Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα SOS

Published

on

 

 

 

Οι επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής γίνονται πλέον όλο και περισσότερο αισθητές, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή μας. Και δυστυχώς, τα φαινόμενα δεν απατούν.

Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.

Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες.

Την ίδια ώρα, η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα.

Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο σε άλλα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, είναι ορατές οι αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και φορέων νόσων.

Επιπλέον, οι υλικές ζημιές και οι ζημιές στις υποδομές, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία, συνεπάγονται υψηλό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το διάστημα 1980 – 2011 οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν άμεσες οικονομικές ζημίες άνω των 90 δισ. ευρώ. Τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια και ο τουρισμός πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.

Κατά συνέπεια, ο πλανήτης, η ΓΗ, το κοινό μας σπίτι εκπέμπει σήμα SOS. Kαι το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι εκτός από τετριμμένες διαπιστώσεις τι κάνουμε για να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί για τις επόμενες γενιές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement