Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Για την (αισθητή) παιδική παραβατικότητα

Published

on

 

 

 

Εύλογο προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της παιδικής παραβατικότητας, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «πονοκέφαλο» για τις Αρχές και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο.

Ως εκ τούτου, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει, μόνο αδιάφορους δεν πρέπει να μάς αφήνει. Γι’ αυτό, σε πρώτο στάδιο, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης. Άλλωστε, για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρωτίστως πρέπει να το μελετήσεις προκειμένου να το κατανοήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ειδικούς, τόσο η δομή όσο και η οργάνωση ομάδων ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά είναι αρκετά ρευστές και ευμετάβλητες, χωρίς διακριτούς ρόλους, πλην ενός ή δύο το πολύ ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ρόλο πιο ηγετικό και συμπαρασύρουν τους συνομηλίκους τους.

Ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται είναι ανάλογος του νεαρού της ηλικίας τους, ως επί το πλείστον παρορμητικός. Είναι αυτός ο λόγος που οι ενέργειές τους είναι προφανείς και οι τόποι τέλεσης των αδικημάτων που διαπράττουν είναι κατά κανόνα οι ανοιχτοί χώροι, όπως οι πλατείες, τα σχολικά προαύλια και οι συνοικιακοί δρόμοι.

Παρότι δεν προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα εξατομικευμένη εικόνα για κάθε δράστη, τα παιδιά προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης.

Πάντως, είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι εμφανίζουν μια αυξημένη παραβατική συμπεριφορά, ιδίως όσοι προέρχονται από περιοχές εμπόλεμης ζώνης, ως απότοκο της γονεϊκής απουσίας, του εξαιρετικά χαμηλού βιοτικού επιπέδου τους, αλλά και του βεβαρημένου ιστορικού τους, ακριβώς λόγω της έκθεσής τους σε καταστάσεις πολέμου.

Σε διεθνές επίπεδο γίνονται μεθοδευμένες προσπάθειες με στόχο την μείωση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, αλλά και την εφαρμογή θετικών πρακτικών που βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη τους.

Επομένως, είναι προφανές ότι και στη χώρα μας θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συντονισμένη και διαχρονική εκστρατεία στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, πριν η ανήλικη παραβατικότητα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι καιροί ου μενετοί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement