Connect with us

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα 

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)

80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο

80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

χυμό από 1-2 λεμόνια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε προσεκτικά τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο, τον δυόσμο και τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μια βράση, αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά. Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα-ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον. Τους αφήνετε λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε να πάει παντού ο ζωμός και αφήνετε 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement