Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ένας εξωστρεφής και σύγχρονος Δήμος δίνει ώθηση και στην αγροτική ανάπτυξη- Του Παναγιώτη Καρασπήλιου

MEd Εκπαιδευτικού, Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πατρέων με τον συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη» του Κωνσταντίνου Σβόλη

Published

on

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας είναι αναμφίβολα ένας βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγροτική ανάπτυξη;

Ο ρόλος των Δήμων μετά μάλιστα και από την πρόβλεψη του νομοθέτη με το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), που αύξησε τις αρμοδιότητες των Δήμων στον τομέα «Αγροτική Ανάπτυξη-Κτηνοτροφία-Αλιεία», είναι καθοριστικός, διότι η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Παρακολουθώντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Η δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης», προβληματίστηκα για το πώς ο Δήμος Πατρέων μπορεί να συμβάλει στη δυναμική ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μας κατ’ επέκταση και του αγροδιατροφικού τομέα.

Ένας εξωστρεφής και σύγχρονος Δήμος είναι σημαντικό να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, για την παροχή κινήτρων με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και για τη στήριξη των παραγωγών και των επιχειρήσεων και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, για την επαρκή ενημέρωση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, για την εξέλιξη της ποιότητας και την υποστήριξη καινοτόμων προτάσεων τυποποίησης, για την προώθηση των ανταγωνιστικών παραγωγικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα η Μαυροδάφνη Πατρών που παράγεται από την Achaia Clauss και τέλος για τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με την τουριστική προβολή της πόλης.

Επιπλέον, ο Δήμος Πατρέων μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση και στην υποστήριξη της αστικής γεωργίας για μια βιώσιμη πόλη μέσω δράσεων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης. Ο αστικός χώρος μπορεί και αυτός να συμβάλει στην τοπική αγροτική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας και της επέκτασης αστικών κήπων, που θα παράσχουν πολλαπλά οφέλη στις πόλεις όπου εκλείπει το πράσινο, όπως και στην Πάτρα, αλλά και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Είναι η ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στην αγροτική ανάπτυξη, που θα παράσχει νέες θέσεις εργασίας, που θα επιδράσει θετικά στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει αειφόρες πόλεις, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την κοινωνία.

Η Πάτρα μας μπορεί να γίνει μια βιώσιμη πόλη. Ώς πότε θα αφήνουμε την πόλη μας να χάνει ευκαιρίες ανάπτυξης; Ήρθε η ώρα να έρθουμε σε ρήξη με τη στασιμότητα. Αυτή τη φορά οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, για ένα καλύτερο αύριο, με νέους ανθρώπους και με νέες ιδέες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement