Connect with us

Μαγειρική

Κέικ σοκολάτας αμυγδάλου από το Ποζιτάνο

Published

on

 

Υλικά (για 12 κομμάτια)

200 γρ. κουβερτούρα με 75% κακάο ή παραπάνω

200 γρ. βούτυρο ανάλατο

250 γρ. ζάχαρη ψιλή

5 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, λεπτοτριμμένα

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο, λεπτοτριμμένο

κακάο ή ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα:

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

150 γρ. βατόμουρα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ διαμέτρου 23 εκ., με αποσπώμενη βάση, το βουτυρώνετε και το αλευρώνετε. Τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σπάτε τη σοκολάτα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύετε να γίνει λείο μείγμα. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και κατόπιν τους κρόκους των αυγών. Τραβάτε προσεκτικά το μπολ από την κατσαρόλα και ενσωματώνετε το τριμμένο αμύγδαλο. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε μέσα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε απαλά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε το κέικ μέχρι οι άκρες του να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει τελείως. Μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το πασπαλίζετε με κακάο ή ζάχαρη άχνη. Διακοσμείτε με τα βατόμουρα. Χτυπάτε σε μπολ το μασκαρπόνε με τη βανίλια και λίγη ζάχαρη άχνη. Κόβετε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρετε με μια κουταλιά μασκαρπόνε.

Γλυκό με Ιστορία: Πρόκειται για μια συνταγή από το Ποζιτάνο της Ιταλίας, όπου λατρεύουν τα αμύγδαλα και διοργανώνουν διάσημο φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ετήσια συγκομιδή τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement