Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χάραξη νέας εθνικής γραμμής διεκδίκησης- Τι δήλωσαν   Στέφανος Κασσελάκης, Δημήτρης Νατσιός, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ανδρέας Σπυρόπουλος    

Σε «μέτωπο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» για την διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων» κάλεσε χθες από τα Καλάβρυτα ο Νίκος Δένδιας

Published

on

 

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Σε κλίμα ομοψυχίας και με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια που ήταν παρών στις εκδηλώσεις, να ξεκαθαρίζει ότι το κεφάλαιο της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μας παραμένει ορθάνοικτο, πραγματοποιήθηκαν χθες οι επετειακές εκδηλώσεις για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Μια σημαδιακή επέτειος ήταν αυτή των 80 ετών που συμπληρώνεται φέτος με πλήθος κόσμου, πάνω από 1.000 άτομα να βρίσκονται στον τόπο του μαρτυρίου, το λόφο του Καπή.

Στα Καλάβρυτα βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Απόκης (μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ) και εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης.

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό για την ελληνική κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε στην δήλωσή του πως επέτειοι όπως αυτή των Καλαβρύτων «λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».

Συγκεκριμένα, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση εκπροσώπησα σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση, εδώ στα Καλάβρυτα. Στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, αποδίδοντας τον απαιτούμενο φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που επανειλημμένος έχω πει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου. Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοικτό».

Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι όλες αυτές οι επέτειοι είναι ευκαιρίες εθνικής αναστόχασης και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και το προσωπικό του Μουσείου.

Κατά το επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμος Καλαβρύτων στους προσκεκλημένους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων,  στον χαιρετισμό του:

«Με τα Καλάβρυτα με συνδέουν κάποιοι προσωπικοί δεσμοί. Ο θείος μου, Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Αρβανιτάκης, σκοτώθηκε στην πόλη των Καλαβρύτων στις 11 Απριλίου 1948, κατά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Νοιώθω λοιπόν πολύ μεγάλη αίσθηση τιμής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Του εγκλήματος που πραγματοποιήθηκε από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής τη 13η Δεκεμβρίου του 1943.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, κυρίες και κύριοι, οφείλουμε να το τιμάμε, όχι απλώς σαν μια μηχανιστική διαδικασία επανάληψης, αλλά σαν προβολή ενός σκοτεινού πίνακα αποτρόπαιης ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Διότι το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί τι μπορεί να οδηγήσει συνανθρώπους σε ένα τόσο απεχθές έγκλημα. Αδυνατεί να διαχειριστεί το μένος και μίσος που εκπέμπει η συμπεριφορά των στρατευμάτων κατοχής απέναντι στον πληθυσμό της πόλης.

Όμως, από το σκότος και την καταστροφή γεννιέται πάντα η νέα ζωή και οι Καλαβρυτινοί διέσωσαν την πόλη τους και διέσωσαν τη ζωή τους.

Οι ηρωικές γυναίκες των Καλαβρύτων που επέζησαν και τα παιδιά που διέφυγαν τον θάνατο, στάθηκαν στα πόδια τους και προχώρησαν, χωρίς όμως να ξεχνούν, κρατώντας ζωντανή στη συλλογική μνήμη την εικόνα των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών τους που θυσιάστηκαν με αξιοπρέπεια. Των Ελλήνων που αντιμετώπισαν τις κάννες των όπλων του ναζισμού.

Από την άλλη πλευρά υφίσταται ένα ζήτημα το οποίο ετέθη ήδη, ένα ζήτημα μέγα, ζήτημα ηθικό, ζήτημα νομικό και ζήτημα υπαρκτό. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάς δεν θα παύσει να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ως ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Η εγκάρδια συμπόρευσή μας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα οφείλει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη εκκρεμότητα του χθες.

Θα ήθελα δε να πω ότι ο δάσκαλός μου στο ζήτημα αυτό, ο Μανώλης Γλέζος, μου έχει αφήσει και μια προσωπική παρακαταθήκη. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να αναφερθώ και στη δική του μεγάλη μνήμη.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Όλοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, από τα Καλάβρυτα

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως σε αυτόν τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέλει να είναι συνοδοιπόρος στην πορεία προς δικαιοσύνη.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση».

«Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σαν χώρα» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΝΑΤΣΙΟΣ: Η ΜΝΗΜΗ ΙΣΧΥΡΟ ΑΜΥΝΤΗΡΙΟ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νατσιός σημείωσε ότι «η μνήμη λέγεται, είναι το πιο ισχυρό αμυντήριον ενός έθνους. Σήμερα ημέρα μνήμης, μίας θλιβερής μνήμης, του Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων. Αιωνία η μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων και βέβαια να επικαλεστώ και ένα στίχο ποιητή: “τα κόκκαλά τους εβαρέθηκαν στο μνήμα καρτερώντας”. Και τι καρτερούν; Καρτερούν τη δικαίωση. Επιτέλους η Γερμανία να αναγνωρίσει τις αποζημιώσεις και να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο. Γιατί αυτά που έκλεψε είναι το αίμα του ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω, αιωνία η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να διεκδικήσει τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρθηκε με δηλώσεις της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ελευθερία μας είναι βγαλμένη από τα κόκαλα των προγόνων μας, τα ιερά. Άνθρωποι θυσιάστηκαν, εκτελέστηκαν, σφαγιάστηκαν σε αντίποινα της αντίστασης των προγόνων μας για να εμείς ελεύθεροι. Ογδόντα χρόνια μετά την τρομακτική σφαγή των Καλαβρύτων, 80 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και η ελληνική Πολιτεία δεν έχει τιμήσει τους νεκρούς, διεκδικώντας τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Είναι χρέος μας στη μνήμη εκείνων που αντιστάθηκαν, στη μνήμη εκείνων που πολέμησαν, στη μνήμη εκείνων που εκτελέστηκαν, στη ζωή και στην τιμή εκείνων που επέζησαν και είναι σήμερα μάρτυρες και συνεχιστές αυτής της Θυσίας. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις που η Γερμανία αρνείται πεισματικά να καταβάλει Δεν είναι ζήτημα που εναπόκειται στη προαίρεση καμίας κυβέρνησης είναι υποχρέωση ηθική, ιστορική και εθνική».

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, σημειώνοντας: «Τιμούμε θα θύματα που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε όλοι σήμερα ελεύθεροι. Θυμόμαστε τις μνήμες όλων των Αγωνιστών που έδωσαν μάχες και τη ζωή τους έτσι, ώστε η χώρα μας σήμερα να είναι μία δυνατή Δημοκρατία. Και φυσικά διεκδικούμε τις αποζημιώσεις για όλες οι θηριωδίες που έκανε ο ναζισμός στη χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ αλλά και εκπροσώπων της «Ελληνικής Λύσης».

«ΠΑΓΩΜΕΝΟ» ΕΠΙ 4ΕΤΙΑ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα με τις πολεμικές επανορθώσεις επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο μετά από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα, μετά την ρηματική διακοίνωση που είχε γίνει το 2019, από την Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, με την Υφ. Εξωτερικών τότε Σία Αναγνωστοπούλου, προς το Ομοσπονδιακό Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ.  Ήταν ουσιαστικά η τελευταία διπλωματική κίνηση η οποία ακολούθησε την έκδοση και ψήφιση το 2018 από την ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής η οποία υπολόγισε τις επανορθώσεις (κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις θυμάτων και αποζημιώσεις καταστραμμένων υποδομών) στα 300 δισ. ευρώ.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι κατά την τελευταία περίοδο η Πολωνία κινείται αποφασιστικά διεκδικώντας επανορθώσεις 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ και η Ιταλία κινείται και σε επίπεδο δικαστικής διεκδίκησης.

ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Η Κυβέρνηση δέχεται μάλιστα πίεση να παραπέμψει το θέμα είτε στο Δικαστήριο της Χάγης ή μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Επέτειοι όπως αυτή των Καλαβρύτων, λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» συμπλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας χθες καλώντας την αντιπολίτευση σε μια κοινή γραμμή για το θέμα των επανορθώσεων.

Ανταποκρινόμενος άμεσα  κ. Κασσελάκης έτεινε χθες χείρα φιλίας προς την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση… Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σα χώρα».

Η διπλωματική εκπροσώπηση

Σημαντική ήταν χθες και η διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρέσβεων στα Καλάβρυτα, ανάμεσα τους και ο νέος Γερμανός πρέσβης  Αντρέας Κιντλ, όπως και οι πρέσβεις της Πολωνίας, της Παλαιστίνης, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σερβίας και του Μεξικού.

 

Συγκίνησαν οι μαθητές

Το προσκλητήριο εκτελεσθέντων στον Τόπο Εκτέλεσης έγινε όπως κάθε χρόνο από μαθητές των Καλαβρύτων και ακολούθησε κατάθεση στέφανων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος. Τιμητικές διελεύσεις πραγματοποίησαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα καθώς και στρατιωτική μπάντα.

Ο Υπουργός Άμυνας μετέβη αρχικά χθες το πρωί στο νέο Δημαρχείο της κεντρικής πλατείας έναντι του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες τελέσθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Νωρίς το πρωί κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργίας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξιοπούλου, οι βουλευτές Ιάσων Φωτήλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανδρεάς Φίλιας και Ανδρέας Ζαΐμης, ο Διευθυντής Μεταφορών του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος και άλλα στελέχη.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Πουλημένος, Δήμαρχοι άλλων Δήμων της Αχαΐας και Δήμαρχοι μαρτυρικών πόλεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από όλη την Ελλάδα.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

*Η υφυπουργός, Χριστίνα Αλεξοπούλου, επεσήμανε «εμπνεόμαστε από τη θυσία τους που φωτίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας. Το θάρρος τους μας δίνει ελπίδα να στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στον θρήνο και με αλληλεγγύη να τιμούμε την κληρονομιά που μας άφησαν όσοι στάθηκαν περήφανοι απέναντι στο μίσος, διαμορφώνοντας ένα πιο φωτεινό και ειρηνικό αύριο».

*Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε «Βρισκόμαστε στον τόπο θυσίας 1300 κατοίκων, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα και την ελευθερία. Στο Ολοκαύτωμα  των Καλαβρύτων «βλέπει» κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει το σκοτάδι».

*Ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο λόφος του Καπή διηγείται μία τραγική ιστορία με σημαντικά διδάγματα. Είναι το δίδαγμα του ολέθρου που έχει κάθε πόλεμος, ειδικά σε βάρος των αθώων και των αμάχων. Είναι το δίδαγμα της αξίας που έχει η ειρήνη και ο σεβασμός στην εθνική ανεξαρτησία. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μία μαύρη τρύπα στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ταυτόχρονα ένας αιώνιος φάρος μνήμης και τιμής. Προσκυνούμε όσους χάθηκαν. Τα ματωμένα χώματα είναι τα λεύτερα χώματα μιας πατρίδας που πάντα θα υπερασπιζόμαστε!».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement