Γυναίκα
Μοσχάρι ρολό στη γάστρα με λάχανο μπρεζέ και ρόδι
Υλικά (για 4 άτομα)
1.500-1.800 γρ. μοσχάρι κόντρα ή κιλότο ή σπαλομίτα
2 κουτ. σούπας χρένο (horseradish)
1 κρεμμύδι, ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό κρασί
500 ml ζωμό βοδινού
αλάτι, πιπέρι
λίγο σπάγκο για δέσιμο
Για το λάχανο
1 κόκκινο λάχανο (περίπου 800 γρ.)
2 κρεμμύδια ξερά
70 ml ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 πράσινο μήλο, σε φέτες
2 κόκκους μπαχάρι
20 ml μηλόξιδο
100 ml κόκκινο κρασί
100 ml ζωμό λαχανικών ή βοδινού
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
100 ml χυμό ρόδι
1 ρόδι, τους σπόρους
Εκτέλεση:
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας ανοίξει ένα ενιαίο κομμάτι. Ανοίγετε το κρέας και ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 3 κουτ. σούπας χρένο που απλώνετε σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγετε σε ρολό και δένετε με σπάγκο (αν δεν μπορείτε, ζητάτε από τον κρεοπώλη σας). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Σε γάστρα, σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρολό και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τον ζωμό, βάζετε το καπάκι και ψήνετε για 2,5 ώρες. Κάθε 30΄ ανοίγετε και το βρέχετε με τα υγρά του. Κόβετε το λάχανο και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο σοτάρετε τα κρεμμύδια, το πράσο, το πράσινο μήλο και το λάχανο μέχρι να μαραθεί και να μείνει το 1/3 σε όγκο. Βάζετε τα μπαχαρικά, αλατίζετε και σβήνετε με το μηλόξιδο και το κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τον χυμό ροδιού, τον ζωμό και μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ελέγχετε το μοσχάρι και σερβίρετε σε λεπτές φέτες με το λάχανο