Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τρία μικρά σχόλια αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών

Published

on

 

 

Οι εκλογές τελείωσαν.

Και αφού ευχηθούμε καλή επιτυχία στις νέες δημοτικές αρχές που προέκυψαν χθες στους τρεις δήμους της Αχαΐας, όπως και γενικότερα, στο σύνολο των επιτυχόντων περιφερειακών και δημοτικών αρχών, αυτές τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θα σταθούμε μόνο σε τρία μικρά σχόλια χωρίς πολλές και ιδιαίτερες αναλύσεις.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέδειξαν ακόμα περισσότερο πως οι τοπικές κοινωνίες, αυτονομούνται πλέον σε σχέση με κεντρικές κομματικές επιλογές και ψηφίζουν για Περιφερειάρχη – και κυρίως για δήμαρχο – με τα δικά τους κριτήρια και όχι με βάση τις στηρίξεις ή τις «οδηγίες» των κομμάτων.

Καλό θα είναι λοιπόν τα κόμματα να σπεύδουν να ακούσουν λίγο καλύτερα την φωνή των κοινωνιών και να μην προσπαθούν με τον έναν ή άλλο τρόπο να ποδηγετήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ρόλο και τη σημασία που παίζουν στις εκλογές (κάθε είδους) οι στρατηγικές επικοινωνίας. Επιβεβαιώθηκε ότι η επικοινωνία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αρκεί να έχει περιεχόμενο, συγκεκριμένη στρατηγική και κυρίως, να «αγγίζει» τον παλμό της κοινωνίας. Αρκετοί υποψήφιοι ανά την Ελλάδα, ίσως καταλαβαίνουν σήμερα ότι κανείς δεν εκλέγεται με… την χάρη και το όνομα, ούτε με επικοινωνιακή στρατηγική γενική και αόριστη.

Το τρίτο και το σημαντικότερο έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη αποχή. Χωρίς να έχουμε πρόθεση να μειώσουμε την επιτυχία των νικητών – καθώς όπως έχουμε γράψει πολλές φορές οι κανόνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι συγκεκριμένοι και απολύτως σεβαστοί – όταν η αποχή υπερβαίνει το 50% (σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και πολύ παραπάνω), τότε το μόνο που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, απλά… αδιαφορεί. Και η αδιαφορία για τα κοινά ποτέ δεν υπήρξε καλός σύμβουλος.

Αυτά προς το παρόν. Καλή δύναμη σε όλους!

Ροή ειδήσεων

Advertisement