Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κόμμα ρυθμιστής ή κόμμα εξουσίας;

Published

on

 

 

Και να, που με το που ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν οι… τροχιοδεικτικές βολές και τα ευθεία ή έμμεσα ερωτήματα με ποιόν θα συνεργαστεί το κόμμα, στο ενδεχόμενο κάποιας συγκυβέρνησης.

Η πίεση αυξάνεται. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα απαντήσει το ερώτημα. Τουλάχιστον όχι μέχρι το βράδυ των εκλογών και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ που πριν ακόμα δούμε πως θα εξελιχθούν οι εκλογές της απλής αναλογικής, εκλαμβάνεται ως το κόμμα – ρυθμιστής. Είναι έτσι, όμως;

Κατά τη γνώμη μας, όχι. Δεν είναι καλό. «Κόμμα – ρυθμιστής» σημαίνει… μικρομεσαίο κόμμα. Και το κόμμα που παρέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, επαναφέροντας το ιστορικό όνομα και το ιστορικό σύμβολο του πράσινου ήλιου, συνοδεύεται από την προσδοκία των ψηφοφόρων και φίλων του να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Κατά συνέπεια, το «κοστούμι» του μικρομεσαίου δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες, ούτε με τις εξαγγελίες του αρχηγού του.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αποτέλεσμα των εκλογών και το γεγονός πως κάθε προεκλογικό σενάριο μπορεί να αποδειχθεί… χαρτοπόλεμος (μην ξεχνάμε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνουν και δεύτερες εκλογές), το ερώτημα «με ποιόν θα πάτε», με όποιον τρόπο και να τίθεται, ουσιαστικά ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ. Και για να μην γελιόμαστε, η πίεση θα γίνει… αφόρητη. Διόλου τυχαία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μία έμπειρη και ικανή δημοσιογράφος, άφησε χθες υπονοούμενα περί ενδεχόμενου εκβιασμού του Ν. Ανδρουλάκη εάν συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, λόγω των υποκλοπών. Από τη μία πλευρά, σαφείς βολές κατά της ΝΔ και του Μητσοτάκη και από την άλλη, ισχυρή πίεση στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό συνέβη λίγο μετά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, μία ακόμα συζήτηση κορυφής κατά την οποία ο Ανδρουλάκης δεν μπορούσε να είναι παρών στη Βουλή.

Η προεκλογική περίοδος όμως, θα έχει ακόμα πολλές στροφές. Και θα δούμε πολλά σε αυτές τις στροφές. Ωστόσο, είναι βέβαιο: Το ΠΑΣΟΚ, για να ξεφύγει από την πίεση, θα πρέπει να δώσει «στίγμα». Συζητάει τη συγκυβέρνηση ή όχι; Στοχεύει στην εξουσία ως κόμμα ρυθμιστής ή ως κόμμα εξουσίας;

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement