Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ισχυρή οικονομία, δυνατή κοινωνία

Published

on

 

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΤΣΑΡΗ (*)

Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 η Ελλάδα εξήλθε από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Έκλεισε με τον τρόπο αυτό ένας δωδεκαετής κύκλος που προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες και πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Και εάν δεν είχαμε την επικίνδυνη περίοδο διακυβέρνησης της πρώτη φορά αριστεράς, η Ελλάδα θα είχε απαλλαγεί από τα Μνημόνια αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ο σοφός λαός μπορεί ενίοτε να πλανάται από τις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά πλέον δεν ξεχνά το κόστος που πλήρωσε και έχει βάλει τους ανεύθυνους στη θέση που τους αρμόζει.

Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω οριστικά τους δυσβάστακτους φόρους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και είναι στο χέρι μας αυτό να είναι ανεπιστρεπτί. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Δημιουργούμε επάνω σε στέρεες βάσεις επιδιώκοντας βιώσιμη ισχυρή ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, που τόσο επλήγησαν την προηγούμενη περίοδο. Το μείγμα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις βασισμένες στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθορισμός πλέγματος στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης για τους πιο αδύναμους) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ισότιμη ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας. Πλέον, με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί περαιτέρω ο συνολικός πλούτος υπέρ όλης της κοινωνίας. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση γνωρίζει αφενός πώς να παράγει εθνικό πλούτο και αφετέρου πώς να γίνεται ορθή αναδιανομή του εισοδήματος.

Παρακάτω, αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από τα μέτρα ανάπτυξης και ανακούφισης της κοινωνίας που πήρε η σημερινή Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη:

  1. Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων (ισχύουσα κλίμακα 9%, 22%, 28%, 36% & 44% έναντι προγενέστερης 22%, 29%, 37% και 45%). Σημαντική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με ορισμό συντελεστή φορολογίας 9% έναντι 22%.
  2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και εργοδότες κατά 4,4%.
  3. Μείωση ΕΝΦΙΑ άνω του 30% κατά μέσο όρο με σημαντικότερη μείωση σε μικρές ιδιοκτησίες. Το 2022 το 80% των συμπολιτών μας θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
  4. Μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων από 28% σε 22%.
  5. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα αναμένεται να καταργηθεί από 1/1/2023.
  6. Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 και καθορισμός του σε 713 ευρώ μηνιαίως από 650 (αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους). Για τις αρχές του 2023 αναμένεται περαιτέρω σημαντική αύξηση. Σημειώνεται ότι η αύξηση στον βασικό μισθό αυξάνει και πολλά επιδόματα (π.χ. ανεργίας).
  7. Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, τουριστικά πακέτα, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.τ.λ.
  8. Επιστρεπτέα προκαταβολή 8,2 δις, προκειμένου οι επιχειρήσεις της χώρας να μείνουν όρθιες στην περίοδο της πανδημίας. Από τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν 2,3δις. Διαγραφή χρέους περίπου 6 δις.
  9. Έκτακτο Επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά (χαμηλά εισοδήματα, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.τ.λ.) τα Χριστούγεννα του 2021, το Πάσχα του 2022 και αναμένεται και τα Χριστούγεννα του 2022.
  10. Σημαντικά ποσά στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και φυσικού αερίου, πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούλιο.
  11. Η παραπάνω ασκούμενη οικονομική πολιτική επέφερε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 8,3% το 2021. Και για το 2022 παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης.
  12. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως που έχει κατορθώσει αυτή η Κυβέρνηση είναι η κατακόρυφη μείωση της ανεργίας. Από τον 7/2019 έως τον 6/2022 μειώθηκε περίπου 5,1 μονάδες (από 17,2% σε 12,1%).

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω αθροίζουν ένα πακέτο μέτρων ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας άνω των 50 δις ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε ιδιαίτερες κρίσιμες συνθήκες, ανάμεσα σε πολυεπίπεδες κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και πρόσφατα η ενεργειακή κρίση και η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού. Και εννοείται έγιναν λάθη και παραλείψεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει καθημερινά ότι υπηρετεί δύο βασικές αρχές του ριζοσπαστικού/κοινωνικού φιλελευθερισμού της λαϊκής δεξιάς. Τη δημιουργία εθνικού πλούτου και την ορθή αναδιανομή αυτού. Γιατί το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει και πράττει υπεύθυνα στην κατεύθυνση αυτή.

Ισχυρή οικονομία, δυνατή κοινωνία.

(*) Οικονομολόγος, εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας με την ΔΗ.ΚΙ.Ο., υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας

Ροή ειδήσεων

Advertisement