Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδρέας Τζουραμάνης: Το «άλλο» πρόσωπο της πολιτικής

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, με τον συνδυασμό «Μαζί Αλλάζουμε» του Κ. Καρπέτα μιλά στη «Γ»

Published

on

Επέστρεψε δυναμικά στην ενεργό πολιτική δράση, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, με τον συνδυασμό «Μαζί Αλλάζουμε» του Κ. Καρπέτα.

Άνθρωπος αυτοδημιούργητος, με ευγενή ιδεώδη και ιδιαίτερα μαχητικός, ο Ανδρέας Τζουραμάνης πιστεύει στην πολιτική… αλλιώς. Δηλαδή, στην πολιτική που εμπνέει τους πολίτες και ενισχύει τη συμμετοχικότητα. Ο κ. Τζουραμάνης ξεδίπλωσε στη «Γ» το όραμά του για την Αχαΐα, πιστεύοντας πως έφθασε η ώρα «να οικοδομήσουμε μια νέα προοπτική που θα διαμορφώνει το πλαίσιο για μια πραγματική Περιφερειακή συνείδηση, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη».

Κύριε Τζουραμάνη σας ακούμε να λέτε πως είστε από τους «άλλους» της πολιτικής. Τι ακριβώς εννοείτε;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δυστυχώς, η πολιτική έχει χάσει εδώ και χρόνια το πραγματικό της νόημα και συνδυάζεται περισσότερο με μία σκληρή πραγματικότητα που σημαδεύεται πάντα από συγκρούσεις συμφερόντων και διαρκή διαπάλη για ισχύ και κυριαρχία. Η πολιτική για εμένα δεν υπήρξε ποτέ αγώνας για να μετάσχω στην εξουσία ή τρόπος επίδειξης δύναμης ή μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, κατατάσσω τον εαυτό μου, στους «άλλους» της πολιτικής. Σε εκείνους, δηλαδή, που παραμένουμε πιστοί σε ευγενή ιδεώδη, που υπηρετούμε με πάθος την ηθική της ευθύνης και θέλουμε να κάνουμε πράξη το ανιδιοτελές ορθό! Έτσι πιστεύω πως πρέπει να είναι η πολιτική, αν θέλουμε να είναι ρεαλιστική και να εμπνέει τους πολίτες, ενισχύοντας τη συμμετοχικότητα.

Είστε ένας άνθρωπος με πολυετή ενασχόληση με τα κοινά. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε αν οι Αχαιοί σας εκλέξουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Πιστεύοντας πάντα πως η ενεργή συμμετοχή στα κοινά είναι ο τρόπος να εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της κοινωνίας μας, είμαι πάντα παρών. Άλλωστε, η προσφορά για εμένα δεν υπήρξε ποτέ «σταθμός», αλλά ένας διαρκής προορισμός, ένα όμορφο ταξίδι στην αναζήτηση της αλήθειας, της δημιουργικής αντίληψης και της ευθύνης. Έτσι, αποδέχτηκα την πρόσκληση του επικεφαλής του συνδυασμού μας, Κώστα Καρπέτα, συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Ο ρόλος της περιφερειακής διοίκησης είναι πολύ σημαντικός κι ενώ θα έπρεπε να χαράσσει αποτελεσματική στρατηγική προς όφελος των πολιτών, έχει μετατραπεί σε απλό διαχειριστή που λειτουργεί σε απόλυτη ταύτιση με την κεντρική εξουσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει… Και θ’ αλλάξει μόνο αν πιστέψουμε στις δυνατότητες του τόπου μας και στις ικανότητες των ανθρώπων του. Μόνο αν επενδύσουμε πραγματικά στον τόπο μας, διεκδικώντας μία Περιφέρεια ανοικτή στη δημιουργία, στη γνώση και στην καινοτομία θα πετύχουμε την αλλαγή. Η Αχαΐα δεν είναι «τυχαία». Έχει σπουδαία ιστορία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε το παρόν και να χτίσουμε το μέλλον.

Προσωπικά σε ποιους τομείς εστιάζετε;

Ως άνθρωπος που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά εδώ και χρόνια στο χώρο της υγείας και νιώθω καθημερινά τον παλμό της πραγματικής οικονομίας, έχω μάθει να στηρίζομαι στη δύναμη της ομάδας και να αντλώ δύναμη μέσα από τις δυσκολίες. Αυτό ακριβώς το μοντέλο εργασίας και τρόπου σκέψης υιοθετώ για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα στην Περιφέρειά μας. Η ανάπτυξη δεν διατάζεται και δεν θα έρθει μόνη της. Χρειάζεται ένα συλλογικά επεξεργασμένο σχέδιο που θα προσδώσει εξωστρέφεια και δυναμική στην περιοχή μας μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο τουριστικό προϊόν, από ένα εξωστρεφές πολιτιστικό προϊόν με ταυτότητα, έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, αξιοποίηση του ορεινού όγκου και της παράκτιας ζώνης, διασύνδεση της παραγωγής με το Πανεπιστήμιο, οικοσύστημα έρευνας και τεχνολογίας και σύγχρονες υποδομές μεταφορών και επικοινωνίας. Όλα αυτά δεν είναι ουτοπικά. Οι λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν τις βλέπουμε ή δεν θέλουμε να τις δούμε! Αυτό που λείπει είναι το όραμα και ο σωστός και αποτελεσματικός σχεδιασμός.

Τι σημαίνει για εσάς δίκαιη ανάπτυξη;

Ανάπτυξη για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους. Δυστυχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια λειτουργεί ως κομματικό υποκατάστημα, ενώ η πολιτική που ακολουθεί υπαγορεύεται από πελατειακή αντίληψη. Οι παθογένειες ανακυκλώνονται και σ’ αυτές προστέθηκαν και αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες.
Στο τέλος της θητείας της, η περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη έχει αφήσει χωρίς οδική σύνδεση την Πάτρα με τον Πύργο, τις υγειονομικές δομές να καταρρέουν, τους αγρότες χωρίς νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, τον τουρισμό να καταγράφει σημαντική πτώση και αμέτρητα ακόμη προβλήματα που «μπήκαν» κάτω από το χαλί. Επιδίωξη μας είναι να οικοδομήσουμε μια νέα προοπτική που θα διαμορφώνει το πλαίσιο για μια πραγματική Περιφερειακή συνείδηση, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Για αυτόν τον λόγο βασική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού διεκδίκησης και αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων, ώστε το νέο μοντέλο παραγωγικής και οικονομικής ανάπτυξης να αφορά
συνεργατικά σχήματα που θα διατρέχουν το σύνολο της Περιφέρειας αλλάζοντας το υφιστάμενο μοντέλο της ενίσχυσης μικροσυμφερόντων ή και επίπλαστων τοπικισμών οι οποίοι εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Με Δημοκρατικό σχεδιασμό, Διαφάνεια και Λογοδοσία.

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν το συνδυασμό «Μαζί Αλλάζουμε» του Κώστα Καρπέτα κι εσάς;

Στις 8 Οκτωβρίου στηρίζουμε τον συνδυασμό «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» γιατί, ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας σε μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και απαρτίζεται από έμπειρα αυτοδιοικητικά πρόσωπα με γνώσεις και διάθεση προσφοράς. Πρωτίστως όμως, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ένα πρόγραμμα που υιοθετεί πολιτικές καινοτομίας, ανθεκτικότητας και εξωστρέφειας, που προτάσσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, που καλλιεργεί τη συνείδηση του ανοικτού έναντι του κλειστού. Έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να συνθέσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα τονώσουν την απασχόληση, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, θα μηδενίσουν τις κοινωνικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον με πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μία ισχυρή, υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
Προσωπικά, ζήτω από τους συμπολίτες μου, να μου δώσουν με την ψήφο τους την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, ως πραγματικός τους σύμμαχος που αντιλαμβάνεται την εκλογή του όχι ως προνόμιο, αλλά ως ευθύνη. Αυτή την ευθύνη θα υπηρετήσω!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement