Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η ιστορία μας με την πανδημία δεν τελείωσε

Published

on

 

Η «μηχανή της οικονομίας» πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα και επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να παραμένουν διαρκώς υπό περιορισμούς που δημιουργούν σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τελικά αντανακλούν και στην οικονομία, καθώς όπως οι ίδιοι οι οικονομολόγοι λένε, «η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για την οικονομία».
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ευρωπαϊκή κατεύθυνση που δίνεται πλέον σε σχέση με την πανδημία και βέβαια, με τη φάση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου η μετάλλαξη «Όμικρον» εξακολουθεί να δίνει πολλές μολύνσεις, αλλά μόνο ελάχιστες εξ αυτών καταλήγουν στα νοσοκομεία και επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζει πλέον και η Ελλάδα, που δεν μπορεί να μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε ρυθμούς, ενώ έχει και έναν λόγο παραπάνω να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, λόγω και της, ενόψει, τουριστικής περιόδου.
Λύθηκε λοιπόν το πρόβλημα με την πανδημία; Ξεπεράσαμε και αυτό το κύμα; Προφανώς και όχι. Προφανώς έχουμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά στη χώρα (περισσότερα από αυτά που επισήμως καταγράφονται), προφανώς τα νοσοκομεία συνεχίσουν να σηκώνουν μεγάλο βάρος, προφανώς και… χάνονται άνθρωποι. Και προφανώς, επίσης, η άρση των μέτρων σε αυτό το στάδιο, σημαίνει επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως το όφελος άρσης των απαγορεύσεων θα είναι πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με το κόστος.
Οδεύουμε λοιπόν, όπως είπε χθες και ο υπουργός Υγείας, προς μία νέα περίοδος απελευθέρωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με στόχο και προσδοκία να περάσουμε μία καλή θερινή περίοδο. Όλα όμως τελικά εξαρτώνται από… τον κορωνοϊό. Ο οποίος, όπως λένε όλοι οι επιστήμονες, θα συνεχίσει να είναι εδώ και να μας απειλεί με νέες μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρούνται… σίγουρες. Το θέμα είναι εάν αυτές οι μεταλλάξεις θα είναι ακόμα πιο ήπιες ή μήπως προκύψει κάποια που θα μας… ξανακλείσει μέσα. Η ιστορία μας με την πανδημία όμως δεν τελείωσε. Συνεχίζεται…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement