Connect with us

IMPACT 2023

Impact 2023: Η Ζώνη Καινοτομία στην τρίτη συνεδρία

Published

on

Η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας απαιτεί συνεργασίες υψηλού επιπέδου, διοικητικά και επιστημονικά στελέχη και ένα υποστηρικτικό χρηματοοικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της 3ης συνεδρίας του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος παρατήρησε πως η Δυτική Ελλάδα έχει μείνει πίσω σ’ ό,τι αφορά στη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας, ενώ εστίασε στη χωροταξία της. Όπως τόνισε, υπάρχουν περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, όπως στον Ριγανόκαμπο και στο Δρέπανο που πληρούν τα κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι η εύκολη πρόσβαση, η σύνδεση με αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμιο, η λειτουργία δικτύου οπτικών ινών και 5G, κ.α. «Για να προχωρήσει το εγχείρημα απαιτείται ομοφωνία της Περιφέρειας, του Δήμου, του Πανεπιστημίου και των άλλων φορέων, όπως επίσης, να σταλεί κι ένα σαφές μήνυμα ότι η διεκδίκηση είναι συντεταγμένη. Η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει ότι προτάσσει και επιδιώκει τις συνεργασίες, ειδικά για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής μας», ανέφερε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΤΕΔΕ, Διευθύνων Σύμβουλος της DYNACOMP Α.Ε. & Β.Ε., Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος επεσήμανε πως «η περίοδος 2000-2010 ήταν λαμπρή για τις τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή μας. Μάλιστα, ήμασταν πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Από τότε όμως μέχρι σήμερα συζητάμε τα ίδια πράγματα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κι αυτό, γιατί οι όποιες προσπάθειες κολλάνε είτε στη γραφειοκρατία, είτε στη χρηματοδότηση, είτε στην αλλαγή προσώπων, με αποτέλεσμα το προφανές να είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Από το 2011 έχουμε καταθέσει πρόταση για τη ζώνη καινοτομίας. Θέλουμε χώρο, στον οποίο θα μπορούσε να φιλοξενείται και να εξελιχθεί και το Patras IQ». Παράλληλα, ο κ. Χρηστάκης παρατήρησε πως πρέπει και τα Πανεπιστήμια να «ταυτιστούν» με τις ανάγκες της αγοράς, βελτιώνοντας τα προγράμματα σπουδών τους με κατεύθυνση την εξειδίκευση. Τέλος, αναφέρθηκε και στα φορολογικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν, όπως επίσης, και στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διεκδίκηση ενός μεγάλου χώρου.
Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλη Λουκόπουλου, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ζώνη καινοτομίας είναι ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Σε όλο τον κόσμο οι ζώνες καινοτομίας λειτουργούν ως μαγνήτες για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ή τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών που για να πετύχουν χρειάζονται συνεργασίες υψηλού επιπέδου, διοικητικά και επιστημονικά στελέχη και ένα υποστηρικτικό χρηματοοικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Πρέπει να υπάρχουν όμως, κίνητρα, φορολογικά και θεσμικά». Αναφέρθηκε επίσης, στις ζώνες καινοτομίας που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, όπως της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την πεποίθηση πως «το όραμά μας είναι η προβολή της Πάτρας ως φιλικό ως προς την καινοτομία προορισμό μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής αξίας και εξειδίκευσης που θα μεταβάλλει το οικονομικό προφίλ της περιφέρειας και θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα». Κλείνοντας, αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσπάθειες που γίνονται για τη μετατροπή του Επιστημονικού Πάρκου, σε Πάρκο 4ης γενιάς, συνδυάζοντας την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και τα εργαστήρια.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θ. Τσούμπελης, εστίασε στην εξέλιξη του Patras IQ, το οποίο όπως είπε, στηρίχτηκε στις συνεργασίες και στη διεύρυνσή τους, ενώ επεσήμανε πως οι τεχνολογικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο, παρατήρησε πως «όπου κι αν κοιτάξουμε σε όλες τις ζώνες καινοτομίας που λειτουργούν υπάρχει ένας παράγοντας που λείπει από εμάς. Είναι ο Δήμος. Δεν τον έχουμε δει ποτέ και όποτε τον έχουμε δει είναι εχθρικός. Είναι ενδεικτικό πώς αντιμετώπισε ο Δήμος το 5G. Θεωρώ πως αυτό είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει η Πάτρα, η οποία αν και διαθέτει ιδιωτικό τομέα, φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα δεν έχει καταφέρει να κάνει βήματα προόδου όσον αφορά στη ζώνη καινοτομίας. Και δυστυχώς η Πάτρα συμπαρασύρει όλη τη Δυτική Ελλάδα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια απαιτεί τη συνεργασία και τη συναίνεση του Δήμου».
Τη συνεδρία συντόνισε ο δημοσιογράφος- αρθρογράφος της «Γ», Δημήτρης Αβραμίδης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement