Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Βλατερό-Μάθετε τι σημαίνει

Published

on

Το ΒΛΑΤΕΡΟ σημαίνει …πορφυρένιο! Βlattea στα λατινικά είναι η πορφύρα (βλάττη ή βλάττιον στα βυζαντινά), δηλαδή η βαθυκόκκινη χρωστική ουσία, προερχόμενη από την επεξεργασία οστράκου, με την οποία έβαφαν τα υφάσματα.

Η περιοχή διέθετε πολλές τέτοιες βιοτεχνίες, που ανήκαν στην αρχόντισσα Δανιηλίδα (9ος αιώνας), με αποτέλεσμα τότε το Βλατερό να είναι πυκνοκατοικημένο. Επίσης, στις φτωχογειτονιές του συναντούσες χάνια, εργαστήρια, κρεοπωλεία, υποδηματοποιεία, ταβέρνες και καφενεία.

Από την αρχαιότητα υπήρχαν πολλοί κήποι, περιβόλια, κρήνες και πηγάδια, χαρακτηριστικό της ευφορίας του εδάφους. Γι’ αυτό άλλωστε εκεί μάλλον είχε κτισθεί ναός της Κυβέλης, θεάς της γονιμότητας.

Επί Τουρκοκρατίας βρίσκονταν τα προξενεία των ξένων χωρών, ενώ η συνοικία κάηκε από τους Τούρκους την Κυριακή των Βαΐων 1821. Πρώτο σπίτι που πυρπολήθηκε ήταν του προξένου Ανδρέα Κοντογούρη, που μαζί με άλλους Πατρινούς είχε οργανώσει τις πρώτες επαναστατικές κινήσεις στην περιοχή.

Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στην είσοδο του Βλατερού είναι ο παλαιότερος ενοριακός βυζαντινός ναός της Πάτρας.

*Στη φωτογραφία τα σοκάκια με τα σπιτάκια στο Βλατερό που δίνουν άρωμα μιας άλλης εποχής, αλλά και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement