Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα 44 δις για το Twitter

Published

on

 

 

Τo γεγονός πως ο Ελον Μασκ διαθέτει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά του Twitter, αναμφίβολα δείχνει τη σημασία (και τη χρηματιστηριακή αξία) που έχουν στην εποχή μας τα social media.

Μάλιστα, το Twitter δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών social media και είναι ίσως από τα πιο αδιάφορα, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Είναι όμως παράλληλα και το μέσο, στο οποίο κατά κύριο λόγο «τρέχουν» οι ειδήσεις, πολλές φορές προτού καν γίνουν… ειδήσεις! Και «τρέχουν» από… τους επαγγελματίες του είδους. Πολιτικοί, τεχνοκράτες, δημοσιογράφοι… Εκεί στέλνουν τα μηνύματα, εκεί «ανεβάζουν» τις εξελίξεις που ανακύπτουν.

Παράλληλα, είναι αναμφίβολα ένα μέσο με παγκόσμια απήχηση. Κάπου 240 εκατομμύρια καθημερινοί χρήστες, δεν είναι και λίγοι. Είναι λοιπόν μία ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία «ξεκινούν» πολλά. Και καθορίζονται πολλά…

Τι σημαίνει λοιπόν, ένα τέτοιο μέσο να ανήκει σε έναν και μόνον άνθρωπο; Θα το δούμε προσεχώς. Όχι, βέβαια πως και τα άλλα social media ανήκουν… στην κοινωνία. Σε εταιρείες – κολοσσούς ανήκουν. Και τις εταιρείες αυτές τις διαχειρίζονται και τις ελέγχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Επανερχόμαστε λοιπόν, στο μείζον αλλά εξαιρετικά δαιδαλώδες ζήτημα της ελευθερίας του λόγου. Στο εάν ο διαδικτυακός κόσμος μας, προωθεί την ελευθερία των απόψεων ή όχι, εάν μας κάνει σοφότερους και καλύτερους ή όχι. Εάν τον ελέγχουμε ή… μας ελέγχει.

Από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό πλανητικό χωριό έχει μπει σχεδόν συνολικά στον κόσμο των social media και αυτά ελέγχονται από συγκεκριμένους ανθρώπους ή συμφέροντα, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Αυτός είναι όμως ο κόσμος μας… Τεχνολογικά εξελιγμένος και αρκετά πιο περίπλοκος από όσο πριν μερικές δεκαετίες. Τότε, η ενημέρωση βρισκόταν στα χέρια μικρότερων και περισσότερων τοπικών «πυρήνων». Σήμερα βρίσκεται στα χέρια λιγότερων και πολύ πιο ισχυρών, παγκόσμιων πυρήνων. Και αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του. Όπως όλα… Όπως και τα ίδια τα social media. Που μπορούν να προσφέρουν πολλά, αλλά έχουν και πολλά αρνητικά, ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας τα χρησιμοποιεί.

Τελικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε «εκτός εποχής», ούτε να καταργήσουμε τα social media. Μπορούμε απλά να έχουμε τα μάτια μας – και κυρίως τα μυαλά μας – ανοιχτά…

Ροή ειδήσεων

Advertisement