Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Παστίτσιο με φύλλο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το παστίτσιο:

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)

2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ

400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ

60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο

9 λεπτά φύλλα κρούστας

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο

200 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό

1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο

2 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε μπλεντερ. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε για λίγα λεπτά. Σβήνετε με κονιάκ, προσθέτετε τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ηλιέλαιο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα (να είναι ζεστό) μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και μετά από 1΄ προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε στην άκρη. Βράζετε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 10΄. Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. γραβιέρας. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνετε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα-ένα πριν τα στρώσετε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτετε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνετε προς τα μέσα ή τα κόβετε. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 60΄. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρετε και το σερβίρετε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες και μπέικον      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

10 φέτες μπέικον, χοντροκομμένο

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή

2 λεμόνια, τον χυμό

4 μεγάλες πατάτες, σε φέτες

1.200 γρ. χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και παράλληλα ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Αφαιρείτε από το τηγάνι. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κρέας καλά και το τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες. Δυναμώνετε στη συνέχεια τον φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 10΄ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Πιπεριές κέρατο πανέ με κιμά               

Δημοσιεύθηκε

στις

   

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη γέμιση

10- 15 πράσινες πιπεριές κέρατο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια, φρέσκα

3 κουτ. σούπας δυόσμο, φρέσκο

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 πρέζες κύμινο

1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

1 εκ. τζίντζερ, φρέσκο

250 γρ. κιμά χοιρινό

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα

250 γρ. αλεύρι

2 πρέζες αλάτι

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 αυγό

200 ml πολύ κρύο νερό

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πιπεριές (μόνο τη μία πλευρά) κατά μήκος και αφαιρείτε τους σπόρους. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε. Προσθέτετε το κύμινο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για 1΄. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε μέχρι ο κιμάς να «πιει» όλα τα υγρά του, αλλά να μη «στεγνώσει». Ενσωματώνετε τον δυόσμο. Γεμίζετε τις πιπεριές από το πλάι. Τις βάζετε σε ταψί και τις αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά αρκετό ελαιόλαδο. Περνάτε μία-μία τις πιπεριές από την τεμπούρα και τις βυθίζετε στο καυτό λάδι. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις αφαιρείτε και τις βάζετε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αλμυρή τούρτα με ρόκα και τυριά        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. ρόκα καθαρισμένη

250γρ. κασέρι, σε κύβους

50γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη

6 αβγά

1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη ή τραχανά

3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρια καβουρδισμένα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λιαστές τομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε, στραγγίζετε και στεγνώνετε τη ρόκα. Την κόβετε με το ψαλίδι σε χοντρά κομμάτια. Χτυπάτε τα αβγά σε μπολ με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε την κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, την τριμμένη φρυγανιά, μία κουταλιά από το λάδι, τα κουκουνάρια, τις λιαστές τομάτες αν βάλετε και τη ρόκα. Λαδώνετε μια αντικολλητική φόρμα και ρίχνετε το μίγμα. Το ψήνετε στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνειά του. Δοκιμάζετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο της τούρτας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιμη. Βγάζετε την τούρτα από τον φούρνο και αφήνετε να γίνει χλιαρή. Τη βγάζετε με προσοχή από τη φόρμα και τη σερβίρετε, προσθέτοντας μερικά κλαδάκια ρόκας. Για να βγάλετε την «τούρτα» πιο εύκολα από τη φόρμα, μπορείτε να καλύψετε τον πάτο της φόρμας με λαδόκολλα βρεγμένη και στυμμένη.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα