Connect with us

Μαγειρική

Γαύρος λεμονάτος με μαϊντανό  

Published

on

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη

4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο μας αρέσει

4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ

1 σφηνάκι ούζο ή λευκό κρασί

χυμός 2 λεμονιών (ή όσο σας αρέσει)

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε με το να καθαρίσετε το γαύρο. Αφαιρείτε τα κεφάλια παρασύροντας και τα εντόσθια. Πλένετε τα ψαράκια κάτω από τρεχούμενο νερό, τα βάζετε στο σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να σταθούν 15 λεπτά για να τα «πιάσει» το αλάτι. Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί. Τακτοποιείτε τα ψαράκια όμορφα στο σκεύος, σε μονή στρώση και όχι το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να ψηθούν σωστά και στον ίδιο χρόνο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζετε με το θυμάρι ή τη ρίγανη και πιπέρι και τα ψήνετε για 6 λεπτά, ανάλογα και με το πάχος τους. Αποσύρετε, ελέγχετε το αλατοπίπερο, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε τον γαύρο λεμονάτο με μαϊντανό. Συνοδεύετε με μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό και ψωμί της αρεσκείας σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement