Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι κάλπες και ο Ερντογάν

Published

on

Μία σημαντική παράμετρος για την Ελλάδα, έχουσα σχέση ακόμα και με τις εθνικές εκλογές, είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται επίσης σε προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε, όλοι ξέρουν και έχουν επισημάνει ότι ένα κενό εξουσίας στην Ελλάδα (λόγω και του σοβαρού ενδεχομένου για δεύτερες εκλογές) είναι πολύ «επικίνδυνο», ιδιαίτερα όταν και στην Τουρκία υπάρχει κυβερνητική αβεβαιότητα.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και συνολικά η Δύση να έχει στραμμένο το βλέμμα της στη γειτονική χώρα, δεδομένου ότι κανένας δεν θέλει να υπάρξει μία «ανάφλεξη» στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα μεταξύ δύο κρατών που εντάσσονται στο ΝΑΤΟ.

Μία νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ο Ερντογάν χάνει από όλους τους πιθανούς αντίπαλους του για την προεδρία, με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική. Και αυτό, ενώ μάλλον αποτυπώνει τη διάθεση της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών να αλλάξουν σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας τους, εντούτοις δημιουργεί φόβους. Ο Ερντογάν αναζητά τρόπους να αντιστρέψει το κλίμα εις βάρος του. Η απόφαση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, συσπειρώνοντας ακόμα περισσότερους απέναντί του. Επιπλέον, είναι εμφανές ότι ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης της Δύσης. Το «φλερτ»  με τον Πούτιν, τον έχει ωθήσει στο περιθώριο της Δύσης και το… ανατολίτικο παζάρι, αυτή τη φορά δεν περνάει, ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ έχουν ενδυναμώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Αρκετοί αναλυτές χτυπούν καμπανάκι. Όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική μάχη στη γειτονική χώρα, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέες απειλητικές κινήσεις από τον «σουλτάνο» σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement