Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό πανσέτες χοιρινές

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

χυμό από 2 πορτοκάλια

1 κρασοπότηρο κονιάκ

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

θυμάρι ξερό και φρέσκο

1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

1.200γρ. πατάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 κρεμμύδι, σε φέτες

½ φλιτζάνι κρασί λευκό (κατά προτίμηση γλυκό)

ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους ομοιόμορφους κύβους. Τις βάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 75 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμα να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι τις πανσέτες. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε στην άκρη. Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις πανσέτες να βράσουν για λίγο μαζί με τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Σερβίρετε τις πανσέτες ζεστές, συνοδεύοντας με τις πατάτες και πασπαλίζοντας με φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Μαγειρική

Ανδριώτικη ομελέτα (φρουτάλια)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

5-6 αβγά

1 κιλό πατάτες, σε λεπτές ροδέλες

5-6 λουκάνικα

3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε βαρύ, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε τις πατάτες. Τις τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν πολύ χρώμα. Όταν τηγανιστούν, αδειάζετε το λάδι από το τηγάνι και προσθέτετε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Συνεχίζετε το τηγάνισμα μέχρι να ψηθούν τα λουκάνικα και να πάρουν χρώμα οι πατάτες. Σε μπολ χτυπάτε ελαφρά τα αβγά μαζί με τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Όταν η φρουτάλια ροδίσει από τη μία πλευρά, την αναποδογυρίζετε με καπάκι, τρυπάτε την ψημένη επιφάνεια με πιρούνι για να ψηθεί καλά και εσωτερικά, συνεχίζοντας το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κόκορας κρασάτος με μαστίχα Χίου και καρδάμωμο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κόκορα, 1½ κιλό περίπου, σε μερίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου

4 κάψες καρδάμωμο

2 νεροπότηρα λευκό κρασί

1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

Αλάτι

Εκτέλεση:

Παίρνετε τις κάψες από το καρδάμωμο, τις ανοίγετε και μαζεύετε προσεκτικά τους σπόρους. Σε γουδί ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας αλάτι, τη μαστίχα, τους σπόρους και τα χτυπάτε με το γουδοχέρι να ομογενοποιηθούν. Σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε τις μερίδες του κόκορα. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το μίγμα από το καρδάμωμο, τη μαστίχα και τη μουστάρδα. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να βράσει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να «δέσει». Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λευκό ζελέ με ανανά και σάλτσα φράουλας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για μια στρογγυλή φόρμα του κέικ)

2 φακελάκια ζελέ με γεύση ανανά

200γρ. ανανά από κονσέρβα, κομμένο σε κύβους

2 νεροπότηρα νερό παγωμένο

2 νεροπότηρα κρέμα γάλακτος

Για τη σάλτσα φράουλας

200γρ. φράουλες φρέσκες, ψιλοκομμένες

5 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι

½ κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το μπράντι. Χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα βελούδινο, μελένιο μίγμα. Το βάζετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τη βάζετε πάνω στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και να πάρει βράση. Ρίχνετε το περιεχόμενο των δύο φακέλων με ζελέ ανανά και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτετε το παγωμένο νερό. Ανακατεύετε καλά. Σε στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ρίχνετε τους κύβους του ανανά και αδειάζετε μέσα με προσοχή το μίγμα κρέμας και ζελέ. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο να κρυώσει για 4 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να πήξει καλά το γλυκό. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βυθίζετε πρώτα τη φόρμα σε σκεύος με ζεστό νερό για να ξεκολλήσει το ζελέ και ύστερα το αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα, περιχύνοντας με τη σάλτσα φράουλας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα