Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εθνική στρατηγική (ΤΩΡΑ) για το δημογραφικό

Published

on

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ
Ασφαλώς επαινετή η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για την διεξαγωγή ημερίδας, για το δημογραφικό, μετά τα καμπανάκια που ηχούν εκκωφαντικά για τη μείωση του πληθυσμού, τόσο στα αστικά κέντρα, πανελλαδικά, όσο και στις ορεινές περιοχές.

Επιστήμονες διατύπωσαν τις απόψεις τους, ενώ η αρμόδια υπουργός, ανέφερε ότι σε 4 μήνες θα παραδοθεί το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το μείζον αυτό θέμα.
Ζητούμενο, ωστόσο, μετά την διαπίστωση ότι συρρικνώνεται ο ελληνικός πληθυσμός, και υπάρχει δημογραφική κάμψη, να χαραχθεί και κυρίως να ακολουθηθεί σε βάθος χρόνου μία δημογραφική πολιτική, που θα ανατρέψει την πραγματικότητα.
Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να ληφθεί υπόψη το διακομματικό πόρισμα της Βουλής, από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, που αναγνωρίζει ότι, πράγματι, υφίσταται μείζον ζήτημα και καλό είναι να υπάρξουν πιο γενναίες πολιτικές στήριξης της δημιουργίας οικογένειας.
Αναμφίβολα, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Θα πρέπει κυρίως να δημιουργηθεί μία αίσθηση ασφάλειας και βεβαιότητας, ότι μπορεί κανείς να δημιουργήσει οικογένεια.
Και πρώτη και βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχει την πεποίθηση, ότι μπορεί να εργασθεί, να έχει δουλειά.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις πως πρέπει αρχικά να ανακόψουμε την δημογραφική παρακμή και μετά μέσω της ανόδου της γονιμότητας, αλλά και της άμεσης μετανάστευσης να επιτύχουμε την αύξηση του πληθυσμού, ενώ σ’ αυτές περιλαμβάνονται και στοχευμένα μέτρα, που θα στηρίξουν τα νέα ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος χρειάζεται ΤΩΡΑ μια εθνική στρατηγική μακριά από μικροκομματικές πολιτικές, φθηνά συνθήματα και παροχολογία.
(Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.)

Ροή ειδήσεων

Advertisement