Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μια άσκηση ωριμότητας

Published

on

 

Γράψαμε στο χθεσινό μας σημείωμα για τις «ρωγμές» που άνοιξαν στο εσωτερικό πολλών κομμάτων λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων. Πέρα από τις εσωκομματικές αντιθέσεις όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αναφέρουμε σήμερα και κάτι άλλο: Ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα τόσο «ευαίσθητο» νομοσχέδιο περνάει από τη Βουλή και όλα κυλούν «ήσυχα». Χωρίς πολλές φωνές και αντάρες, χωρίς «ξεσηκωμούς» και… αναθέματα.

Ήταν, αν θέλετε, μία «άσκηση» ωριμότητας που η Βουλή – και η κοινωνία στην πλειοψηφία της – πέρασαν με επιτυχία.

Ναι, υπήρξαν – και υπάρχουν – διαφωνούντες. Ναι, η Εκκλησία εξέφρασε την ξεκάθαρη διαφωνία της. Ναι, το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τα θρησκευτικά και συνειδησιακά πιστεύω μίας ισχυρής πλειοψηφίας. Όμως, εντός και εκτός Βουλής δεν παρατηρήθηκε κανένα έκτροπο. Καμία ασχημονία.

Μπορεί στα social, πολλοί και διάφοροι να… ξιφουλκούσαν υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης. Μπορεί, ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης να γράφτηκαν και να ειπώθηκαν υπερβολές. Μπορεί, ακόμα και τώρα, κάποιοι να φαντασιώνονται διάφορα. Άλλοι το «τέλος της Ελλάδας» και άλλοι ότι «ο σκοταδισμός ηττήθηκε». Διαφωνούσαμε – και διαφωνούμε – με τις ανούσιες και επιζήμιες «πολεμικές ρητορείες». Και τελικά, αυτές οι «ρητορείες» ηττήθηκαν. Ηττήθηκαν με τον τρόπο που μεθόδευσε η κυβέρνηση τη συζήτηση και τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ηττήθηκαν με τον τρόπο που μίλησαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και των απόψεων, ηττήθηκαν και από την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που δεν δημιούργησε κανέναν «σαματά».

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατηρεί τις πεποιθήσεις του και την άποψή του. Φυσικά και να τις εκφράζει. Και όταν αυτό μπορούμε να το κάνουμε όλοι χωρίς υπερβολές και τζάμπα θόρυβο, τότε όλοι μαζί, ως κοινωνία, κερδίζουμε…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement