Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Επισφαλής κάθε πρόβλεψη

Published

on

 

 

Η «ιστορία των ιών» (ας μας επιτραπεί η μάλλον αντιεπιστημονική ορολογία) δείχνει πως αυτοί συνήθως προσαρμόζονται στο περιβάλλον και γίνονται «ηπιότεροι», καθώς το επιδιωκόμενο δεν είναι να σκοτώσουν τους οργανισμούς στους οποίους φιλοξενούνται. Έτσι, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από ιούς που έγιναν ενδημικοί και η ιατρική επιστήμη γνωρίζει πως οι έντονα θανατηφόροι ιοί συνήθως δεν έχουν μεγάλη εξάπλωση.

Στην πανδημία του covid19, η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με έναν νέο ιό, ο οποίος και μεγάλη εξάπλωση είχε αλλά και μεγάλη θνητότητα, τουλάχιστον σημαντικά μεγαλύτερη από τους ιούς της γρίπης που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Απέναντι στον covid19, η πρώτη άμυνα ήταν η… οχύρωση στα σπίτια. Ολόκληρος ο πλανήτης σχεδόν ακινητοποιήθηκε και μπήκε σε lockdown. Η δεύτερη άμυνα ήταν η λήψη μέτρων προστασίας και αποστάσεων. Οι μάσκες, για παράδειγμα, μπήκαν στη ζωή των πολιτών του πλανήτη. Η τρίτη άμυνα ήταν τα εμβόλια που προσφέρουν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς την ανάγκη να νοσήσει. Και στο κοντινό μέλλον, μάλλον θα προστεθούν και νέα φάρμακα.

Όμως, πέρα από τις άμυνες του ανθρώπου, η «συμπεριφορά» και η «εξέλιξη» του ιού παραμένει ακόμα ένα ζήτημα που εξερευνάται από τον άνθρωπο και δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά. Γιατί όσο ο ιός βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» σε οργανισμούς χωρίς αντισώματα, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να μεταλάσσεται. Και οι μεταλλάξεις αυτές, μπορεί να τον κάνουν πιο ήπιο. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μία πιο «επιθετική» και «φονική» μετάλλαξη. Γι’ αυτό και όλοι οι επιστήμονες κρατάνε ακόμα μικρό καλάθι για το μέλλον. Και όλοι εμείς, ακούγοντας τους επιστήμονες, θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει ώστε ο οργανισμός μας να μην διατίθεται ως «εργαστήριο μετάλλαξης του ιού». Τουλάχιστον, όσοι έχουμε τη δυνατότητα του εμβολίου… Δυστυχώς, δεν το κάναμε όλοι. Ξεπερνώντας τον αρχικό τρόμο, η… ίωση της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας ξεπέρασε ακόμα και την εξάπλωση του ιού. Και αν σε αυτή την «ίωση», προστεθεί και η αδυναμία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη να έχουν ακόμα άπλετη πρόσβαση στον εμβολιασμό, τότε το μέλλον μόνο… αβέβαιο είναι. Οπότε, κάθε πρόβλεψη, είναι επισφαλής. Και κανένας δεν μπορεί να ξέρει πως θα μας βρει η επόμενη άνοιξη…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement