Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες και μπέικον      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

10 φέτες μπέικον, χοντροκομμένο

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή

2 λεμόνια, τον χυμό

4 μεγάλες πατάτες, σε φέτες

1.200 γρ. χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και παράλληλα ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Αφαιρείτε από το τηγάνι. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κρέας καλά και το τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες. Δυναμώνετε στη συνέχεια τον φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 10΄ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό.

 

 

Μαγειρική

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά

2 φλιτζάνια ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

½ φλιτζάνι μπράντι

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κιλό αλεύρι μαλακό

200γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

400γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι μέλι

ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

 

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί πλήρως. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν. Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελομακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος). Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με μπαχάρι και κανέλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. αρακά

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 ξυλάκι κανέλα

3 κόκκους μπαχάρι

4 λιαστές τομάτες

200 γρ. τοματάκια αποφλοιωμένα

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

300 ml ζεστό νερό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το ένα κρεμμύδι και κόβετε σε φέτες το άλλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε για 2΄ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλατίζοντάς τα ελαφρά. Προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5΄. Προσθέτετε την τομάτα, τον τοματοπελτέ, τις λιαστές τομάτες κομμένες, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30΄, κατόπιν προσθέτετε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30΄ ακόμη. Σερβίρετε τον αρακά με φρέσκο ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες με μπλε τυρί, μπρόκολο και καρύδια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. πένες, ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας

200γρ. κορυφές από μπρόκολο

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100γρ. μπλε τυρί, σε κυβάκια

100γρ. τυρί κρέμα

½ ματσάκι σχοινόπρασο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

2-3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο

4 κουτ. σούπας καρύδια ψημένα, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το θυμάρι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και προσθέτετε 1 λίτρο νερό καυτό. Bράζετε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέτετε τα φυλλαράκια του θυμαριού και σερβίρετε το φαγητό προσθέτοντας τα καρύδια ψημένα και ψιλοκομμένα και επιπλέον πιπέρι αν θέλετε.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα