Connect with us

IMPACT 2023

Impact 2023: Το βάρος στην ανταγωνιστική βιωσιμότητα

Published

on

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο και ο ρόλος του νομικού οπλοστασίου που θεσπίζει η πολιτεία είναι καταλυτικός. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εισηγητές της ενότητας: «Ανταγωνιστική βιωσιμότητα: Οικονομικό & Νομικό πλαίσιο» που συντόνιζε η συντάκτρια του επιστημονικού ρεπορτάζ της «Γ» Τέτα Γιαννάρου.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία χωρίς να υπάρχει ψηφιακό αποτύπωμα και αυτό αφορά και την δική μας Περιφέρεια» ανέφερε εμφατικά ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, Πρόεδρος, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, υπογραμμίζοντας πως το τοπίο έχει αλλάξει άρδην και σήμερα ο δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από συνέργειες.
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε πως το Ενωσιακό Δίκαιο και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ συνθέτουν ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που μπορεί να ρυθμίσει το ζήτημα χωρίς κλυδωνισμούς, ενώ τόνισε πως επιβάλλεται η συνεργασία.
«Η κοινωνικά υπεύθυνη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, η οποία οδηγεί στην καινοτομία με στόχο τη βιωσιμότητα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τροχοπέδη στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά αντιθέτως ως εργαλείο μετασχηματισμού της βιομηχανίας στο μονοπάτι προς την πράσινη μετάβαση. Η αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων, η καινοτομία, ο οικονομικός εκδημοκρατισμός και ο περιορισμός της εδραιωμένης οικονομικής ισχύος είναι βασικοί στόχοι που ενέπνεαν εξαρχής το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και καθίστανται ακόμα επιτακτικότεροι στο σημερινό ρευστό περιβάλλον των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων» επεσήμανε ο κ. Παππάς.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες ενός πιθανού επενδυτή από το υπάρχον νομικό πλαίσιο για το επιχειρείν στην χώρα μας, λόγω του ασαφή αναπτυξιακού και της ανυπαρξίας ερευνητικού, συνδυαστικά με την έλλειψη υποδομών, μετέφερε στο ακροατήριο ο πρόεδρος του ΣΕΒ/ΠΔΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. της CBL PATRAS Κλεομένης Μπάρλος.
Όπως είπε, αν και η Ελλάδα πλεονεκτεί ως χώρα λόγω της γεωπολιτικής στρατηγικής της θέσης και της πολιτικής σταθερότητας, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και κατ’ επέκταση του δανεισμού και εν γένει το αυξημένο κόστος παραγωγής συνιστούν μειονεκτήματα ως προς την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Σε τοπικό επίπεδο ανέφερε πως η παντελής έλλειψη υποδομών που σχετίζονται με τον παραγωγικό ιστό (δεν έχουμε αεροδρόμιο, το εμπορικό λιμάνι είναι χαμηλού επίπεδου), η αποβιομηχάνιση στην περιοχή είναι εμφανή και η απουσία ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή. Από την πλευρά του ΣΕΒ/ΠΔΕ ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν μάστερ στην Βιομηχανία σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τόνισε πως θα πρέπει να στραφεί ο ΔΥΠΑ προς αυτόν τον τομέα.
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ
Για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών (πατέντες) μίλησε διαδικτυακά από την Νέα Υορκη ο προσκεκλημένος ομιλητής Γ. Λυκουρέζος συνεργάτης στην μεγάλη νομική εταιρεία Carter Dluca and Farreli με ειδικότητα συμβούλου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων μιας ευρεσιτεχνίας που αφορά καινοτόμο προϊόν έρευνας στην χώρα που ερευνητής / εφευρέτης ζει και εργάζεται. Στην Ελλάδα ανέφερε πως ο κάτοχος μιας ευρεσιτεχνίας υποχρεούται να την καταθέτει στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΟΒΙ, ώστε να κατοχυρώνεται και βεβαίως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί όχι μόνον πράξη προσωπικής αυτοπροστασίας και θωράκισης του προτύπου προϊόντος αλλά και πράξη ευσυνειδησίας που προάγει την χώρα και την αναβαθμίζει σε επίπεδα εξέλιξης της καινοτομίας.
ΠΟΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Στο καινοτόμο όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα εστίασε ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, παρουσιάζοντας ως στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΔΕ, Οικονομολόγος ανέλυσε τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027. «Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει περιφερειακό πόλο έρευνας και καινοτομίας για νέους επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση αλλά και το πλήθος των καινοτομικών περιουσιακών της στοιχείων που την χαρακτηρίζουν, με κυριότερο τις σημαντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές που έχουν ως αποτέλεσμα την διαρκή παραγωγή νέων επιστημόνων και ερευνητών» υπογράμμισε.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement