Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φίλιππος Γουρζής στη “Γ”: «Σημαντικό το αποτύπωμα της νόσου Covid -19»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

«Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες. Η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης».

Αυτό επισημαίνει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητής Ψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας στην «Γ» για την επίδραση της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω του δεύτερου Lockdown στην ψυχική μας υγεία.

Η καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει από την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020, από την επιστημονική ομάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι να προσεγγίσουν οι ειδικοί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά, γι’ αυτό και το δεύτερο μέρος της έρευνας που ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

«Γ»: Κύριε Γουρζή διανύουμε περίοδο lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Πόσο επηρεάσει την ψυχολογία μας;

 

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Η απειλή της μόλυνσης με το νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες. Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις της χώρας, που συμμετέχει σε μια διεθνής πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σ’ ένα ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου είναι σύντομη, εθελοντική και ανώνυμη, αλλά κρίνεται σημαντική, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας με όσο πιο σφαιρικό τρόπο γίνεται, σε συνδυασμό πάντα με σημαντικά δημογραφικά χαρακτηριστικά που θα μας διευκολύνουν να εντοπίσουμε ποιά τμήματα της κοινωνίας αφορούν οι εκάστοτε δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχική λειτουργία. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

«Γ»: Εκτός από τους ενήλικες, πόσο έχει επηρεαστεί ο ψυχισμός των παιδιών από την καραντίνα;

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάγεται μια μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid 19 στα παιδιά αλλά στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών με την παιδοψυχίατρο μας, την Μαρία Καλογεροπούλου, συμμετέχει μαζί με άλλες επιστημονικές ομάδες από άλλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, κα.) σε αυτήν την προσπάθεια. Ήδη, ξεκινάει η δεύτερη φάση της έρευνας που απευθύνεται σε ηλικίες από 0-18 ετών. Χορηγείται το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες, ενώ απαιτείται εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών και η έγκριση των γονέων τους. Η έρευνα καταγράφει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μελετώντας τις συνήθειες και τις κοινωνικές δραστηριότητες τους (π.χ. internet, video games, κ.ά.) ακόμα και για την τηλεκπαίδευση και κατά πόσον η σχολική απόδοσή τους έχει επηρεαστεί, εάν οι γονείς είναι ευχαριστημένοι. Διερευνούμε με έγκυρο τρόπο τις προεκτάσεις του εγκλεισμού όχι μόνο σε ψυχολογικό – ψυχιατρικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε εντός του 2021.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ”

Ροή ειδήσεων

Advertisement