Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Στύλιος στη “Γνώμη”: Συναλλαγές με ένα «κλικ»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργόπουλου

H μετατροπή του Κτηματολογίου από εμπόδιο σε σημείο αναφοράς και σε καταλύτη ανάπτυξης για τη χώρα αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη «Γ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, και βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Στύλιος, παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, ώστε ολοένα και περισσότερες συναλλαγές να γίνονται με ένα «κλικ».

Το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο, καθώς και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση, ενώ ο κ. Στύλιος θέτει ως χρονικό ορίζοντα για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας το 2024.

Στόχος του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και να πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες μεταβιβάσεις, γρήγορα, εύκολα, με ασφάλεια και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες.

 

«Γ»: Κύριε υφυπουργέ, εδώ και έναν μήνα λειτουργεί το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας. Ποια η στόχευσή σας για τον νέο φορέα;

-Βασικός στόχος μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόσο του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, όσο και δικός μου, είναι να πραγματοποιούνται περισσότερες μεταβιβάσεις, γρήγορα, εύκολα, με ασφάλεια και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες. Θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Να πετύχουμε μια ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της ψηφιοποιημένης πληροφορίας και συναλλαγής για τα ακίνητα όλης της χώρας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα. Το άνοιγμα του νέου Κτηματολογικού Γραφείου συνοδεύεται από νέες ψηφιακές δυνατότητες για πολίτες και επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, η έκδοση πιστοποιητικών, η καταχώριση πράξεων και η έρευνα θα μπορούν πλέον να διενεργούνται ηλεκτρονικά, από το σπίτι ή το γράφειο. Η επιτόπια έρευνα/επίσκεψη θα διατηρηθεί βέβαια ως δυνατότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, για το μεταβατικό αυτό διάστημα, και όσοι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

 

«Γ»: Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του Γραφείου με προσωπική σας παρέμβαση αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ήδη δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικαστικοί επιμελητές έχουν πρόσβαση από τον υπολογιστή του γραφείου τους. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

– Πράγματι, οι νέες υπηρεσίες απομακρυσμένης έρευνας και πρόσβασης έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις συναλλαγές ακινήτων μειώνοντας τον χρόνο διενέργειας αυτών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε πραγματικό χρόνο με ασφάλεια. Τα δεδομένα του Κτηματολογίου είναι ανοιχτά διαθέσιμα στους πολίτες, κι έτσι το Κτηματολόγιο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του πολίτη. Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε.

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάθε πολίτης να αιτηθεί ηλεκτρονικά την έκδοση πιστοποιητικού Natura, καθώς και η εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου. Περαιτέρω, σχεδιάζουμε διαλειτουργικότητες, οι οποίες θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση και θα αυξήσουν την ασφάλεια στις συναλλαγές.

Μία από αυτές τις διαλειτουργικότητες θα είναι η διασύνδεση του Ε9 με το αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου, με στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ”

Ροή ειδήσεων

Advertisement