Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εμπορικά και Καταστήματα Τροφίμων διεκδικούν από σήμερα, έως και το Μ. Σάββατο, τη μερίδα του λέοντος από την αυξημένη κίνηση της αγοράς

Οι καταναλωτές αναμένουν να πέσουν οι τιμές στο ράφι οι οποίες όμως αντιστέκονται, παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος αποκλιμακώνεται σταδιακά από τις αρχές του χρόνου

Published

on

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

 

Αυξημένο έως και 20% θα είναι φέτος το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι, γεγονός το οποίο έχει ήδη σημαντική επίπτωση και στην αγορά της Πάτρας η οποία κατά το πρώτο μισό της Μεγάλης Εβδομάδας κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και σε κατηγορίες προϊόντων με ζήτηση, ένδυση, υπόδηση και δώρα-λαμπάδες, η κίνηση έως και την Μ. Τρίτη ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το Πάσχα του 2022.

Το ίδιο και στα καταστήματα τροφίμων όπου έως και χθες ο κόσμος έσπευδε μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες, αναγνωριστικά ακόμη σε σχέση με τον Πασχαλινό οβελία ενώ ψώνιζε μόνο κάποια νηστίσιμα, πασχαλινά αυγά και λαμπάδες για τα βαφτιστήρια και είδη για να παρασκευάσει Πασχαλινά κουλούρια και γλυκά όπως άλευρα αλλά και βαφές για πασχαλινά αυγά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, Εμπορικό Σύλλογο και Επιμελητήριο, η μετάπτωση του καταναλωτή σε μια ψυχολογία περισσότερη εορταστική δεν ήταν εύκολη υπόθεση φέτος, λόγω και της κυριαρχίας της τραγωδίας των Τεμπών  στην επικαιρότητα. Έχει παρατηρηθεί επίσης το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναμένουν να πέσουν οι τιμές στο ράφι οι οποίες αντιστέκονται, παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό αποκλιμακώνεται σταδιακά από τις αρχές του χρόνου.

Από χθες Μ. Τετάρτη με κορύφωση το τριήμερο από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο κόσμος αναμένεται να αφήσει πίσω τους ενδοιασμούς τους καθώς το βαφτιστήρι αλλά και το τραπέζι της Ανάστασης δεν θα… περιμένουν άλλο.

Γ. ΒΑΓΕΝΑΣ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ»

«Η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και αυτό είναι εμφανές. Τα επόμενα 24ωρα η κίνηση κορυφώνεται, εκτιμούμε ότι το κλίμα θα αλλάξει με το δώρο Πάσχα και τοπικά καταστήματα θα γεμίσουν κόσμο. Παρά τα όσα συζητήθηκαν, εκτιμώ ότι και καταναλωτές και από την περιφέρεια θα σπεύσουν στην πόλη έως και το Μ. Σάββατο καθώς η Πάτρα είναι από τις μεγαλύτερες περιφερειακές αγορές της χώρας και μπορεί να καλύψει πραγματικά κάθε ανάγκη» αναφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ) Γιώργος Βαγενάς.

 

 

Χάρης Ανδρικόπουλος: «Αυξημένο φέτος το πασχαλινό τραπέζι»

«Η αγορά παραμένει διστακτική ενώ το κόστος για τα τρόφιμα διατηρείται ψηλά παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω του γεγονότος ότι φέτος δεν υπάρχει, στην περυσινή κλίμακα, το θέμα με τις επιπτώσεις του πολέμου. Δυστυχώς, παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και τις πρώτες ύλες που είχαν επηρεαστεί από την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, οι τιμές των προμηθευτών σε πολλά προϊόντα όπως τα άλευρα και τα έλαια δεν έχουν φτάσει στο σημείο που επιθυμεί ο καταναλωτής παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν κάποιες προσφορές. Γενικά υπάρχει ζήτημα με τα εισαγόμενα είδη, τις πρώτες ύλες, τα καύσιμα και την ενέργεια την οποία εισάγουμε επίσης» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος.

Στις ανατιμήσεις για το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιο εξακολουθούν να κυριαρχούν κρέας και γαλακτοκομικά τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα φέτος το Πασχαλινό τραπέζι να έχει κόστος αυξημένο από 15%, έως και 20%, σε σχέση με το 2022.

«Εκτός από την εξάρτηση της αγοράς, ιδιαίτερα των τροφίμων, από τα εισαγόμενα είδη, υπάρχει μια αδυναμία σχεδιασμού πολιτικών που θα μπορούσαν να τονώσουν την ντόπια παραγωγή ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία από την οποία εξαρτάται το καλάθι του Πάσχα που θα είναι ανατιμημένο φέτος. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν έχουν στηριχθεί με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού σε γάλα και κρέας να είναι ψηλά εδώ και ένα χρόνο περίπου, μεταφέροντας πίεση στα Σ/Μ και καταστήματα τροφίμων και αυξήσεις στον καταναλωτή» σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο.

Το θέμα του οβελία

Διστακτικοί εξακολουθούν παραμένουν οι καταναλωτές όσον αφορά τον οβελία. Στο Κρεοπωλείο και το Σ/Μ η τιμή είναι στα 11-13,5 ευρώ/κιλό ενώ υπάρχει και το Καλάθι του Νοικοκυριού από την περασμένη εβδομάδα με τιμή 9,69 – 9,99 ευρώ/κιλό.

«Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες στο κρέας, το αρνάκι γάλακτος Ελληνικό δεν μπορεί να είναι πάνω από 12 κιλά και πρέπει να ξεχωρίζει από την ποιότητά του. Γνωρίζουμε ότι το Πασχαλινό τραπέζι πρέπει να περιέχει εκλεκτά προϊόντα και επιθυμούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του καταναλωτή που επιλέγει συνειδητά την ποιότητα και δεν θέλει να παραπλανηθεί. Σκοπίμως ο καταναλωτής είναι διστακτικός και στο τέλος επιλεκτικός, θα πρέπει να έχουμε υπομονή, τα τοπικά Σ/Μ και Κρεοπωλεία δεν έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν, θα υπάρχει επάρκεια έως και την τελική ώρα» σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement