμως, στον Βασίλη…

“Τα είπα όλα αυτά, γιατί εξ αρχής στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε η κάλυψη του κ. Λιόλιου. Ο γιος μου, άλλωστε, πριν εγώ αναλάβω πρόεδρος της ΚΕΔ ήταν ήδη διεθνής διαιτητής, είχε κάνει το άλμα προς την Ευρωλίγκα και δεν χρειαζόταν η δική μου παρέμβαση να παίξει σε ματς της Basket League. Θα πω επίσης ότι όλα αυτά δεν είναι καινοφανή, καθώς και στο παρελθόν γιοι ή συγγενείς μελών της ΚΕΔ έπαιζαν κανονικά στο πρωτάθλημα. Να προσθέσω δε ότι στο τέλος ο Βασίλης πήρε λιγότερους ορισμούς από νεαρότερους διαιτητές στο φετινό πρωτάθλημα…”

– Πάντως δεν είναι εύκολο ένας πατέρας να κρίνει τον γιο του

“Όχι δεν είναι, αλλά η σχέση πατέρα γιου δεν υφίσταται όταν πρόκειται να τον αξιολογήσουμε διαιτητικά. Αν έχει βέβαια ένα προνόμιο είναι ότι από μικρός κάνει αυτές τις κουβέντες. Το “ψώνιο” της διαιτησίας το έχει από παιδί, όταν βλέπαμε τα δικά μου παιχνίδια, κάνοντας κριτική στα όποια λάθη είχα κάνει…”

 – Εδώ που τα λέμε είχε … παραστάσεις. Προέρχεσαι, άλλωστε, από μια σκληραγωγημένη γενιά καθώς όταν ξεκίνησες τη διαιτησία το πρωτάθλημα ήταν γεμάτο ντέρμπι

“Πες το ψέματα. Ξεκίνησα να σφυρίζω το 1983 και το 1990 έγινα διεθνής, αλλά ήδη είχα πάρει εμπειρίες από τα πιο δύσκολα ματς του δικού μας πρωταθλήματος. Το 1987 έπαιξα στο πρώτο Άρης-ΠΑΟΚ της καριέρας μου. Τότε, που κάθε σφύριγμα περνούσε από κρησάρα, γινόταν χαμός, δεν υπήρχαν ριπλέι, ήμασταν δυο και λοιπά. Μας είχε στηρίξει πολύ η τότε ηγεσία της διαιτησίας, ειδικά ο Κώστας Δήμου άνοιξε δρόμους στα νέα παιδιά, μας εμπιστεύτηκε και δεν τον αφήσαμε παραπονεμένο…”

– Υπήρξε κι άλλο ένα θέμα με τον διαιτητή Μάνο. Πρώτον γιατί δεν έπαιρνε ορισμούς, κι ύστερα με το μπρος-πίσω στην τοποθέτηση του σε ματς του Ολυμπιακού

“Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το τι γινόταν στο παρελθόν, τι έκανε και τι όχι η ΚΕΔ. Θα μιλήσω για τη δική μας επιτροπή της οποίας προΐσταμαι και θα αναλάβω την ευθύνη. Εάν απ’ όλα όσα κάναμε, οι επικριτές μας καταλογίζουν μόνο την περίπτωση του ορισμού του Μάνου και την αλλαγή του, τότε θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι πετύχαμε απόλυτα στο έργο μας”

– Φάνηκε, ωστόσο, διόρθωση ενός λάθους με λάθος όταν εν τέλει ο Μάνος τοποθετήθηκε σε άλλο ματς.

 “Το λάθος ήταν δικό μου, επαναλαμβάνω. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι εμείς αξιολογούμε και ορίζουμε με βάση τα δικά μας κριτήρια. Σύμφωνα με αυτά, κάποιοι έπαιξαν σε περισσότερα ματς, κάποιοι όχι. Βγήκαν μπροστά ορισμένοι διαιτητές, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στις απαιτήσεις μας, στις κατευθύνσεις που δίναμε, στις οδηγίες μέσω των τηλεσυναντήσεων κλπ. Κάποιοι έμειναν πίσω κι αυτό φάνηκε από τους ορισμούς. Σε όλους, ωστόσο, δώσαμε ευκαιρίες και όλους τους αξιολογήσαμε.

Ο στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των διαιτητών και γι αυτό δεν επαναπαυόμαστε. Στα μέσα της χρονιάς σε συνεργασία με την EuroLeague οι Έλληνες ρέφερι συμμετείχαν στο Adidas Next Generation. Το παρών έδωσε και ο Ρίτσαρντ Στόουκς, επικεφαλής της διαιτησίας στην Ευρωλίγκα που έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τον Στόουκς αλλά κυρίως και με τον υπεύθυνο διαιτησίας της FIBA, Ντάβοριν Νάκιτς. Ξέρεις ότι τους είχα φέρει και τους δυο σε σεμινάριο διαιτητών στη VTB League και όλοι είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα! Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τους Έλληνες ρέφερι σε διεθνές επίπεδο και να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί”.

– Μιας και αναφέρθηκες στη VTB πως ήταν αυτή η περίεργη χρονιά, που από κάποιο σημείο και μετά έπρεπε να εμπιστευτείς μόνο Ρώσους διαιτητές, λόγω του εμπάργκο;

“Ηταν περίεργα. Έπρεπε να συμβιβαστώ με μια διαφορετική πραγματικότητα, αφού η διοργάνωση με τους 80 ρέφερι από 15 χώρες όλης της Ευρώπης, έπρεπε να εξελιχθεί μόνο με τους εγχώριους ρέφερι. Στο τέλος επέλεξα τους 12 καλύτερους για να σφυρίξουν τους τελικούς, που πήγαν σε 7 ματς, τα οποία ήταν επιπέδου φάιναλ-φορ Ευρωλίγκας, είχαν διπλές παρατάσεις, πολύ δυνατές μονομαχίες και νίκη μάλιστα της Ζενίτ. Δέχθηκα συγχαρητήρια από όλους και ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στη κανονικότητα…”

-Επιστρέφω στην ελληνική πραγματικότητα. Υπήρξε καταγγελία για τον διαιτητή Κανελλόπουλο, επειδή έχει επαγγελματική σχέση με τον πρόεδρο της ΕΟΚ

“Κατ’ αρχήν ο συγκεκριμένος διαιτητής που είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας, εργάζεται στην συγκεκριμένη επιχείρηση εδώ και τρία χρόνια. Στην Α1 τον αξιολόγησε η προηγούμενη ΚΕΔ, η οποία τον χρησιμοποίησε και σε αγώνες της Α2. Εμείς τον ορίσαμε σε ένα αγώνα, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων του.

Το ερώτημα σε όσους φαρισαϊκά μας επικρίνουν είναι ένα: Τι θα έπρεπε να κάνουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση; Να ζητήσουμε από ένα άνθρωπο να παραιτηθεί από τη δουλειά του, ή να του σταματήσουμε τη διαιτησία; Κι όλα αυτά ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα ασυμβίβαστου”.

– Νομίζεις ότι σημειώθηκε υπερβολικός θόρυβος;

 “Στην Ελλάδα ζούμε. Είναι λογικό μετά τις εκλογές της ΕΟΚ ορισμένοι να θέλουν να πλήξουν και εμένα και κατ’ επέκταση τον Βαγγέλη Λιόλιο. Είναι μια μικρή μερίδα που ασχολείται επίμονα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενική αίσθηση που υπάρχει φέτος για τη διαιτησία. Όχι μόνο στην Α1, όπου είναι η βιτρίνα, αλλά και στις άλλες κατηγορίες. Έχουμε στα χέρια μια γενική αξιολόγηση της διαιτησίας στην Α2, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο των ρέφερι ήταν το καλύτερο των τελευταίων ετών. Το ίδιο feed back έχουμε και από τα υπόλοιπα μικρότερα, εθνικά πρωταθλήματα. Ακόμη και η πρόσφατη δικαίωση μας από το ΑΣΕΑΔ για τον αγώνα Ίκαρος-Δάφνη αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Ξέρετε κάτι; Ποτέ δεν συνέδεσα το όνομα μου με κάποια ομάδα, πλην της συμμετοχής μου ως αθλητής στον Γυμναστικό, την εποχή που έπαιζαν οι Ζώης, Σταυρόπουλος, Κουραμάς και λοιποί. Με πρώτο προπονητή τον Θόδωρο Ροδόπουλο. Όλοι γνωρίζουν ότι όσες φορές έμπαινα στο γήπεδο, δεν έβλεπα ονόματα, παρά τις ομάδες που έπρεπε να σφυρίξω, προσπαθώντας να αποδώσω δικαιοσύνη. Αυτή τη φιλοσοφία έχω και τώρα στη διεύθυνση της διαιτησίας. Κι εδώ και στο εξωτερικό…”

Είμαστε έτοιμοι για του χρόνου

– Έγινε ποτέ παρέμβαση εκ μέρους σου, σε κάποιον παρατηρητή;

“Ναι, όταν θεώρησα ότι ο βαθμός που έβαλε δεν ήταν συνακόλουθος με την συνολική αξιολόγηση των ρέφερι βάζοντας το βαθμό-όριο για να μην παραπεμφθούν…”

– Υπήρξαν πολλές παραπομπές-τιμωρίες;

“Δεν το κοινοποιήσαμε, γιατί δεν χρειαζόταν, αφορά εμάς και τους διαιτητές, αλλά συνολικά φέτος είχαμε ποινές σε 53 διαιτητές. Με άμεση ενημέρωση, βέβαια, της ΟΔΚΕ που ακολούθως ενημερώνει τους συνδέσμους για να μάθουν και οι ρέφερι για ποιο λόγο και πόσο έχουν τιμωρηθεί, αλλά και να υποβάλλουν ενστάσεις, αν θεωρούν ότι αδικήθηκαν…”

– Θεωρείς ότι με βάση τη φετινή εμπειρία, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη στο επίπεδο της διαιτησίας

“Σίγουρα. Πρώτον θα έχουμε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, αφού φέτος όπως είπα, μπήκαμε απευθείας στη δράση. Θα έχουμε το γκρουπ των διαιτητών που επιλέξαμε με βάση τις φετινές αξιολογήσεις, θα συνεχίσουμε τα μίτινγκ με τους προπονητές και τους αρχηγούς, αλλά και τους παράγοντες των ομάδων, ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για το πως και τι θα σφυρίζουν οι διαιτητές μέσα στη χρονιά. Θέλω τη συνεργασία όλων. Επιβάλλεται κάτι τέτοιο, αν θέλουμε το προϊόν να πάει μπροστά και να μη μένει στάσιμο.

Ξέρω ότι δεν μιλάμε για αγγελικό κόσμο, υπάρχουν συμφέροντα, αλλά στη γενική κατεύθυνση, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βγαίνουν καινούργιες ιδέες. Είμαι και υπέρ της κριτικής, όχι όμως της κακόβουλης, που εξαντλείται σε φήμες και κουτσομπολιά των social media. Μου αρέσει η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτε…”

Αθλητισμός

Επιστροφή με ασήμι-Η Εθνική Πόλο Νεανίδων U18 αποθεώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα πάλεψε με την ψυχή της απέναντι στις ΗΠΑ στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Πόλο Νεανίδων U18 στο Βελιγράδι, αλλά γνώρισε την ήττα με 10-8, ομάδα που είχε νικήσει στη φάση των ομίλων 15-14.

Με εξαίρεση το πρώτο οκτάλεπτο οι παίκτριες της Ευτυχίας Καραγιάννη έκαναν μια καλή εμφάνιση στην άμυνα, ωστόσο στην επίθεση δυσκολευόντουσαν σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα, κάτι που μοιραία οδήγησε στην ήττα.

Με την Εθνική μας ομάδα αγωνίστηκαν τρεις Πατρινές πολίστριες, με μεγάλη συμμετοχή στην επιτυχία. Ο λόγος για την Ντένια Κουρέτα της ΝΕΠ, κόρη του Μιχάλη Κουρέτα, πολίστα του ΝΟΠ και πρώην διεθνή διαιτητή που πέτυχε 10 γκολ, την Αριάδνη Καραμπέτσου του Εθνικού (1 γκολ), κόρη του πρώην διεθνή τερματοφύλακα του ΝΟΠ, Φίλιππα Καραμπέτσου και την Ευφροσύνη Τσιμάρα της ΝΕΠ (3 γκολ), κόρη του πρώην πολίστα του ΝΟΠ και του Θριάμβου, Χάρη Τσιμάρα και της διεθνούς πολίστριας της ΝΕΠ Σοφίας Μανέτα που είχε ακολουθήσει την αποστολή στο Βελιγράδι, όπως και ο Πατρινός διεθνής διαιτητής Μιχάλης Κουρέτας και ο Φίλιππος Καραμπέτσος.

Χθες στο Αεροδρόμιο βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΠ Χρήστος Μανέτας που τους συνεχάρη.

H «Γνώμη» συνομίλησε με τις τρεις Πατρινές ασημένιες πρωταθλήτριες.

Ντένια Κουρέτα: «Αισθανόμαστε περήφανες και συγκινημένες»

 

Τρίτο μετάλλιο για τη νεαρή πολίστρια της ΝΕΠ Ντένια Κουρέτα που είχε κατακτήσει επίσης πριν λίγες μέρες ασημένιο μετάλλιο στο Τελ Αβίβ με τις νέες γυναίκες. Πέρσι είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Νεανίδων στο Πανευρωπαϊκό. Διακρίνεται για το δυναμικό της παιχνίδι και είναι αξιοσημείωτο ότι στο πρώτο οκτάλεπτο στον προχθεσινό τελικό είχε βρει δίχτυα δίνοντας το έναυσμα για την αντεπίθεση.

Μιλώντας στη «Γ» τόνισε: «Επιστρέψαμε στην Ελλάδα με το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος, σίγουρα θέλαμε παρά πολύ να κατακτήσουμε το χρυσό ωστόσο αυτό δεν μας αποτρέπει από το να είμαστε πολύ χαρούμενες για αυτή μας την επιτυχία. Όλοι οι κόποι, όλες οι θυσίες και όλη η προσπάθεια όλης της ομάδας έβγαλε καρπούς, αισθανόμαστε όλες πολύ υπερήφανες και συγκινημένες που καταφέραμε να ανεβάσουμε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα στο υψηλότερο σημείο του κόσμου».

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΤΣΙΜΑΡΑ: «Φεύγουμε δυνατότερες από τη διοργάνωση»

Η Ευφροσύνη Τσιμάρα, κόρη του παλιού αθλητή του ΝΟΠ Χάρη Τσιμάρα και της πρώην διεθνούς πολίστριας Σοφίας Μανέτα, διεθνής από το 2019 που είχαν κατακτήσει το Χάλκινο στο Κίρισι της Ρωσίας. Ακολούθησαν αργυρό και χάλκινο το 2021 και το χάλκινο στις νέες γυναίκες πριν λίγες μέρες και το ασημένιο στο Βελιγράδι. Η Πατρινή διεθνής αθλήτρια πλέον σύμφωνα με πληροφορίες επιστρέφει στην Πάτρα και στην ομάδα της ΝΕΠ μιας και έχει εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις δηλώσεις της στη «Γ» τόνισε: «Είναι η δεύτερη φορά που αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση του κυπέλλου -πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα- δεύτερη φορά που φτάνουμε τόσο κοντά στην «πηγή» και δεν καταφέρνουμε να πιούμε νερό. Είμαστε υπερήφανες όμως για την επιτυχία μας, γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, παλέψαμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και ηττηθήκαμε σαν ομάδα. Φεύγουμε από αυτή την διοργάνωση γεμάτες, δυνατότερες από ποτέ και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, στοχεύοντας πάντα στο ψηλότερο σκαλοπάτι».

ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ

«Ιδανικό ντεμπούτο»

Η πιο μικρή της παρέας, η Αριάδνη Καραμπέτσου κόρη του παλιού διεθνούς τερματοφύλακα του ΝΟΠ Φίλιππα Καραμπέτσου και της πρώην πολίστριας του Εθνικού Πειραιά Άννας Χατζηγεωργάκη έκανε φέτος ιδανικό ντεμπούτο στην Εθνική Νεανίδων U18 όντας η μικρότερη αθλήτρια (γεν. 2006). Είναι στέλεχος των ηλικιακών ομάδων του Εθνικού και φέτος είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κ17.

Στο περσινό ντεμπούτο με την Εθνική κορασίδων είχαν πάρει την 4η θέση, ενώ σε λίγες μέρες στη Λάρισα 21-28 Αυγούστου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κορασίδων.

Η ίδια τονίζει: «Παλέψαμε όλες πολύ σκληρά και η ανταμοιβή μας ήταν το ασημένιο μετάλλιο. Για μένα ήταν πιστεύω μια ξεχωριστή εμπειρία μιας και είναι το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες αρκεί να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Το κλίμα στην ομάδα ήταν ιδανικό».

Αποθέωση στο Αεροδρόμιο

Με τα ασημένια παγκόσμια μετάλλια στο στήθος και περισσή περηφάνια επέστρεψαν χθες το μεσημέρι από το Βελιγράδι τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Νεανίδων, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, καμαρώνοντας για τη νέα μεγάλη διάκριση των υποδομών του αθλήματος. Από πλευράς ΚΟΕ την αποστολή υποδέχθηκαν το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη έφορος πόλο Γυναικών Εύη Μωραϊτίδου, ο έφορος Εθνικών ομάδων υποδομών Δημήτρης Κύρκος, η ομοσπονδιακή προπονήτρια των Γυναικών Αλεξία Καμμένου και ο συνεργάτης της Τάσος Πυρπιρής και ο διευθυντής της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφοράτος.

Οι 13 ασημένιες πολίστριες: Δέσποινα Ανδρεάδη, Δέσποινα Καλογεροπούλου, Μαρία Καραγιάννη, Αριάδνη Καραμπέτσου, Ευτυχία Κωνσταντοπούλου, Διονυσία Κουρέτα, Βασιλική Λασκαρίδου, Στεφανία Σάντα, Χριστίνα Σιούτη, Σοφία Τορνάρου, Φωτεινή Τριχά, Ευφροσύνη Τσιμάρα, Νεφέλη Χαλδαίου.

Μαζί τους η ομοσπονδιακή τεχνικός Ευτυχία Καραγιάννη, η συνεργάτης Κατερίνα Οικονομοπούλου, ο φυσικοθεραπευτής Σταμάτης Φώτογλου, η διεθνής διαιτητής Ναταλία Μαρκοπούλου και ο αρχηγός αποστολής, μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕ Γιώργος Κανελλόπουλος.

*Από την σημερινή έντυπη έκδοση της “Γ”.

Περισσότερα

Αθλητισμός

Το βλέπει ως πρόβα…Η Παναχαϊκή φιλοξενεί σήμερα (19:30) στην έδρα της τον Ατρόμητο Αθηνών παρουσία των φιλάθλων της

Δημοσιεύθηκε

στις

Στιγμές του παρελθόντος -έστω και μέσα στο κατακαλόκαιρο- θα ζήσει σήμερα η Παναχαϊκή η οποία θα φιλοξενήσει στην έδρα της, στο γήπεδο της Αγυιάς τον Ατρόμητο Αθηνών στο πρώτο της φιλικό παιχνίδι ενόψει του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της.

Του ΤΑΣΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο προπονητής Σούλης Παπαδόπουλος, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι πιο έτοιμος, προερχόμενος άλλωστε από θετικό αποτέλεσμα (ήρθε 2-2 με τον Ιωνικό) θα προσπαθήσει να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο παίκτες τους οποίους θεωρεί ότι θα είναι ανταγωνιστικοί κι ας είναι ακόμη έτοιμοι. Από την πλευρά του, εν μέρει έχει δίκιο, καθώς θέλει τον βαθμό ετοιμότητας έστω κι αυτό το μικρό διάστημα που η κοκκινόμαυρη ομάδα πραγματοποιεί την προετοιμασία της. Το ανέφερε άλλωστε και στις πρόσφατες δηλώσεις του, τονίζοντας πως «καλύτερα αντίπαλος Α΄ Εθνικής, παρά μικρότερης δυναμικότητας».

Σε ό,τι αφορά το ποιους θα παρατάξει, είναι άγνωστο, ωστόσο πιθανώς να είναι οι κόκκινοι που έπαιξαν απέναντι στους πράσινους, στο δίτερμα, που έγινε προ ημερών, παρουσία των φιλάθλων της κοκκινόμαυρης ομάδας. Πιθανώς λοιπόν να στηριχθεί στους εξής ένδεκα για αρχή και πιο συγκεκριμένα στους Κολοβούρη, Στεργίδη, Λαρέα, Τσακμάκη, Λιποράσε, Λινάρδο, Κωνσταντακόπουλο, Τσιάρα, Τριμμάτη, Κέρι, Ζυγκερίδη. Ενώ άπαντες θα βρίσκονται στο γήπεδο και αυτοί είναι οι Μικές, Στασινόπουλος, Σμίλτος, Αγκαράι, Τοπάλ, Παπαχρονόπουλος, Πέταρ Καρακλάιτς, Μακρής, Λιμάτσι, Κουλούρης, Μαστραντωνάκης, Χαντί, Μπουρλάκης, Αλεξόπουλος, Νίκολα Καρακλάιτς.

ΣΤΙΣ 18:30 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ

Τα εισιτήρια της εν λόγω αναμέτρησης κυκλοφόρησαν και θα είναι διαθέσιμα από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα οποία και τιμώνται -γενική είσοδος- πέντε ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Παναχαϊκή προχθές αναφέρει: «Την Τετάρτη (10/8, σ.σ. σήμερα) και ώρα 19:30 η ομάδα μας υποδέχεται τον Ατρόμητο Αθηνών στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 5 ευρώ, ενώ τα εκδοτήρια στη θύρα των επισήμων και στη σκεπαστή κερκίδα θα ανοίξουν στις 18:30».

ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΜΥΤΙΔΗ

Ουδεμία κρούση ή επαφή έγινε στον έμπειρο επιθετικό ποδοσφαιριστή Νέστορα Μυτίδη από την Παναχαϊκή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Γ». Ο παίκτης βρίσκεται στην γενέτειρά του την Κύπρο, περιμένοντας στο… ακουστικό του και μελετά προτάσεις που του έχουν έρθει. Ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο ότι ο παίκτης είναι «αλμυρός» για τα οικονομικά δεδομένα της κοκκινόμαυρης ομάδας.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η Κ-19

Η ομάδα Νέων της Παναχαϊκής, η Κ-19, ετοιμάζεται για το πρωτάθλημα της Super League 2. O Χάρης Ράντος έχει καταλήξει στους παίκτες και ήδη οι πρώτες επαφές με τις ομάδες έχουν ξεκινήσει για την ολοκλήρωση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- των αποκτήσεών τους. Ήδη ο νεαρός τεχνικός έχει κλείσει επτά φιλικά. Πιο συγκεκριμένα, στις 24/8 με τον Πανιώνιο/Αχιλλέα, στις 27/8 με τον Ηρακλή Πατρών, στις 3/9 με την ΑΕ Αιγείρας/Ακράτας, στις 4/9 με τον Αστέρα Λεοντίου, στις 7/9 με τον Άρη Πατρών, στις 11/9 με την Αχαϊκή και στις 17/9 με τα Καλάβρυτα, ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη φιλικά, το ένα στις 14 του ίδιου μήνα και το άλλο στις 24 Σεπτεμβρίου.

*Από την σημερινή έντυπη έκδοση της “Γ”. 

Περισσότερα

Αθλητισμός

Σκέψεις για Καλάβρυτα-Ο νέος Απόλλωνας ξεκινά προετοιμασία στα μέσα του μηνός -Ψάχνει δύο ακόμη παίκτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι κι αν έχει ακουστεί ότι ο Απόλλωνας θα πραγματοποιήσει στην περιοχή των Καλαβρύτων το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η εκεί μετάβασή του και πλέον όλα είναι ανοιχτά, καθώς οι άνθρωποι της ΚΑΕ βρίσκονται σε σκέψεις για το πού αυτή θα γίνει.

Του ΤΑΣΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το σίγουρο είναι ότι η μελανόλευκη ομάδα θα ξεκινήσει την προετοιμασία της στα μέσα Αυγούστου και στη συνέχεια θα δώσει σειρά φιλικών παιχνιδιών, έως ότου ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Basket League.

ΘΕΛΕΙ ΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΠΛΕΪ ΜΕΪΚΕΡ

Σε ό,τι αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις μετά τις συμφωνίες με τους Ντέιβις, Ιμπραχίμ Σιλά, Τηλέμαχο Βησσαρίωνα, Ζώη Καράμπελα, Νικ Γκρίφιν, Ομάρ Καλχούν, Τζαλόν Τάιλερ Φράιντεϊ, Γιώργο Μπόγρη, Σαράντη Μαστρογιαννόπουλο, Γιώργο Κογιώνη, το ρόστερ αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς ο προπονητής του Απόλλωνα Νίκος Βετούλας θέλει ακόμη δύο προσθήκες, έναν παίκτη στη θέση γκαρντ κι έναν πλέι μέικερ.

ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρχουν εξελίξεις σε αυτά τα δύο θέματα, έτσι ώστε ο ίδιος απρόσκοπτα να αφοσιωθεί στην υπόθεση προετοιμασίας της μελανόλευκης ομάδας, «χτίζοντας» τον νέο Απόλλωνα ενόψει πρωταθλήματος.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΕΛΑΪΖΑ ΜΗΤΡΟΥ-ΛΟΝΓΚ

Στην Τουρκία και τη Γιάλοβασπορ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ, ο οποίος τη χρονιά που πέρασε αγωνιζόταν στον Απόλλωνα. Ο 25χρονος γκαρντ συμφώνησε  με συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους. Σε 13 αγώνες στη Stoiximan Basket League με την ομάδα της Αχαΐας, ο Ελληνο-Καναδός γκαρντ είχε κατά μέσο όρο 10,8 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΛΙΒΙΓΚΣΤΟΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» ο 29χρονος (γεννημένος 18/4/1993, ύψους 1.93μ.), Αμερικανός γκαρντ Ντενζέλ Λίβιγκστον που έπαιξε τελευταία στη γεωργιανή Ρουστανί κι ήταν ντραφτ του NBA το 2015 ενδιαφέρει τον Απόλλωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης, προέρχεται από μπασκετική οικογένεια και είναι ανιψιός του Σον Λίβιγκστον.

*Από την σημερινή έντυπη έκδοση της “Γ”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα