Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Παππάς στην “Γ”: «Η γενιά μας πρέπει να δράσει, τώρα μπορεί!»

Ο υποψήφιος στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» του Βασίλη Αϊβαλή, Γιώργος Παππάς μιλά στη «Γ» σε… πρώτο πρόσωπο

Published

on

Συνέντευξη στη Μαρία Σπ. Ορφανού

 

Ο Γιώργος Παππάς Ορκωτός Ελεγκτής, πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Β.Δ. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της Κυριακής θα είναι στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για το αύριο, την τοπική κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι».

Με αφορμή την υποψηφιότητα για το κεντρικό ψηφοδέλτιο μιλά στη «Γ» ως εκπρόσωπος μιας γενιάς που επένδυσε τη γνώση και δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει, μέσα από μια ομάδα άξιων ανθρώπων, τις τύχες του δήμου με στόχο έναν νέο αναπτυξιακό και δημοκρατικό προγραμματισμό, δράση και έργο με προοπτική.

 

Κύριε Παππά, συναίσθημα ή λογική σας ώθησε να συμπορευθείτε με τον Βασίλη Αϊβαλή;

Παρακολουθείτε αναρτήσεις μου, σας ευχαριστώ πολύ… Η πόλη, απ’ όποιο πεδίο και αν εξαρτά κανείς την επιβίωσή του, είναι στη βάση της ένα συναίσθημα. Αγάπη για τον τόπο, στεναχώρια για το γεγονός ότι δεν εξελίσσεται ( καλές πρακτικές και ‘πρότυπα’ κοινότητας συναντούμε όλοι στα ταξίδια μας) χαρά για ότι καλό συμβαίνει δίπλα και μπορεί να μοιραστούμε, σε επίπεδο θετικών συναισθημάτων, με το γείτονα, τον φίλο, το φιλοξενούμενο. Κοινότητα – κοινοκτημοσύνη, αυτάρκεια, τοπική δράση και δημιουργία, κράτησαν τη χώρα μας όρθια χιλιάδες χρόνια!

Όπως εξήγησα, όταν συνόδευσα τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς μου για το κεντρικό ψηφοδέλτιο με την παράταξη ‘Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι’, στη ζωή πορεύομαι και με τα δύο! Με συναίσθημα και λογική. Η ισορροπία μπαίνει πάντα στο τέλος του κύκλου …

Έχοντας υποχρέωση να μιλήσω σε όλους, φίλους και συνεργάτες, απαντώντας στο ερώτημα ‘γιατί τώρα, για το δήμο;’, λέω ότι απάντηση είναι το αυτονόητο! Η πόλη δε θα περιμένει για πάντα να κάνουμε… κύκλους μέχρι να ωριμάσει η στιγμή, για τον κάθε ένα από εμάς. Πάνω από τα κεφάλια κάνουν κύκλο… αρπακτικά, η εποχή μας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, αυτό που λείπει εδώ θα προστεθεί αλλού και, αύριο, θα πολλαπλασιάζεται σε βάρος μας.

Αγώνας χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή που θα γίνουμε πάλι αυτάρκεις και θα θεωρούμε ότι οι δουλειές μας και η στέγη είναι εξασφαλισμένα, στον τόπο μας. Ότι η οικογένειά μας έχει αποκτήσει προοπτική εδώ, ότι είμαστε σε θέση να αξιοποιούμε με τρόπο βιώσιμο τους φυσικούς μας πόρους. Ο εφησυχασμός του χθες οδηγεί στην απαξίωση και τον ‘αργό θάνατο’ την πόλη. Η γενιά μας πρέπει να δράσει, τώρα μπορεί, σήμερα διαθέτει κατάλληλους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης.

Ποια είναι τα επιχειρήματά σας προς τους πολίτες ώστε να τους πείσετε πως το σχέδιό σας είναι ρεαλιστικό;

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση, είμαι απόλυτος σε αυτό, είναι αυτή που προκύπτει από πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη αναγνωρίσει τον εαυτό τους σωστά μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πόλη μας πασχίζει στην κυριολεξία να βρει ένα βηματισμό στο μέλλον. Διεκδικεί υποδομές, όπως η υπογειοποίηση του τρένου η οποία θα ελευθερώσει και το θαλάσσιο μέτωπο για σημαντικές επενδύσεις που θα δώσουν αξία στην καθημερινότητά και τον ελεύθερο χρόνο των Πατριών. Πρέπει να κάνει ‘γειτονιά’ την Πανεπιστημιακή και, γενικότερα, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και να κατοχυρώσει δικαιώματα για να επιστέψουν πίσω τα παιδιά της από το εξωτερικό.

Από ευθύνης ως πρόεδρος του παραρτήματος του Ο.Ε.Ε. στην Πάτρα, απόφοιτος και του Πανεπιστημίου Πατρών, έθεσα εξ αρχής στόχο την αναστροφή του brain drain. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς των εργοδοτών με άξονα την πρακτική άσκηση αποφοίτων οικονομικών επιστημών στις τοπικές επιχειρήσεις και την έναρξη προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, πάνω σε σύγχρονα αντικείμενα σπουδών. 

Γενικότερα, στόχος μου είναι η πόλη μας να γίνει ελκυστικός τόπος για επενδύσεις, ανάπτυξη της κατοικίας. Πολλά βέβαια τα ‘πρέπει’. Αλλά φροντίζουμε πρώτα απ όλα, στις 8 Οκτωβρίου, στις κάλπες, να μην επιτρέψουμε να μείνει άλλο η πόλη  μας περίκλειστη και απομονωμένη.

Η ανάπτυξη είναι ζητούμενο. Η Πάτρα έχει πληρώσει βαριά το τίμημα της αποβιομηχάνισης. Με ποιόν τρόπο ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ευρωστία των πολιτών;

Ήδη σας ανέφερα ένα δείγμα της δουλειάς μας στο Οικονομικό Επιμελητήριο ώστε να ανοίξουμε το δρόμους στην αγορά εργασίας. Προχωρώ τώρα αποφασιστικά μέσα από ένα συνδυασμό νίκης και ελπίδας, για να αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου. Ανοίγουμε διαδρόμους προκοπής και ανάπτυξης, μέσα από ένα καλά δουλεμένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα. Η Πάτρα διαθέτει σημαντικά περιθώρια. Στον Πολιτισμό, την Επιχειρηματικότητα, την Οικιστική και Χωροταξική επέκταση. Ακαδημαϊκοί και γενικά αξιόλογοι ανθρώπινοι πόροι συμπληρώνουν είναι ιδανικό μείγμα σε μια πολιτική που θα σχεδιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο του αύριο. Να θέσουμε την Πάτρα, ξανά, σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας μέσα από ένα σχέδιο που δεν θα ‘δαιμονοποιεί’ την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο Περιβάλλον και την Ενέργεια κάνουμε την πόλη «ανθεκτική» στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με δράσεις που θα βελτιώνουν το οικολογικό αποτύπωμα στον αστικό ιστό, με αξιόπιστη διαχείριση των απορριμμάτων, χρήση ανανεώσιμων πηγών, δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων.

Στην Κοινωνική Πολιτική ξαναδίνουμε ζωή σε κενά ή εγκαταλελειμμένα κτίσματα της πόλης. Παράλληλα στο χωροταξικό, κάνουμε την πόλη προσβάσιμη, αναδεικνύουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της με παρεμβάσεις προστασίας των διατηρητέων κτιρίων.

 Στον Πολιτισμό σχεδιάζουμε από την αρχή Διεθνές Φεστιβάλ και Πατρινό Καρναβάλι και θέτουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της Δημιουργικής Βιομηχανίας των νέων δημιουργών και καλλιτεχνών.

Στον Αθλητισμό, όπου έχω και ειδική ευαισθησία, παλαιός αθλητής, καθιστούμε προσβάσιμη κάθε αθλητική εγκατάσταση στους συμπολίτες, ιδιαίτερα αυτούς με κινητικά προβλήματα. Δημιουργούμε υποδομές για να αθλούνται όλοι με ασφάλεια και διεκδικούμε τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, για να αποκτήσει η Πάτρα κύρος και πρόσθετο τουριστικό εισόδημα.

Διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, για μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα μας αφορά ένα σχέδιο επεξεργασμένο που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της πόλης, υιοθετώντας βέλτιστες  πρακτικές για την  οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής τοπικής οικονομίας.

Ποιο είναι το προσωπικό σας διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου;

Πριν την οικονομική κρίση και την πανδημία, ως γενιά, είχαμε δεσμευτεί για μια σύγχρονη, δημοκρατική, συμμετοχική κοινωνία με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Σήμερα, η δική μου γενιά κάνει την έξοδο από την κρίση και τους περιορισμούς, μια νέα ευκαιρία! Το οφείλουμε καθώς μεγαλώνουμε παιδιά.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος για ότι έχω επιτύχει αγωνιζόμενος για νέους αποφοίτους στις οικονομικές σπουδές, συνάδελφους λογιστές – οικονομολόγους, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Θα νιώσω επαρκής εφόσον οι συμπολίτες μου δώσουν την εντολή να προσφέρων στην πόλη μου.

Προσωπικά αγαπώ ότι μαθαίνω σωστά και παθιάζομαι για ότι μπορεί να αποσπάσει επιδοκιμασία. Δεν περιορίζομαι σε ένα μπράβο, θέλω να βλέπω πολίτες, στο δρόμο, χαμογελαστούς. Γνωρίζω ποιες είναι οι δυνάμεις μου και πως μπορών να προσφέρω. Δεσμεύομαι, ‘εξουσία’ μου θα είναι η προσφορά.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement