Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Βαθιά χαρακώματα

Published

on

 

 

«Εγώ μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη γιατί έχουμε πολιτικό σχέδιο που μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφική δυναμική στην κοινωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έχει πολιτικό σχέδιο. Χρειάζεται μια στοιχειώδης πολιτική εμπειρία. Με συνθήματα δεν κερδίζεται ο Μητσοτάκης…».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε χθες η Έφη Αχτσιόγλου  (μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο») και κάτι αντίστοιχο – διαφορετικά «χρωματισμένο» ίσως – έχει πει και μάλλον θα ξαναπεί και ο Στέφανος Κασσελάκης. Δηλαδή, ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Κατ’ αρχήν, ας εκφράσουμε την ξεκάθαρη άποψή μας ότι, με επικοινωνιακούς όρους, είναι λάθος να δίνεται ένας εσωκομματικός αγώνας σε ένα κόμμα σκληρά ηττημένο – αλλά και βαθιά διχασμένο όπως φαίνεται – με… ετεροπροσδιορισμούς. Με άλλα λόγια, το θέμα αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη», αλλά τι θα κάνει και τι θα αλλάξει κάθε υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι σοβαρή δυναμική.

Πέραν τούτου όμως, είναι πολύ ξεκάθαρο πια ότι μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανοίξει κάποια βαθιά χαρακώματα. Ίσως προϋπήρχαν, αλλά δεν φαίνονταν προς τα έξω. Τώρα όμως, τραβήχτηκαν οι «κουρτίνες» και φαίνεται πως μέσα στον ίδιο κομματικό χώρο υπάρχουν πολλοί που αισθάνονται «ξένοι» μεταξύ τους.

Και αυτό είναι ένα βαθιά δομικό πρόβλημα που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε εάν… «επισκευάζεται». Μετά το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα σκύψουν τα κεφάλια και θα υπάρξουν νέοι συμβιβασμοί ή θα οδηγηθούμε σε ρήξη; Για παράδειγμα, είναι πολύ ξεκάθαρο πια ότι Πολάκης και Αχτσιόγλου δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τι θα γίνει στη συνέχεια, λοιπόν;

Και μία τελευταία παράμετρος, διόλου αμελητέα: Η εσωκομματική «μάχη» στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά… χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να έχει αποστασιοποιηθεί. Προφανώς, ο ίδιος γνώριζε τι συνέβαινε μέσα στο κόμμα και προτού αποσυρθεί. Προφανώς, επίσης, μάλλον δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ως «πρώην πρωθυπουργός».  Η συνέχεια, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…

Ροή ειδήσεων

Advertisement