Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Το καλοκαίρι και η επίδρασή του στην ψυχική μας υγεία

Published

on

Γράφει ο Αντώνης Καλέντζης, ψυχολόγος

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι.
Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και προσμονή για όμορφες νέες αναμνήσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική μας υγεία.
Το παράδοξο του καλοκαιριού:
Ενώ το καλοκαίρι αναμένεται συχνά με ενθουσιασμό, για ορισμένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ανησυχίας και αποσύνδεσης από το κοινωνικό σύνολο.
Αυτή η αντίθετη συναισθηματική αντίδραση στην εποχή αναφέρεται συνήθως ως «το παράδοξο του καλοκαιριού». Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο, όπως:
Κοινωνική πίεση και προσδοκίες: Η αντίληψη ότι το καλοκαίρι πρέπει να είναι μια περίοδος συνεχούς απόλαυσης και κοινωνικότητας μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση να συμμετάσχουν σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, να ταξιδέψουν εκτενώς ή να διατηρήσουν μια ειδυλλιακή εικόνα ευτυχίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας ή απογοήτευσης εάν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιηθούν.
Ανησυχίες για την εικόνα του σώματος: Η έμφαση που δίνεται τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική εικόνα ενός ατόμου στην παραλία και η πίεση για ένα «τέλειο» καλοκαιρινό σώμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση. Η αντιληπτή ανάγκη συμμόρφωσης με τα κοινωνικά ιδανικά μπορεί να επιδεινώσει τη δυσαρέσκεια για το την αποδοχή της σωματοδομής μας συμβάλλοντας σε αυξημένο στρες και άγχος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μοναξιά και απομόνωση: Ενώ το καλοκαίρι συχνά συνδέεται με συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα και διακοπών, μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος που οι άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Για τα άτομα που δεν διαθέτουν ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης ή αγωνίζονται στο να διαχειριστούν το κοινωνικό άγχος, η διαφορά μεταξύ των δικών τους εμπειριών και του αντιληπτού «κανονικού» της καλοκαιρινής κοινωνικοποίησης μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα αποξένωσης.
Αλλαγή της ρουτίνας: Το καλοκαίρι διαταράσσει την καθιερωμένη ρουτίνα, όπως το προγράμμα του σχολείου ή της εργασίας, τα οποία μπορεί να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ενώ το διάλειμμα από τη ρουτίνα μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα άσκοπης σκοπιμότητας, απώλειας δομής ή δυσκολίας προσαρμογής στην αλλαγή.
Στρατηγικές για την καλλιέργεια της ψυχικής ευεξίας το καλοκαίρι:
Η αναγνώριση των πιθανών προκλήσεων που μπορεί να θέσει το καλοκαίρι στην ψυχική υγεία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την καλλιέργεια ευεξίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες: Αναγνωρίστε ότι είναι αποδεκτό να έχετε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να νιώθετε την ανάγκη να γεμίζετε συνεχώς το πρόγραμμά σας με δραστηριότητες. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να δώσει προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν πραγματικά χαρά.
Αποδοχή της εξωτερικής σας εμφάνισης: Ζούμε σε μια κοινωνία που τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τι θεωρείται ιδανική εξωτερική εμφάνιση. Εστιάστε στην αποδοχή του εαυτού σας, στη φροντίδα του εαυτού σας και στην ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν τη συνολική ευημερία αντί να επιδιώκετε αποκλειστικά μια μη ρεαλιστική φυσική εμφάνιση.
Καλλιέργεια κοινωνικών συνδέσεων: Αναζητήστε ευκαιρίες για ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις και το επίπεδο άνεσης σας. Συνδεθείτε με άτομα που έχετε κοινά, ασχοληθείτε με χόμπι ή ομαδικές δραστηριότητες και εξετάστε το ενδεχόμενο να εργαστείτε εθελοντικά ή να συμμετάσχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να καλλιεργήσετε την αίσθηση του ανήκειν και να καταπολεμήσετε τα αισθήματα μοναξιάς.
Η αποδοχή του εαυτού, ο καθορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών, η ενίσχυση των κοινωνικών συνδέσεων και η διατήρηση μιας ισορροπημένης ρουτίνας είναι βασικά στοιχεία για την καλλιέργεια της ψυχικής ευεξίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου
Αγαπήστε τον εαυτό σας γι αυτό που είναι και σεβαστείτε την κάθε πτυχή του εαυτού σας.
Όλοι είμαστε τέλειοι και όλοι τόσο διαφορετικοί.
Αυτή είναι η ομορφιά μας. Ένα ταξίδι που κάθε μέρα πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να τον οδηγούμε στην εξέλιξη των θέλω μας και όχι στα πρέπει των κοινωνικών δικτύων.
Καλό καλοκαίρι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement