Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό πανσέτες χοιρινές

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

χυμό από 2 πορτοκάλια

1 κρασοπότηρο κονιάκ

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

θυμάρι ξερό και φρέσκο

1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

1.200γρ. πατάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 κρεμμύδι, σε φέτες

½ φλιτζάνι κρασί λευκό (κατά προτίμηση γλυκό)

ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους ομοιόμορφους κύβους. Τις βάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 75 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμα να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι τις πανσέτες. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε στην άκρη. Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις πανσέτες να βράσουν για λίγο μαζί με τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Σερβίρετε τις πανσέτες ζεστές, συνοδεύοντας με τις πατάτες και πασπαλίζοντας με φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Μαγειρική

Ψητά καλαμάρια με πέστο βασιλικού 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό καλαμάρια μεγάλα

2 φλιτζάνια φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

50γρ. κουκουναρόσπορους

½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα κόβετε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια ή σε ροδέλες ανάλογα το μέγεθός τους. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και απλώνετε τα καλαμάρια σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ανακατεύετε ελαφρά και ψήνετε τα καλαμάρια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Αφού σκουπίσετε τα φύλλα του βασιλικού προσεκτικά με βρεγμένη πετσέτα, τα κόβετε σε κομμάτια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Σταδιακά προσθέτετε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα και ανάλογο αλατοπίπερο, συνεχίζοντας να δουλεύετε το πέστο. Όταν ψηθούν τα καλαμάρια, τα βγάζετε από το φούρνο και τα ανακατεύετε με όση σάλτσα πέστο επιθυμείτε. Την υπόλοιπη τη διατηρείτε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Στριφτούδια με κιμά και γραβιέρα Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

400γρ. στριφτούδια Κρήτης

120γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

1 κουτ. σούπας στακοβούτυρο

Για τον κιμά

300γρ. κιμά ανάμικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)

200γρ. απάκι

½ σκελίδα σκόρδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100ml κρασί λευκό

1 φύλλο δάφνη

1 κόκκος μπαχάρι

Εκτέλεση

Κόβετε το απάκι σε μικρούς κύβους και το αλέθετε στον πολτοποιητή μέχρι να γίνει κιμάς. Σε τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί λίγο ρίχνετε το σκόρδο και τον πελτέ. Προσθέτετε τον κιμά και το απάκι και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο νερό και καλύπτετε με το καπάκι. Αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Βράζετε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζετε καλά. Στην ίσια κατσαρόλα όπου βράσατε τα στριφτούδια λιώνετε το στακοβούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά με τον κιμά και το τυρί και σερβίρετε. Για επιπλέον φρεσκάδα μπορείτε να γλασάρετε μερικά τοματίνια και να προσθέσετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό. Τα στριφτούδια είναι παραδοσιακά κρητικά ζυμαρικά και θα τα βρείτε σε παντοπωλεία και μεγάλες υπερ-αγορές.

Περισσότερα

Μαγειρική

   Η «παπαρόπιτα» της Γεωργίας           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

15 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί φραντζόλα, πάχους 1εκ.

150γρ. μαργαρίνη λιωμένη

5 αβγά

1.200ml γάλα

150γρ. φέτα τριμμένη

120γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους

5-6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε κύβους

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και τις αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μία-μία τις φέτες ψωμιού στο μίγμα μέχρι να απορροφήσουν λίγο υγρό και τις στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί, έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο του. Αν χρειαστεί, κόβετε το ψωμί έτσι ώστε να χωρέσει στις άκρες και με τα κομματάκια καλύπτετε τα κενά. Σκορπίζετε από πάνω τη φέτα και μετά τη γραβιέρα. Στρώνετε από πάνω το προσούτο ομοιόμορφα. Περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο μίγμα αβγού με γάλα, αφού του προσθέσετε και τη λιωμένη μαργαρίνη, και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με μοσχοκάρυδο. Τοποθετείτε την πίτα στο ψυγείο και την αφήνετε να μείνει για 6 ώρες τουλάχιστον ή αποβραδίς να «παπαριάσει». Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, να φουσκώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε πρώτα να κρυώσει λίγο και μετά την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε. Γίνεται και χωρίς το προσούτο ή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λούντζα ή άλλο αλλαντικό που υπάρχει στο ψυγείο σας.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα