Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά χτένι μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. βούτυρο

3 καρότα

2 κλωνάρια σέλερι

250 ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. πελτέ τομάτας

400 γρ. τομάτα κον κασέ

4-5 μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

1 ξύλο κανέλας

1 κύβο λαχανικών

500 γρ. χυλοπιτάκι

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε το μοσχάρι σε μερίδες ή το ζητάτε απ’ τον κρεοπώλη σας. Σοτάρετε σε φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια κρέατος βάζοντας 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρετε σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές και αφαιρείτε το κρέας απ’ την κατσαρόλα και τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σε κομμάτια τα καρότα και το σέλερι. Προσθέτετε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, συνεχίζετε προσθέτοντας το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι. Ανακατεύετε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμη. Επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτετε τις τομάτες και τον κύβο λαχανικών. Συμπληρώνετε υγρά βάζοντας 2 λίτρα νερό περίπου και σκεπάζετε με καπάκι. Με το που κοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 2,5 ώρες

Μαγειρική

Κέικ με ελαιόλαδο και φράουλα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 160 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 160 γρ. φρέσκες πολτοποιημένες φράουλες
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
  • 250 γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • αφυδατωμένα ροδοπέταλα (προαιρετικά)

Tips

  • Μπορούμε να αντικαταστησουμε το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση

Σαρακοστιανό και φουλ ανοιξιάτικο, αυτό το κέικ είναι γεμάτο γεύση φρέσκιας φράουλας και άρωμα ελαιόλαδου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τις φράουλες και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 18-20 εκ. τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα.

Βήμα 3

Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄-40΄. Αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά σερβίρουμε με αφυδατωμένα ροδοπέταλα.

Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης

Περισσότερα

Μαγειρική

Τα θρυλικά γεμιστά της Ρώμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, μεγαλούτσικες, κατάλληλες για γεμιστά

240 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο

4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 καρφάκι γαρίφαλο

600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις τομάτες και κόβετε τα «καπάκια» τους από την πλευρά του κοτσανιού. Με κουτάλι αδειάζετε την ψίχα τους, τη βάζετε στον πολυκόφτη και την πολτοποιείτε. Αλατίζετε τις τομάτες εσωτερικά, καθώς και το κάτω μέρος από τα «καπάκια» τους, και τα αφήνετε όλα ανάποδα σε ταψί να στραγγίξουν από περιττά υγρά. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι, 150 γρ. από την πολτοποιημένη σάρκα από τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 κουτ. σούπας λάδι, το σκόρδο και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση για 30 λεπτά. Στη συνέχεια γεμίζετε τις τομάτες, αφήνοντας αρκετό κενό επάνω. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Σκεπάζετε τις τομάτες με τα καπάκια τους και τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί που να τις χωράει και να μένει χώρος για τις πατάτες, τις οποίες «φυτεύετε» ανάμεσα. Αλατίζετε καλά, περιχύνετε με τον υπόλοιπο πολτό τομάτας, το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε για 30 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, ανακατεύετε τις πατάτες και το ξαναβάζετε στη λειτουργία του αέρα. Ψήνετε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν πριν σερβίρετε.

Πιάτο με Ιστορία: Τα γεμιστά της Ρώμης, είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό έδεσμα το οποίο αποδεικνύει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Αυτά τα γεμιστά είναι ελαφριά, φίνα, αρωματικά! Τα pomodori ripieni di riso con patate είναι η ιταλική ονομασία για τις γεμιστές τομάτες της Ρώμης οι οποίες σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, γι’ αυτό και ετοιμάζουν μικρές ποσότητες. Είναι πιο ελαφριά από τα ελληνικά και στη Ρώμη τα φτιάχνουν με ρύζι αρμπόριο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγκινάρες με κουκιά        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

12 μέτριες αγκινάρες

1/2 κιλό φρέσκα κουκιά με τους λοβούς, αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί

1 φλιτζ. τσαγιού λάδι

2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

Xυμός 2 μέτριων λεμονιών

Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε τις αγκινάρες, τις κόβετε στα τέσσερα αν είναι μεγάλες ή τις αφήνετε ολόκληρες, πάντως τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζετε τα κουκιά. Τα ρίχνετε σε καυτό λάδι για 7 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτετε τις αγκινάρες. Είναι η σειρά του ψιλοκομμένου άνηθου, του αλατοπίπερου και αφού βάλετε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό, τα αφήνετε να βράσουν για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε να «παχύνετε» τη σάλτσα με λίγο νισεστέ (διαλύετε 1 κοφτό κουτ. γλυκού νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα).

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα