Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κώστας Καρπέτας: «Να απεγκλωβιστούμε από την αδράνεια και τη στασιμότητα»

Δηλώνει στην «Γ» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» – «Οι σχέσεις μου με τον Απόστολο Κατσιφάρα ήταν, είναι και θα παραμείνουν άριστες, τιμώ την ιστορία του και την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση»

Published

on

 

Την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και τη δημιουργία μιας Περιφέρειας που θα παράγει πλούτο και τον διανέμει δίκαια και με αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια στους πολίτες, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής για τους πολίτες της και που θα απαντά σ’ όλες τις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Γ» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας.

Ασκώντας κριτική στον σημερινή περιφερειακή Αρχή κάνει λόγο για στασιμότητα και αδράνεια, ενώ καλεί τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να μην συμβιβαστούν καθώς έχουν επιλογή!

 

 

Συνέντευξη στην Μαρία Ορφανού

 

 

 

Ερ. Ποιος λόγος σας ώθησε να τεθείτε επικεφαλής μίας περιφερειακής παράταξης στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι συγκυριακή. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω αυτοδιοικητικός. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δυστυχώς, παρατήρησα, εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρακολουθεί τις ευκαιρίες να περνούν δίπλα της. Η θητεία του κ. Φαρμάκη ήταν χρόνια στασιμότητας χωρίς πρόοδο και έλλειψη διαφάνειας. Αυτή η φαυλότητα με οδήγησε στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Δυτικής Ελλάδας. Στο κάλεσμά μου, ανταποκρίθηκαν αμέσως δεκάδες πολίτες από όλη τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι, όπως κι εγώ, ανησυχούν για το μέλλον της περιοχής μας και των παιδιών μας. Έτσι, παρά το σύντομο χρόνο που είχαμε, δημιουργήσαμε μια νέα αυτοδιοικητική παράταξη με τον τίτλο «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με στόχο να υπογραμμίσουμε την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται αυτή την στιγμή στην Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας.

 

Ερ. Το όνομά σας ήταν μεταξύ αυτών που ακούγονταν έντονα το προηγούμενο διάστημα και για υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ έκανε διαφορετική επιλογή. Θέλετε να μας πείτε τι συνέβη αλλά και ποιά είναι η άποψή σας για την ύπαρξη δύο περιφερειακών παρατάξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς;

 

Είμαστε μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη, με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και αναφορά στην ευρύτερη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη και στόχο να απεγκλωβιστούμε από την αδράνεια και την ακινησία Φαρμάκη και να αξιοποιήσουμε επιτέλους, τις δυνατότητες που προσφέρονται προς όφελος όλων μας. Αυτό όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σας, ήταν το εφαλτήριο για να λάβω τις αποφάσεις μου. Το τι συνέβη με το ΠΑΣΟΚ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εξάλλου δεν συμμετέχω σε κάποιο κομματικό όργανο, πόσο μάλλον σε αυτά που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση σέβομαι τις αποφάσεις των κομμάτων, όποιες και εάν είναι αυτές.

 

 

 

Ερ. Η κριτική που ασκείτε στην περιφερειακή αρχή έχει ιδεολογικό ή πρακτικό κυρίως, πρόσημο; Τι θα μπορούσε να έχει κάνει και δεν το έκανε και τι έκανε και δεν έπρεπε να το έχει κάνει;

Η κριτική που ασκώ στον Νεκτάριο Φαρμάκη και στην παρέα που διοικεί την Περιφέρεια, έχει ουσία και βάση. Εξάλλου, δεν το λέω μόνο εγώ, ότι ο κ. Φαρμάκης επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα. Είναι κάτι που ομολογούν οι πάντες σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας. Ξέρετε στις καθημερινές περιοδείες μου, πρωί και βράδυ, όλοι μου λένε ότι νοιώθουν ξεχασμένοι από την Περιφέρεια, ότι τέσσερα χρόνια τώρα δεν είδαν ούτε ένα έργο. Ο κ. Φαρμάκης αρκέστηκε στα έτοιμα έργα που βρήκε από τους προηγούμενους, τα οποία μάλιστα φρόντισε να τα καθυστερήσει, ώστε πριν από τις εκλογές να τα παρουσιάσει ως δικά του. Εξάλλου, για την απραξία Φαρμάκη υπάρχουν και αποδείξεις, καθώς το ένα τρίτο, περίπου, των χρημάτων του επόμενου ΕΣΠΑ έχει ήδη δεσμευθεί για έργα της τρέχουσας περιόδου, ενώ δημιούργησε χρέη δεκάδων εκατομμυρίων σε έργα με εθνικούς πόρους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι παρά το γεγονός πως τον έχω προκαλέσει δημόσια πάρα πολλές φορές, να φωτογραφηθεί σε ένα έργο που φέρει τη σφραγίδα του, δεν το έχει κάνει, και ούτε πρόκειται. Φυσικά, η κριτική μου προς την Περιφερειακή Αρχή έχει και σαφές ιδεολογικό πρόσημο, καθώς ο κ. Φαρμάκης και οι συν αυτό, έχουν αποδείξει ότι μοιράζουν ψίχουλα στους πολλούς και πολλά σε λίγους. Εμείς αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε.

 

Ερ. Υπήρξατε μέλος της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας, υπό τον Απόστολο Κατσιφάρα. Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα μαζί του; Έχετε μιλήσει και αναλύσει τα αίτια της ήττας του 2019;

Οι σχέσεις μου με τον Απόστολο Κατσιφάρα ήταν, είναι και θα παραμείνουν άριστες. Τιμώ την ιστορία του και την προσφορά του στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης. Μην ξεχνάτε ότι εμείς δημιουργήσαμε από το μηδέν τον αιρετό βαθμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Ελλάδα. Παλέψαμε να εφαρμοστεί στην πράξη η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με την διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία όλων των αρμοδιοτήτων που προβλέπονταν για τον θεσμό και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Δώσαμε μάχες, για να γίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματικά αυτοδιοικούμενη, να γίνει ένας θεσμός με πολιτική οντότητα, αξιοπιστία και κύρος. Ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία με πολλές συγκρούσεις και πολλές επιτυχίες, η οποία όμως, έμεινε στη μέση, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος έχει μετατρέψει την Περιφέρεια σε «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης και έχει αφαιρέσει ακόμη και από το λεξιλόγιο του ακόμη και τη φράση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Όσο για τα αίτια της ήττας του 2019, έχω συγκεκριμένη άποψη, την οποία έχω μεταφέρει στον Απόστολο Κατσιφάρα.

 

 

 

Ερ. Πόσο «πολιτικές» και πόσο «αυτοδιοικητικές» είναι οι εκλογές για την Περιφέρεια;

Οι αποφάσεις της Περιφέρειας αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν λαμβάνονται στην Δυτική Ελλάδα, αλλά από την κυβέρνηση. Οι πολίτες το έχουν καταλάβει αυτό και για αυτό δεν ενδιαφέρονται για την Περιφέρεια, που μόνο αυτοδιοικητικός φορέας δεν είναι. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί πόρους και έργα, όχι για να εκτελεί τις εντολές της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει επί θητείας Φαρμάκη. Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», όπως σας είπα, είναι ένας ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός φορέας, με αναφορά στον ευρύτερο δημοκρατικό – προοδευτικό χώρο. Βέβαια το πολιτικό κριτήριο είναι έντονο στις εκλογές της Περιφέρειας, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πρόσωπα των υποψηφίων και η διαδρομή τους στην Αυτοδιοίκηση.

 

 

Ερ. Ποιό είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες της Αχαΐας ενόψει των εκλογών;

Πως έχουν επιλογή! Δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν με τις χαμένες ευκαιρίες, με τη φαυλότητα και την ακινησία της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Μπορούν να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» και να σταυρώσουν μέχρι τέσσερις υποψηφίους από τους εκλεκτούς και με προσφορά στην Αχαΐα υποψηφίους του συνδυασμού. Διαβάζοντας κανείς τη λίστα των υποψηφίων καταλαβαίνει ότι είναι άνθρωποι με αίσθηση καθήκοντος, με εμπειρίες, γνώση και ορμή να προσφέρουν. Είμαι υπερήφανος που όλοι αυτοί οι άξιοι συμπολίτες κοσμούν το ψηφοδέλτιο της παράταξης και τους ευχαριστώ για αυτό.

 

Δήλωση για το κολυμβητήριο της Αγυιάς

Σχολιάζοντας το θέμα του κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ο κ. Καρπέτας ανέφερε πως «ο κ. Φαρμάκης πανηγυρίζει διότι, μετά από τέσσερα χρόνια πλήρους απραξίας, κατάφερε να εντάξει προς χρηματοδότηση την ανάπλαση του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς στην Πάτρα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-27». Τώρα θυμήθηκε, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, να δείξει το ενδιαφέρον του για ένα έργο το οποίο

διαφήμιζε όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας ελάχιστα επί της ουσίας. Τώρα έρχεται όχι να ανακοινώσει τη

δημοπράτησή του, αλλά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Εμείς δεν μεμψιμοιρούμε. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη, έστω και εάν έγινε με καθυστέρηση και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη εξασφάλιση της χρηματοδότησης του από πόρους του ΕΣΠΑ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Έστω και εάν, η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι της κεντρικής κυβέρνησης, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για την ανάπλαση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

Ας είναι. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος Περιφερειάρχης επαίρεται, πως αντί να διεκδικεί

και να λαμβάνει επιπλέον χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, προς όφελος των κατοίκων

της Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτεί από πόρους της Περιφέρειας έργα που είχε αναλάβει να

υλοποιήσει το κράτος. Όπως επίσης, ο κ. Φαρμάκης, δεν λέει κουβέντα για τα χρέη που έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, προς την τοπική οικονομία. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας με τον κ. Φαρμάκη. Εμείς διεκδικούμε επιπλέον πόρους και έργα από την κεντρική εξουσία, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που έρχονται στην Δυτική Ελλάδα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement