Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ένα καρναβαλικό τριήμερο δεν φέρνει την (τουριστική) άνοιξη  

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Οι κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της Πάτρας δείχνουν ότι και φέτος θα υποδεχθούμε χιλιάδες επισκέπτες το τριήμερο της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού. Για μια ακόμη χρονιά, τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν, ενώ καταστήματα εστίασης και αναψυχής θα καταγράψουν ικανοποιητικούς τζίρους.

Σε γενικές γραμμές, θα πέσει χρήμα στην πόλη κι αυτό θα είναι πολύ καλό, εφόσον θα πρόκειται για μια σημαντική, τονωτική, ένεση στην τοπική οικονομία. Όμως, αντί να… πανηγυρίζουμε για το γεγονός αυτό, θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να το εκλάβουμε σαν ένα ερέθισμα προβληματισμού για το μέλλον.

Δεν αρκεί να καταγράφεται πληρότητα που αγγίζει το 100% στα  ξενοδοχεία μας το τελευταίο τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού. Εκείνο που πρέπει να βάλουμε ως στόχο είναι  να αυξηθούν οι υποδομές μας, να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες, και τα ξενοδοχεία μας να παρουσιάζουν ζήτηση τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα που προκύπτουν από τις γιορτές.

Παρότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες από παραγωγικούς φορείς που στοχεύουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, με τα σημερινά δεδομένα η Πάτρα δεν μπορεί να τον υποστηρίξει.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, εκτός άλλων, από την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εμβληματικά αξιοθέατα της, όπως και από την έλλειψη ικανοποιητικής σήμανσης που θα βοηθά τον επισκέπτη της να προσανατολιστεί και να ξέρει πού και πώς θα πάει εκεί που επιθυμεί.

Κι επειδή κατά καιρούς βάζουμε ως στόχο να γίνουμε city break (προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο), ας συνειδητοποιήσουμε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να φτιάξουμε την πόλη μας, ώστε να γίνει πραγματικά ελκυστική και να τραβήξει πάνω της σαν μαγνήτης ένα σταθερό τουριστικό ρεύμα. Αλλά ως προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται συντονισμένες δράσεις, τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έχοντας ως προτεραιότητα το «λίφτινγκ» της και τη συστηματική προβολή της.

Εάν αυτά δεν γίνουν, όσες και όσοι πιστεύουν πως λόγω των νέων αυτοκινητοδρόμων και επειδή ήλθαμε μέσω της Ολυμπίας Οδού πιο κοντά στην Αθήνα θα έχουμε και τουρισμό, πλανώνται πλάνην οικτράν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement