Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Καρναβάλι… Reload!

Published

on

 

 

Όταν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω COVID-19, στην Πάτρα έπεσε… «βόμβα». Η αχαϊκή πρωτεύουσα βρισκόταν στην τελική ευθεία της μεγάλης αποκριάτικης γιορτής και ο ξενόφερτος ιός που αναστάτωνε όλο τον πλανήτη εμφανιζόταν και στην χώρα μας, ελάχιστα 24ωρα πριν την κορύφωση του καρναβαλιού.

Η κυβερνητική απόφαση, ήταν λογικό να προκαλέσει κατήφεια και απογοήτευση. Ακόμα και οργή. Μάλιστα, θυμίζουμε πως υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, με καρναβαλιστές να αποφασίζουν τελικά να κάνουν τη δική τους, «ιδιωτική» παρέλαση, χωρίς μουσικές και θεατές.  Και η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο ζούσαμε την πολύ πρώιμη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, με ελάχιστα κρούσματα. Και κανένας μας δεν είχε κατανοήσει τότε, ούτε την έκταση, ούτε την επικινδυνότητα του νέου ιού.

Είναι αλήθεια επίσης όμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πατρινών, και βέβαια το σύνολο των φορέων και των αρχών της περιοχής, πειθάρχησαν στις αποφάσεις. Έτσι, το καρναβάλι του 2020 πέρασε στην ιστορία ως το καρναβάλι που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και ως ένα από τα πρώτα «θύματα» της πανδημίας, με την Πάτρα να γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη που υπέστη ένα σημαντικό ηθικό πλήγμα, αλλά και μία μεγάλη οικονομική ζημιά για την τοπική οικονομία της.

Η «βαρυχειμωνιά» της πανδημίας κράτησε και το 2021 και το 2022 (έστω και με πολύ λιγότερους περιορισμούς αλλά χωρίς να επιτρέπονται οι μαζικές καρναβαλικές εκδηλώσεις). Στην Πάτρα, αυτά τα χρόνια, το καρναβάλι «έζησε» μόνο χάρη στη ψυχή των καρναβαλιστών και τελικά… επέζησε. Και όχι μόνο επέζησε, αλλά επιστρέφει φέτος για να πάρει τη μεγάλη ρεβάνς και να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και κοσμοϊστορικές κρίσεις, όπως η πανδημία του COVID. Για ένα και μόνο λόγο: Γιατί το καρναβάλι είναι η ψυχή των συντελεστών του και η πιο γλυκιά εκδίκηση της ζωής απέναντι σε οτιδήποτε σκιάζει τον ουρανό των ανθρώπων.

Το καρναβάλι της Πάτρας επέστρεψε.

Ας το χαρούμε.

Καλή διασκέδαση και καλή Σαρακοστή!

Ροή ειδήσεων

Advertisement