Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Εμβόλια: Είναι μόνο θέμα παρενεργειών;

Published

on

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Ο πόλεμος των εμβολίων καλά κρατεί. Στην πραγματικότητα, είναι πόλεμος οικονομικών συμφερόντων των παραγωγών εταιρειών κι ας παρουσιάζεται μόνο ως…επιφύλαξη για τις παρενέργειες που ενδεχομένως σχετίζονται με καθεαυτά τα εμβόλια.

Αντικειμενικά, οι παραγωγοί εταιρείες από την αρχή δεν θέλησαν να δεσμευτούν για την ασφάλειά τους, επειδή ο χρόνος των δοκιμών ”συμπτύχθηκε” και ταυτόχρονα εκδηλώθηκε σκεπτικισμός και για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλειατων εμβολίων έναντι του Κορονοϊού.
Κι αν η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου σχετίζεται με την ικανότητά του να παράγει αντισώματα που θα προστατεύουν τον άνθρωπο από ενδεχόμενη μόλυνση από τον φονικό Κορονοϊό, η ασφάλεια ενός εμβολίου σχετίζεται με τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλέσει, είτε από το τμήμα του Ιού που θα μπολιάσει τον άνθρωπο, είτε από τα έκδοχα που περιέχει το σκεύασμα του εμβολίου.
Κι οι ανεπιθύμητες ενέργειες (οι παρενέργειες δηλαδή) μπορεί να είναι συνήθεις και ελαφρές, αλλά μπορεί να είναι και σοβαρές βλάβες υγείας οι οποίες και φοβίζουν τον άνθρωπο και πάνω σε αυτό τον φόβο στηρίζεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Αυτοί οι φόβοι ωστόσο πρέπει να αίρονται από την εγγύηση κάθε παραγωγού εταιρείας πως το σκεύασμα που παράγουν, μετά και τις κατάλληλες δοκιμές, δεν παρουσιάζει τέτοιους σοβαρούς κινδύνους. Γι αυτό και οι δοκιμές των εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια, αλλά στην περίπτωση του Κορονοϊού με την πανδημία που προκάλεσε, αυτοί οι χρόνοι των δοκιμών συμπτύχθηκαν και αδειοδοτήθηκαν ”επειγόντως” τα εμβόλια που σήμερα χρησιμοποιούνται.
Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ωστόσο με το εμβόλιο της Astra Zaneca, το επονομαζόμενο και εμβόλιο της Οξφόρδης, υπάρχει και η ιατρική του πλευρά, αλλά και η (σκοτεινή) οικονομική του πλευρά.
Κι αν οι χώρες που έδειξαν επιφυλακτικές και ανέστειλαν προσωρινά, τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ο ΕΜΑ) αποφανθεί με επιστημονικά επιχειρήματα, αναπληρώσουν το κενό με το εμβόλιο της άλλης εταιρείας, της Pfizer, τότε θα υπάρξει σημαντική οικονομική επιβάρυνση από την διαφορά τιμής αφού το εμβόλιο της Astra κοστίζει 2,5 ευρώ, ενώ το εμβόλιο της Ρfizer κοστίζει 50 ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει κέρδος 47,5 ευρώ για την εταιρεία Pfizer (και την γερμανική συνεργαζόμενη BioNtech) και ανάλογο κόστος στην ΕΕ που χρηματοδοτεί την αγορά των εμβολίων.
Συνεπώς, ο σκεπτικισμός που εξ αρχής εκδηλώθηκε για την ασφάλεια των εμβολίων, επεδίωκε να αποτρέψει και τέτοια φαινόμενα. Διότι όσο πιεστικές κι αν είναι οι καταστάσεις στις κοινωνίες και στην ανθρωπότητα συνολικά, η εγγύηση της ασφάλειας ενός εμβολίου προέχει της εγγύησης για την αποτελεσματικότητά του. Κι όπως είναι γνωστό, ούτε η εταιρεία Pfizer, έχει δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του δικού της εμβολίου. Απλά οι όποιες παρενέργειες έχει προκαλέσει ως τώρα, δεν έχουν προκαλέσει τις ίδιες ανησυχίες που προκάλεσαν οι παρενέργειες του εμβολίου της Astra Zeneca…
Ως γιατρός, αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την συμπεριφορά των εταιρειών να μην εγγυηθούν εξ αρχής την ασφάλεια των εμβολίων, όπως και την πίεση που άσκησαν για ταχύρρυθμες διαδικασίες αδειοδότησης και που δεν είχαν σχέση με την πίεση της πανδημίας, καθώς και με την συμπεριφορά κάποιων Ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλλουν την χρήση συγκεκριμένου εμβολίου προτού διερευνηθεί το θέμα των παρενεργειών και αποφανθεί με τεκμηριωμένο τρόπο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αλλά και οι Εθνικοί οργανισμοί Φαρμάκου των συγκεκριμένων κρατών.
Αν στην Ελλάδα είχαμε ή έχουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, δεν θα πάρει θέση και ο ΕΟΦ που είναι ο υπεύθυνος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου;
Ασφαλώς και ΠΡΕΠΕΙ να πάρει θέση. Ως τότε όμως δεν έχουμε λόγο να δείχνουμε επιφυλακτικοί, ούτε να αναστέλλουμε τον εμβολιασμό των πολιτών, όταν μάλιστα στην χώρα μας, η πανδημία ξεφεύγει τον έλεγχο, με όσα μέτρα λαμβάνονται ως τώρα.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε πως και ο Κορονοϊός, ως Ιός που είναι, θα κάνει τον κύκλο του στην φύση και στον άνθρωπο και θα ατονήσει κάποια στιγμή. Ως τότε όμως οι υγειονομικές αρχές πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να προφυλάσσουν τους ανθρώπους από ενδεχόμενη μόλυνση ή και από ενδεχόμενη νόσηση αφού είναι τυχαίο γεγονός, ποιός από τους μολυνθέντες θα νοσήσει και ποιός από τους νοσούντες θα νοσήσει βαρειά.
Κι οι συνέπειες της πανδημίας, ως τώρα, προκαλούν ”πολυπρόσωπη” κρίση στην Κοινωνία μας, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική…
(*) Γιατρός, Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, στην ΜΕΘ του Γ. Ν. Πατρών ”ο ¨Αγιος Ανδρέας”

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement