Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η Ευρώπη σε ψυχρο-προ-πολεμική τροχιά

Published

on

 

 

Μπορεί να γίνει η Ουκρανία η αφορμή μίας νέας ψυχροπολεμικής εποχής που θα διαιρέσει την Ευρώπη, αφού προκληθούν νέες καταστροφές και ανοίξουν νέες πολεμικές «πληγές» στην γηραιά ήπειρο; Ακόμα και οι πιο έμπειροι διεθνείς αναλυτές, διχάζονται. Κάποιοι βλέπουν τον… πόλεμο να έρχεται και άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα γεωπολιτικό «μπρα ντε φερ» που έχει ήδη κερδίσει ο Πούτιν (κυρίως λόγω της απροθυμίας των δυτικών να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με τη Ρωσία), αλλά που μεσομακροπρόθεσμα, τελικά θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σύγχρονου «τσάρου» στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Όπως και να έχει, όλες αυτές οι κινήσεις στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα είναι πάντοτε πολύπλοκες και πρέπει να συνοδεύονται από δεύτερες, τρίτες ή και τέταρτες σκέψεις.

Προς το παρόν, αυτό που με βεβαιότητα βλέπουμε είναι να ηχούν τα πολεμικά «ταμ ταμ» και να αρκεί μία δήλωση του Μπάϊντεν, (ότι οι ΗΠΑ δεν θα βάλουν στρατό στην Ουκρανία και άρα, οι υπήκοοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία πρέπει να αποχωρήσουν μόνοι τους), ώστε η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις να καλούν και τους δικούς τους υπηκόους να αποχωρήσουν.

Λέγεται πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημερώνουν ότι η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πραγματική και μάλιστα, αυτό ίσως να γίνει και πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή. Ποιόν να πιστέψεις, όμως; Τις αμερικανικές υπηρεσίες που έχουν πέσει έξω τόσες και τόσες φορές; Ή μήπως τη Ρωσία, που προφανώς δεν θα προανήγγειλε οποιαδήποτε εισβολή, έστω και μία ώρα προτού αυτή συμβεί;

Παραμένουμε χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, λοιπόν. Και περιμένουμε τις εξελίξεις. Που σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να μην έχουν… σφαίρες και θύματα, να μην ξανακάνουν την Ευρώπη «έναν τόπο που πηγαίνει από πόλεμο σε πόλεμο», όπως λένε αυτοί που ζουν μακριά από την Ευρώπη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement