Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το καρναβαλο-τριήμερο και η ατομική ευθύνη

Published

on

 

Όπως έχουμε γράψει και πάλι, η απουσία επίσημων μαζικών εκδηλώσεων (παρελάσεις και τελετή λήξης) από το φετινό καρναβάλι, σίγουρα θα στερήσει από την πόλη πολλούς επισκέπτες της αποκριάς. Επισκέπτες, που θα έρχονταν για να γίνουν «ένα» με το ππλύχρωμο καρναβαλικό δυναμικό της ίδιας της πόλης ή που θα έφταναν στην Πάτρα έστω για μία μέρα, την τελευταία Κυριακή, για να δουν την παρέλαση και τη καύση του καρνάβαλου μαζί με τα πυροτεχνήματα. Επίσης, σίγουρα θα λείψει από την τοπική αγορά όλος αυτός ο τζίρος που δημιουργούν τα καρναβαλικά πληρώματα (στολές, άρματα, κατασκευές, μετακινήσεις, χοροί και πάρτι).
Κατά συνέπεια, η οικονομική ζημιά στο σύνολό της θα είναι και πάλι σημαντική. Και μάλιστα, πολύ πιο σημαντική από τη στιγμή που μιλάμε για μία πόλη η οποία δεν έχει σχεδόν καθόλου τουριστικό ρεύμα και περιμένει μόνο από ένα… καρναβάλι για να μιλήσει για επισκεψιμότητα. Το γιατί η Πάτρα είναι μία πόλη που δεν έχει άλλου είδους επισκεψιμότητα, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Που δεν είναι της παρούσης, πάντως. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, αυτό που έχει σημασία είναι η δεδομένη «ζημιά» από την απουσία μαζικών καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Ωστόσο, η Πάτρα κατά το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς δεν θα είναι μια «άδεια πόλη». Βασιζόμενη κυρίως στο ισχυρό φοιτητικό δυναμικό της, είναι επίσης βέβαιο πως θα δεχτεί και θα φιλοξενήσει κάποιους επισκέπτες, νεαρής ηλικίας, που θα έρθουν στα φιλαράκια ή και σε συγγενείς τους για να περάσουν ένα διήμερο – τριήμερο. Και ειδικά από τη στιγμή που η εστίαση θα είναι πλήρως «ανοικτή», η κίνηση θα είναι μάλλον αυξημένη σε σχέση με τα άλλα Σαββατοκύριακα και η πόλη – έστω και άτυπα – θα… καρναβαλιστεί «ιδιωτικά».
Το μεγάλο μέρος της ευθύνης λοιπόν, σε σχέση με την πανδημία, θα «περάσει» σε ατομικό επίπεδο. Πρώτα, σε επίπεδο επιχειρήσεων, που είμαστε βέβαιοι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα κάνουν το καλύτερο δυνατό καθώς γνωρίζουν ότι μία «στραβή» μπορεί να τις οδηγήσει σε άλλες απώλειες εκ των υστέρων. Και μετά, σε επίπεδο πολιτών και επισκεπτών. Αν η Πάτρα παραμείνει «κόκκινη», με πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τη λήψη αυστηρών μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό είναι κάτι που θα μας φέρει πάλι… πίσω. Και θα δημιουργήσει νέες απώλειες για όλους. Χρειάζεται προσοχή, λοιπόν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement