Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ανάσες

Published

on

Τσικνοπέμπτη χθες και, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, άφησαν κατά μέρος την καθημερινότητα και ενέδωσαν στο πνεύμα της ημέρας. Ωστόσο, ανάμεσα στην …ψητούρα και στο κρασί, αυτό που έβλεπε κάποιος να κυριαρχεί στις συζητήσεις, ήταν η ανασφάλεια που κυριαρχεί στην κοινωνία σε πολλά επίπεδα.

Προφανώς, δεν είμαστε στο 2015, τότε που ο Έλληνας έτρεχε στα ΑΤΜ για να βγάλει ένα πενηντάρικο την ημέρα και η χώρα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης.

Και σήμερα όμως, ο μέσος Έλληνας πασχίζει για να τα φέρει πέρα κάθε μήνα και αισθάνεται πως ζει κάτω από το επίπεδο που θα έπρεπε να ζει. Αιτία, όχι οι μνημονιακές περικοπές, αλλά η άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή η αύξηση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός.

Και πάλι όμως, δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι της ανασφάλειας. Ακόμα και ο μη τακτικά ενημερωμένος για τις εξελίξεις πολίτης, αντιλαμβάνεται ότι επικρατεί μία γενικότερη ανασφάλεια και καταλαβαίνει ότι η αναταραχή σε πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο, κάπου θα… ξεσπάσει και κάποια νέα δεινά θα φέρει.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα το 1973 ήταν στην 31η θέση του κόσμου στην κατάταξη του παγκόσμιου πλούτου. Σήμερα είναι στην 54η θέση, έχοντας κάνει βέβαια μία μεγάλη βουτιά ανάμεσα στο 2009 και στο 2019 και αναρριχώμενη διαρκώς μετέπειτα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα». Και ότι η 54η θέση για την μικρή Ελλάδα δεν είναι και τόσο κακή θέση. Σίγουρα όχι, αν σκεφθούμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες χώρες που ζουν φτωχότερα – ή και πολύ φτωχότερα – από την Ελλάδα. Όμως, για την Ελλάδα της Ευρώπης, που θα μπορούσε να βρίσκεται στην «πρώτη ταχύτητα» του κόσμου, η 54η θέση δεν συνιστά και κάποιο… κατόρθωμα.

Βέβαια, σε αυτή την εξίσωση πρέπει να βάλουμε και το κόστος που έχει η Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που διαρκώς την κρατά πιο χαμηλά, αλλά αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα πάντοτε βρισκόταν σε μία γεωγραφική θέση που «μυρίζει μπαρούτι».

Εν κατακλείδι, ενώ ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίσει τις διεθνείς εξελίξεις και άρα, θα συνεχίσει να επηρεάζεται από αυτές, εκείνο που στο εσωτερικό αποτελεί μεγάλη ανάγκη, είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών της. Μνημόνια, κρίση χρέους, κορωνοϊός, ενεργειακή ανασφάλεια. Μια αλυσίδα διαρκών κρίσεων που κάπου πρέπει να… σπάσει. Ο Έλληνας έχει ανάγκη από ανάσες…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement