Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «τσουνάμι» μόλις ξεκίνησε

Published

on

 

 

Με την μετάλλαξη «Όμικρον» να είναι παρούσα – και μάλιστα, όπως γράψαμε, πολύ πιο έντονα από όσο μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν – οι αριθμοί κρουσμάτων άνω των 20.000 καθημερινά, μάλλον θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες.

Αρκετοί ίσως να μην είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι προχθές «τι» ήταν αυτό που ερχόταν. Σιγά – σιγά όμως θα το συνειδητοποιούν από εδώ και πέρα. Και θα καταλάβουν ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με ένα… τσουνάμι που σε επίπεδο μεταδοτικότητας μάλλον ξεπερνάει κατά πολύ την γρίπη.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε από άλλες χώρες στις οποίες η «Όμικρον» ήδη χτυπάει σφοδρά, τα συμπτώματά της μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος.  Καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, κόπωση. Και όχι τόσο πολύ, βήχας και ψηλός πυρετός ή απώλεια γεύσης και όσφρησης. Και αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμα και με έναν μικρό πονόλαιμο ή μια απλή αδιαθεσία, μπορεί  τελικά να νοσεί από «Όμικρον».

Μπαίνουμε λοιπόν σε μία άλλη φάση της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση, μπορεί ο ιός να περάσει κυριολεκτικά πάνω απ’ όλους μας. Και η ελπίδα είναι να επαληθευτούν οι ενδείξεις που δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη δεν δημιουργεί σοβαρές πνευμονίες και τελικά, ξεπερνιέται πιο εύκολα από τις προηγούμενες. Αν είναι έτσι, τόσο είμαστε μάλλον ένα βήμα μακριά από το να καταστεί ο κορωνοϊός ενδημικός και να γίνει εφικτή η περιβόητη ανοσία της αγέλης.

Μόνο που κανένας δεν ξέρει ακόμα, μεταξύ δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων που ανακαλύπτονται και άλλων τόσων που ενδεχομένως κανένας δεν θα καταλάβει ποτέ, πόσοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι που θα ταλαιπωρηθούν και πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώσουν τα νοσοκομεία.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να το ρισκάρουμε, ούτε να παριστάνουμε τους αφελείς.

Έχουμε κάποιο σύμπτωμα, έστω και μικρό;  Κάνουμε ένα σελφ ή ράπιντ τεστ. Και το επαναλαμβάνουμε. Έχουμε κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό ή κάτι άλλο; Κάνουμε μοριακό τεστ. Και αν βρεθεί θετικό, ξέρουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Η γνώση είναι δύναμη. Πάντα!

Ροή ειδήσεων

Advertisement