Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Στο… τρις εξαμαρτείν

Published

on

 

Χωρίς παρελάσεις και φέτος το καρναβάλι της Πάτρας, λοιπόν…

Και προφανώς, κανένας δεν μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα, ακούγοντας χθες τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, να το ανακοινώνει.

Κάποια στιγμή, αυτός ο «γόρδιος δεσμός» έπρεπε να λυθεί. Και ο πλέον κατάλληλος τρόπος ήταν να λυθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, δεδομένου ότι η πανδημία είναι ακόμα «εδώ», ισχύουν ακόμα περιοριστικά μέτρα και θα ήταν μάλλον αδύνατο να πραγματοποιηθούν παρελάσεις με χιλιάδες άτομα εντός της παρέλασης και ακόμα περισσότερους θεατές.

Μάλιστα, καθώς τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν ξέρουμε ποια είναι η σκοπιμότητα της αποστολής των άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στο Υπουργείο. Είναι πολύ σαφές μάλλον, ποια είναι τα όρια και τα μέτρα προστασίας, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, εκείνο που αυτή τη στιγμή έχει σημασία είναι ότι στην Πάτρα δεν θα έχουμε κανονικό καρναβάλι για τρίτη χρονιά και είναι απολύτως λογικό, να υπάρχει μείωση επισκεπτών και τζίρου στην τοπική αγορά.  Ειδικά για τον χώρο της εστίασης, η κατάσταση το τελευταίο διήμερο του καρναβαλιού, μάλλον θα διαμορφωθεί σαν να είναι ένα οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο, ίσως και λίγο καλύτερο. Αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο και το σημαντικό. Και αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα της Πάτρας δεν μπορούν να ποντάρουν στην καρναβαλική περίοδο για να καλύψουν ένα μέρος από τη «χασούρα» της προηγούμενης περιόδου. Γεγονός, αναμφίβολα αρνητικό.

Τέλος, εκείνο που πρέπει και πάλι να επισημάνουμε είναι ότι ο δήμος, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, δεν πρέπει να σχεδιάζει ούτε το επόμενο καρναβάλι ως κανονικό. Μακάρι να έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά κανένας δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Και θα είναι ακόμα πιο τραγικό λάθος να φτάσουμε και την επόμενη χρονιά στο «παρά πέντε» χωρίς να έχει διαμορφώσει η Πάτρα ένα «καρναβαλικό προϊόν», το οποίο θα μπορεί έστω και υπό συνθήκες πανδημίας, να έλξει επισκέπτες και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Ο σχεδιασμός λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει με το ενδεχόμενο μη κανονικού καρναβαλιού και για το 2023. Και ασφαλώς, να μπορεί να εμπλουτιστεί και να διογκωθεί αν δεν έχουμε τον φόβο της πανδημίας. Στην Πάτρα, φτάσαμε ήδη στο τρις εξαμαρτείν. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει… τετράκις!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement