Connect with us

IMPACT 2023

Impact 2023: Ψηφιοποίηση σχολείων, είσοδο τεχνητής νοημοσύνης

Published

on

Για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των σχολείων, παράλληλα με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης σε 13 Περιφέρειες μίλησε η αντιπρόεδρος του Διόφαντος αν. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλα Σμυρναίου με της οποίας την ομιλία ξεκίνησε η 4η συνέδρια με θέμα «Ερευνητικός ιστός και καινοτομία».

Η κ. Σμυρναίου επεσήμανε ότι δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η ψηφιοποίηση στα σχολεία γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, τα ρομποτάκια οι διαδραστικές διατάξεις, η συνδεσιμότητα και η αυξημένη ταχύτητα των υπολογιστών. «Η Ε.Ε. επικαιροποίησε το σχέδιο και ο Διόφαντος ήδη ψάχνει τους χώρους στις 13 περιφέρειες για να υλοποιηθεί άμεσα ο όλος σχεδιασμός» ανέφερε.
Ένα καίριο σημείο που υπογράμμισε η κ. Σμυρναίου ήταν η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας θα επιλυθούν πλείστα θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη ενώ παράλληλα τίθενται διλήμματα που θα πρέπει να επιλυθούν και άπτονται στην εστίαση «η τεχνική νοημοσύνη να έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό».
Υπογράμμισε πως ο Διόφαντος με το κέντρο καινοτομίας – ψηφιοποίησης θα περιλάβει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της χώρας με την λειτουργία πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων και πως θα ασχοληθούν με θέματα αιχμής. Σημείωσε πως το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, η επιστημονική ομάδα μελετάει τις καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά και τους κόμβους και τις δομές καινοτομίας προκειμένου να γίνουν συνέργειες και αλληλεπίδραση.
Χ. ΣΤΥΛΙΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Στην αναγκαιότητα περαιτέρω διασύνδεσης ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επιχειρηματικού χώρου με στόχο την καινοτομία, σχεδίαση και ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων, αναφέρθηκε ο Χρυσόστομος Στύλιος, διευθυντής ΙΝΒΙΣ/ερευνητικού κέντρου «ΑΘΗΝΑ».
Όπως ανέφερε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: επιχειρήσεις, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικο- διοικητικό σύστημα. Σημείωσε πως οι συνήθεις εκφάνσεις της καινοτομίας μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα είναι η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης με τη μορφή ερευνητικού έργου, επιστημονικές δημοσιεύσεις, κατοχύρωση βιομηχανικής ιδιοκτησίας παρατηρώντας πως υπάρχει έλλειμμα στον τομέα αυτό, και ίδρυση τεχνοβλαστών που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Σε ό,τι αφορά στο οικοσύστημα της Δυτικής Ελλάδας ανέφερε πως πρέπει να το ξαναδημιουργήσουμε και πρότεινε τη συνεργασία των τεσσάρων Κέντρων παρατηρώντας ότι λείπει ένας συνεκτικός δεσμός, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Θ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
Ο νέος Διευθυντής ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ Θεόφιλος Ιωαννίδης παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο και τη διαδρομή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής με έδρα την Πάτρα, με επιστημονικό προσωπικό που αριθμεί διακόσια άτομα. «Η έρευνα στο Ινστιτούτου υποστηρίζεται από βασικές υποδομές για να υπάρχει αυτονομία και να δίνουμε άμεσα απαντήσεις στις ανάγκες. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί ένα νέο κτήριο, για να μπορέσει να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και να φιλοξενήσει έρευνα με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κλείνοντας τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται υψηλά σε παραγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν εφαρμογή σε καινοτόμα προϊόντα, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα.
Β. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μηχανισμοί μεταφοράς τεχνογνωσίας και εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης χαρακτήρισε τα Επιστημονικά Πάρκα ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλης Λουκόπουλος.
Ειδικότερα, ανέφερε πως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, έχει στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των υφισταμένων επιχειρήσεων της περιοχής, με συμβολή στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Λειτουργώντας και ως θερμοκοιτίδα φιλοξενεί πάνω από 40 νεοφυείς εταιρείες, στις οποίες απασχολούνται 140 εργαζόμενους υψηλών προσόντων. Επισημαίνοντας τον ρόλο των Τεχνολογικών Πάρκων υποστήριξε ότι ως θερμοκοιτίδες καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων διαθέτουν χώρο, εστιατόριο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κυρίως διασύνδεση με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΕΠΠ εστίασε στους κόμβους και διαγωνισμούς καινοτομίας, στην δικτύωση με επιχειρήσεις και funds, το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας, συνεργασία με το CERN σε επίπεδο μεταφοράς τεχνολογίας, υλοποίηση προγραμμάτων για την δημιουργία εταιρειών, δικτύωση με πρεσβείες, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, κ.ά.
Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο διευθυντής Υποδομών και Δικτύων του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, E. Καπούλας, ο οποίος ανέφερε πως επιβάλλεται να αλλάζει η νοοτροπία από την επιχειρηματική κοινότητα και να ενισχυθεί η τάση οι επιχειρήσεις να παράγουν καινοτομία με τα ερευνητικά κέντρα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement