Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η Ελλάδα μπροστά σε νέα δοκιμασία!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Published

on

 

 

Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της( Ε. Ε) μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση αφού το δεύτερο κύμα της πανδημιας είναι πιο εφιαλτικό από το πρώτο. Στο διάβα της δε παρασύρει όχι μόνο την δημόσια υγεία αλλά αρχίζουν και να προβληματιζουν την Κυβέρνηση οι επιδόσεις στην οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο με εντολή του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη ξαναγράφει τον προϋπολογισμό αλλά σχεδιάζει και τα νέα οικονομικά μεγέθη για το πρώτο 6μηνο του 2021, αφού μέχρι τότε αντέχουν τα οικονομικά της.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μικρότερες σε σχέση με όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Την καλή μας συγκριτική αυτή θέση την αντισταθμιζει το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα πιο δύσκολο Ευρωπαϊκή πλαίσιο που είναι πιο ισχυρές οικονομικά από . Γι αυτό χρειαζόμαστε λοιπόν νέες δράσεις – πρωτοβουλίες αφού η κατάσταση εξαιτίας της Πανδημιας είναι δύσκολη όχι….όμως απελπιστική. Υπάρχουν δε αρκετά καλά νέα που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα αντεξουμε στην μεγάλη αυτη πίεση που δεχόμαστε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμπεριλάβει και την Ελλάδα( σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Γ”) στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικης χαλάρωσης που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρίστιαν Λαγκαρντ έχει είδει προετοιμάσει το έδαφος για οικονομική αύξηση του προγράμματος και την επέκταση του μέχρι το 2021.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει το δρόμο ότι με μια καλή διαχείριση η χώρα μας θα μπορέσει να τα καταφέρει. Μελανό σημείο όμως για την χώρα μας για την επόμενη μέρα είναι η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευση που προσπαθούν να εκμετάλλευθουν την επιδείνωση της πανδημιας και της οικονομίας.

Για να αναδείξουν τις οποίες αστοχίες και παραλήψεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όμως όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την εξάπλωση της πανδημίας αλλά το μυαλό της όμως είναι στραμμένο και στην παρασκευή – κυκλοφορία του εμβολίου, από δύο μεγάλες φαρμακευτικες εταιρείες για να αλλάξει στρατηγική.

Αφού από το τέλος του Γενάρη 2021 το εμβόλιο θα δοθεί σε χρήση πρώτα στους υγειονομικους στις ευπαθείς ομάδες και τους γέρους και αμέσως μετά σε όλο τον πληθυσμό.Μέχρι το καλοκαίρι λοιπόν θα υπάρχει η δυνατότητα για μαζικό, ασφαλή, και αποτελεσματικό εμβολιασμό όλων.Με ορίζοντα το τέλος του 2021 η πανδημία και η άσχημη οικονομία ας ελπίσουμε ότι θα είναι παρελθόν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement